Vrijdag 27/01/2023

Tien kerken in België met een nieuwe bestemming

Wolweverskapel

In de 14de eeuw werd het Godshuis van de Wolwevers in Gent gebruikt als opvangtehuis voor zieke wevers. Tegenwoordig blijft van het hele complex niet veel meer over. Enkel de keuken en de kapel hielden stand. De kapel werd door de jaren heen al voor verschillende doeleinden gebruikt: vleeshal, garage, theaterzaal... Vandaag vindt u er een winkel met de vrouwencollectie van het kledingmerk McGregor. Bij de herbestemming is de prachtige architectuur niet uit het oog verloren: zo werd niet geraakt aan de goed bewaarde dakconstructie. De muurschilderingen daarentegen zitten weggestopt achter een witte kalklaag.

Sint-Augustinuskerk

In de Antwerpse binnenstad stond de 17de-eeuwse Sint-Augustinuskerk te verkommeren. De stad Antwerpen, de Vlaamse overheid en de provincie besloten de kerk nieuw leven in te blazen en vormden het gebouw om tot concertzaal. Bij de restauratie is ernaar gestreefd om de vroegbarokke stijl in ere te houden. Het resultaat is een gebouw waar zowel comfort als historische waarde gecombineerd worden. Het AMUZ, het Augustinus Muziekcentrum dat er sinds 2006 gevestigd is, profiteert van de perfecte akoestiek en organiseert er verschillende muzikale evenementen.

Paterskerk

In Eeklo nam Ridder Karel Stroo in 1866 het initiatief om het historisch erfgoed Paterskerk op te richten. Twee jaar later was de kerk voltooid en werd ze bediend door de minderbroeders. Later werd ze overgenomen door de salesianen van Don Bosco die er een centrum voor bijzondere jeugdzorg en een opleidingscentrum van maakten. In 2002 werd de kapel overgedragen aan de vzw Paterskerk, die het gebouw restaureerde en wou gebruiken voor socioculturele activiteiten. Het gebouw is te huur voor iedereen die een expo of voorstelling wil organiseren in een uniek neogotisch kader.

Kerk van Genebos

De kerkfabriek Sint-Lambertus Kwaadmechelen zocht al enkele jaren een nieuwe bestemming voor de kerk van Genebos in Ham. Dit moderne gebouw (uit 1967) kwam in 2008 immers leeg te staan door een priestertekort.

Vzw Fietsbasis stelde voor om de kerk om te vormen tot een sociale werkplaats die zich richt op fietsproducten en -diensten. De ERSV (Erkend Regionaal Samenwerkingsverband) Limburg en het gemeentebestuur vonden dit een passende herbestemming. Inmiddels worden er onder meer elektrische fietsen geassembleerd.

Minderbroederskerk

Hotelketen Martin's Hotels opende in mei 2009 een nieuwe vestiging: Martins Patershof, in de voormalige kerk van de minderbroeders in Mechelen. De bouw van deze neogotische kerk werd afgerond in 1873, maar in 1999 door de minderbroeders te koop aangeboden. Dat Martin's de typische kerksfeer maximaal wilde behouden, zie je duidelijk aan het interieur van het hotel. Zo zijn veel originele glas-in-loodramen nog steeds aanwezig, zijn het altaar en het koor in de restaurantruimte verwerkt en werden de orgelpijpen gebruikt onder de zitbanken in het restaurant.

Sint-Rochuskerk

In 2012 werd de Vlaamse Monumentenprijs aan de Sint-Rochuskerk in Ulbeek (deelgemeente van Wellen) toegekend. Het kerkgebouw stond leeg sinds 1983 en werd reeds voor vershillende doeleinden gebruikt, tot men uiteindelijk besliste er een overdekte begraafplaats van te maken. Het schip werd een herdenkingsruimte waarin plaats is voor veertig graven, en de doksaal en zijkapellen zijn voorzien van 21 nissen voor de urnen. De kerkvloer werd vervangen door een glasplaat waardoor de vroegere kapelfunderingen zichtbaar zijn en de ramen werden weggehaald waardoor verschillende in- en uitgangen werden gecreëerd.

Spiritokerk

In 2005 liet Francesco Ravo zijn oog vallen op de in 1878 gebouwde Anglicaanse kerk in Elsene, die een veertigtal jaar geleden gedesacraliseerd werd. Hij besloot het ontgevelde, vervallen gebouw om te vormen tot een heuse Brusselse hotspot: restaurant, club, evenementenhal en bar in één. Ondanks het hippe imago, wou Ravo echter niet alle banden met het verleden breken. Hij deed beroep op Will Erens en zijn team PureSang. Zij slaagden erin om oud en nieuw perfect te combineren. Een voorbeeld hiervan is de grote luster gemaakt van muranostenen die te zien is in het midden van de nachtclub.

Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk

Toen enkele kunstenaars in 2001 en 2002 de toestemming kregen van het gemeentebestuur om hun werken tentoon te stellen in de oude kerk van Hoevenen, ontstond het idee om er een cultuurcentrum van te maken. Gillis van Attenhoven begon in 1248 met het bouwen van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk, wat resulteerde in een pseudobasiliek uit de 15de eeuw met een basis uit de 13de eeuw. Na de vele restauraties kwam de beslissing er om een cultuurcentrum van te maken en werd de kerk de thuishaven van Transept vzw. Zij brengen een cultuurprogramma onder de naam Kerk van Attenhoven, genoemd naar de stichter.

Sint-Rochuskerk

Het oude schoolgebouw in het West-Vlaamse gehucht Rugge (Avelgem) voldeed niet meer aan de normen. De leegstaande Sint-Rochuskerk aan de overkant van de straat bood dan ook de perfecte oplossing. De rooms-katholieke wijkkerk, ontworpen door de architect Georges Martyn, deed sinds 2006 reeds dienst als eet- en turnzaal en werd in 2011 volledig omgebouwd tot kleuterschooltje. Hoewel de kerk een grote transformatie onderging, werd toch aandacht geschonken aan de authenticiteit. Zo zijn de klokkentoren en de weerhaan nog steeds aanwezig en ook het beeld van Sint-Rochus staat nog altijd op zijn plaats.

Sint-Quintinuskerk

De Sint-Quintinuskerk in Bilzen was zodanig in verval geraakt dat restauratie en een nieuwe functie voor het gebouw broodnodig waren. Monument in Ontwikkeling zette in opdracht van stad Bilzen en Toerisme Bilzen zijn schouders onder het project en veranderde de kerkruïne in de Sint-Kwintensfietskluis, twee moderne trekkershutten waar (wieler)toeristen kunnen verblijven. De eigentijdse trekkershutten werden ingebouwd in het kerkschip, waar men het ruïneaspect wou behouden. Op de gelijkvloerse verdieping werd een gemeenschapszaal ingericht en het voormalige kerkhof wordt gebruikt voor evenementen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234