Donderdag 28/05/2020

Tien jaar Hertog Jan

Als leraar aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge is Guido Francque de mentor geweest van veel van de huidige topsommeliers. Nadat hij zelf in de jaren tachtig als maître d'hotel en sommelier werkte in verschillende Brugse toprestaurants, besloot hij in 1992 zelf een brasserie te openen. De naam Hertog Jan was niet toevallig gekozen: Hertog Jan Primus van Brabant leerde zijn volk immers drinken. Guido Francque wou zijn klanten leren genieten van een eerlijke keuken en interessant geprijsde wijnen. Op de wijnkaart plaatste hij wereldwijnen, waarvan vele per glas, een echte primeur toen. Tekenend voor de filosofie van Hertog Jan was het butlerbeeldje, als symbool van dienstbaarheid en nederigheid.

In de voorbije tien jaar passeerden heel wat kunstenaars hier, zodat het butlerbeeldje niet meer toepasselijk was. Het uitzicht van de zaak en de filosofie waren immers grondig veranderd, onder invloed van al die mensen. Het nieuwe symbool is een werk van Fabrice Hybert, l'Homme de Bessines. Een van de meest indringende ontmoetingen voor Guido Franque was die met Gunter Künstler, een briljant wijnmaker uit de Rheingau (Duitsland). Zijn bewondering werd vereeuwigd in het Künstlerkabinett, een ruimte waar degustaties plaatsvinden.

Ondanks de veranderingen blijft de brasserie een thuisbasis voor zowel de zakenman als het gezin. De nadruk blijft liggen op de wijn en de prijzen zijn in tien jaar nauwelijks veranderd. Om tien jaar Hertog Jan te vieren, vinden vanaf eind februari vijf thema-avonden plaats met wijnpersoonlijkheden, die een grote indruk op Guido nalieten. Bekende namen zoals Patrick Devos, Lieuwe Ribbens en Joachim Boudens (onlangs nog gastsommelier in 'de topper en zijn secondant') zorgen voor culinair spektakel.

(GB)

kan aangevraagd worden bij: Hertog Jan, Guido Francque, Torhoutse Steenweg 479, tel. 050/67.34.46, guido.francque@pandora.be.

RECEPTEN MET OLIJFOLIE

Exotische salade met noordzeekrab en garnaaltjes, lamsfilet in broodkruim en rozemarijnsaus, warme meloen met peper, olijfolie en kruidensorbet; indien dit menu u doet watertanden, moet u snel de nieuwe receptenbrochure aanvragen die door het informatiecentrum van de olijfolie wordt verspreid. Met een beetje handigheid en een fles goede extra vierge olijfolie maakt u het in een handomdraai (of toch bijna) De nieuwe receptenbrochure 'Tien gastronomische momenten met olijfolie' wordt toegevoegd aan de reeds bestaande twaalf receptenfiches en de vijf brochures met informatie over de verschillende aspecten van olijfolie.

op het Informatiecentrum van de Olijfolie, Roger Vandendriesschelaan 5, 1150 Brussel, tel. 02/772.91.25, fax: 02/772.97.40.

E-mail info@info-oliveoil.com.

www.olijfolie-info.net.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234