Zondag 01/08/2021

Tien miljoen extra noodhulp voor El Salvador

België focust op duurzame rehabilitatiehulp

Brussel

Eigen berichtgeving

Ons land trekt 10 miljoen frank extra uit voor humanitaire hulp aan El Salvador, dat dinsdag door een tweede aardbeving in een maand tijd werd getroffen. De hulp komt bovenop de 50 miljoen die België al had toegezegd na de eerste beving. Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) maakte dat bekend op de persconferentie, waarop hij de visie schetste achter de Belgische humanitaire hulp. Die bestaat erin te focussen op duurzame rehabilitatie en preventieve humanitaire hulp, in landen waar België door zijn ontwikkelingssamenwerking vertrouwd is met de plaatselijke realiteit.

India, dat op 26 januari door een zware aardbeving werd getroffen in Gujarat, zal in totaal op 80 miljoen frank humanitaire hulp kunnen rekenen. Daarvan werd 50 miljoen via het Rode Kruis besteed aan noodhulp zoals onder andere tenten, plastic zeilen en dekens. Boutmans overlegt nog met niet-gouvernementele organisaties over programma's voor de wederopbouw van woningen en algemene rehabilitatie.

Voor El Salvador, dat in totaal op 52 miljoen Belgische frank zal kunnen rekenen, is meteen voor rehabilitatiehulp gekozen, met programma's die door Oxfam en Broederlijk Delen worden uitgevoerd.

België probeert zijn humanitaire hulp bij rampen zoveel mogelijk een duurzaam karakter te geven door de nadruk te leggen op preventie en rehabilitatie. Preventie gebeurt bijvoorbeeld door herbebossingsprogramma's op te zetten in Vietnam, dat vaak geteisterd wordt door overstromingen die door ontbossing zijn veroorzaakt. Ook de plaatselijke opslag van hulpgoederen in onder meer Mozambique en Kongo laat toe efficiënt tussen te komen bij rampen.

Indien mogelijk worden hulpgoederen plaatselijk aangekocht. Dat stimuleert niet enkel de plaatselijke economie, maar vermijdt ook de kosten voor het internationale transport.

Een voorbeeld waarmee ons land probeert de humanitaire hulp een duurzaam karakter te geven, is het programma waarbij na een overstroming in Vietnam stevige metalen basisstructuren voor woningen werden gebouwd. De woningen worden door de plaatselijke bevolking afgewerkt. Bij een latere overstroming bleken duizenden van de woningen die aldus tot stand waren gekomen nadien nog overeind te staan, of tenminste nog de basisstructuur.

België focust met andere woorden op "het belangrijkste werk, dat begint als de camera's weg zijn", zei Boutmans. Ook wordt geprobeerd de hulp voor te behouden tot landen waar België door zijn structurele ontwikkelingssamenwerking vertrouwd is met de plaatselijke realiteit. "Enkel waar men goed ingeplant is, kan men efficiënt optreden", vindt Boutmans. (SD)

Staatssecretaris Boutmans: 'Het belangrijkste werk begint als de camera's weg zijn'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234