Maandag 19/10/2020

Discriminatie

Tien manieren waarop ook mannen gediscrimineerd worden

Beeld thinkstock

Nee, het zijn niet alleen vrouwen die worden gediscrimineerd, schrijft onderzoeker David Benatar in zijn boek The second sexism. Zijn voorbeelden liegen er niet om.

Dat mannen vaak daders zijn, hoeft - zeker op deze Internationale Vrouwendag - geen betoog. Dat mannen vaak slachtoffers zijn, komt minder gauw onder de aandacht. Toch zijn ze dat, wereldwijd, in groten getale: slachtoffers van discriminatie, van geweld, van verkrachting. De Zuid-Afrikaanse onderzoeker en filosoof David Benatar schreef er drie jaar geleden een goed boek over: The second sexism, met een knipoog naar La deuxième sexe, het fameuze feministische pamflet uit 1949 van filosofe Simone de Beauvoir.

Dit is reeks voorbeelden van mannendiscriminatie, die hij oplijst in zijn boek:

Lees ook

Internationale Vrouwendag: is de slinger stilaan doorgeslagen? Anno 2016 kampen we met 'een tweede seksisme': ook jonge mannen krijgen te maken met discriminatie (+)

1. Dienstplicht

In meer dan 80 landen bestaat nog altijd de militaire dienstplicht voor mannen. In Israël, waar die ook voor vrouwen bestaat, hebben mannen een langere en hardere legerdienst. Sneuvelen op het slagveld is al sinds mensenheugenis vooral een mannelijk privilege.

2. Lijfstraffen

Ook als ze geen oorlog aan het voeren zijn, lopen mannen meer dan vrouwen het risico om het slachtoffer te worden van geweld, inclusief van wettelijk geoorloofde lijfstraffen.

3. Cel- en doodstraf

De overgrote meerderheid van de gevangenisbevolking op deze planeet is mannelijk. Idem dito voor de mensen die ter dood veroordeeld zijn: grotendeels mannen.

4. Seksueel geweld

Vrouwen zijn meer dan mannen slachtoffer van seksueel geweld, geeft Benatar toe. Maar dat tegen mannen wordt onderschat en ondergerapporteerd. Zo worden in gevangenissen meer mannen verkracht dan vrouwen.

5. Besnijdenis

Terwijl tegen de genitale verminking van vrouwen wereldwijd wordt geprotesteerd, en uiteraard terecht, wordt de vaak onverdoofde en pijnlijke besnijdenis van jongens veelal gewoon getolereerd.

6. Onderwijs

In landen waar meisjes gelijke toegang hebben tot het onderwijs, is de schooluitval bij jongens doorgaans veel groter. Het hoger onderwijs is in westerse landen ook stevig aan het vervrouwelijken. Er studeren beduidend meer meisjes af dan jongens.

7. Hoederecht

Bij ons wordt co-ouderschap langzaam maar zeker de norm. Toch worden mannen nog vaak benadeeld bij een echtscheiding. In de Angelsaksische wereld krijgen vrouwen in meer dan 70 procent van de gevallen het hoederecht over de kinderen.

8. Vaderschapsverlof

In vrijwel alle landen die zulke regelingen kennen, genieten vrouwen meer voordelen wat betreft ouderschapsverlof dan de vaders van hun kinderen.

9. Levensverwachting

Bijna overal ter wereld, met een handvol Afrikaanse landen als uitzondering, leven mannen minder lang dan vrouwen. In ons land scheelt dat gemiddeld zo'n vijf jaar.

10. Zelfmoord

Met uitzondering van China liggen de zelfmoordcijfers bij mannen overal ter wereld ongeveer twee tot drie keer zo hoog als bij vrouwen. In Vlaanderen lag de suïcideratio (aantal zelfdodingen per 100.000 inwoners) op 24,8 bij mannen tegen 8,5 bij vrouwen.

Wat denken experts ter zake over de stellingen van Benatar? Is de slinger echt stilaan doorgeslagen? Joël De Ceulaer zocht het uit. U leest het in onze pluszone.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234