Vrijdag 27/01/2023

Alcohol

Tien glazen per week? Voor- en tegenstanders over het alcoholadvies

Najib Al Badoui drinkt niets, niet omwille van religie maar voor zijn gezondheid. Beeld Tine Schoemaker
Najib Al Badoui drinkt niets, niet omwille van religie maar voor zijn gezondheid.Beeld Tine Schoemaker

Het advies van de Hoge Gezondheidsraad, maximaal tien glazen alcohol per week en dagen zonder drank inlassen, zorgt voor discussie – zowel aan de koffie-automaat als aan de toog. Vijftien Vlamingen, bekend en minder bekend, vertellen hoe zij drinken.

Ann Van den Broek en Yannick Verberckmoes

Vincent Van Quickenborne (Open Vld), burgemeester Kortrijk

"Ik gok dat ik uitkom op zo'n 10 à 15 glazen, de meeste in het weekend. Ik ga best bewust om met hoeveel ik drink, net zoals wellicht 90 procent van de bevolking. Ik verzet mij ertegen dat zij zich straks schuldig moeten voelen omdat ze een glas durven drinken, omdat tien procent wel een probleem heeft. Begrijp me niet verkeerd: drinken en rijden, daar kunnen we niet streng genoeg op zijn. Iedere auto zou een alcoholslot hebben, als het aan mij lag. Maar alcohol op hetzelfde niveau zetten als roken? Dat vind ik fout."

Vincent Van Quickenborne. Beeld Photo News
Vincent Van Quickenborne.Beeld Photo News

Jo Vandeurzen (CD&V), Vlaams minister van Welzijn
Maggie De Block (Open Vld), minister van Volksgezondheid

Beide ministers beschouwen hun alcoholverbruik als een privé-aangelegenheid en weiden er daarom liever niet over uit. Vandeurzen benadrukt wel dat zijn alcoholverbruik sowieso beperkt is. Ook De Block zegt "bijzonder weinig" te drinken.

Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen

"Ik drink geen alcohol, dat is een keuze die ik op mijn dertiende al gemaakt heb uit persoonlijke overwegingen. Maar dat wil niet zeggen dat ik oordeel over anderen, iedereen moet voor zich uitmaken of hij alcohol drinkt. Mijn credo is: geniet, maar doe dat met mate. Voor de ene hoort daar een pint bij, voor de andere een cola. Ik ben er dan ook van overtuigd dat je met gezond verstand verder geraakt dan met strengere regels. De echte probleemgevallen bereik je op die manier toch niet."

Peter De Clercq, ex-wereldkampioen barbecue

"Ik heb de tel nog niet bijgehouden. Ik zit in de horeca, tien glazen stelt dan niet veel voor. Een glas wijn of bier drinken met je klanten, dat hoort bij je werk. Ik heb wel ooit geprobeerd om te weigeren, wanneer ze je na de maaltijd vragen om nog een glas met hen te drinken. De ervaring leert dat dat heel fout overkomt. Ik denk dat iedereen vooral voor zichzelf moet uitmaken waar voor hem of haar de grens ligt. Een sportman van honderd kilo met een sterk gestel zal wel meer kunnen drinken dan iemand die sowieso al met zijn gezondheid sukkelt."

Peter De Clercq. Beeld rv
Peter De Clercq.Beeld rv

Sophie Vandepontseele, directeur hedendaagse verzameling Koninklijke Bibliotheek van België

"Voor mij is een glas per dag wel genoeg. Als ik bij vrienden ben, zullen dat misschien twee of drie glazen zijn. Ik zal ook thuis aan tafel nooit een glas drinken met de kinderen erbij. Ik zeg niet dat mijn man en ik perfecte ouders zijn - dat is ook maar saai - maar ik wil geen slecht voorbeeld geven. Mijn zoon is bijna 18, en gaat ook uit, maar hij kent zeker zijn grenzen. En ik ga ook niet zeggen dat hij helemaal niets mag drinken. Er moet ook nog wat plezier zijn in het leven."

Amber Albrecht, dossierbeheerder

"Ik weet niet of het echt zoveel zin heeft om er een cijfer op te plakken, de ene kan er nu eenmaal beter tegen dan de andere. Ik drink enkel in het weekend iets en af en toe thuis bij het eten een glaasje wijn. Dat ik zo weinig drink, komt ook omdat ik al van dichtbij heb meegemaakt dat alcohol soms echt slechte dingen in mensen naar boven brengt. Als er veel gedronken wordt, bijvoorbeeld op een familiefeest, moet je ook al opletten wat je zegt. En op feestjes zie ik ook wel dat jongeren hun grenzen voorbijgaan."

Amber Albrecht. Beeld Tine Schoemaker
Amber Albrecht.Beeld Tine Schoemaker

Michael Ophoff, bedrijfsjurist

"Wat alcoholvrije dagen inplannen, dat vind ik toch een goed idee. Mijn vrouw en ik drinken drie flessen wijn per week, dus wij zitten mooi binnen de limiet. Het is misschien niet zo veel voor studenten, maar voor ons is dat genoeg. Al ken ik ook mensen binnen mijn kennissenkring, die na het werk een duveltje drinken. Met tien eenheden per week gaan zij niet toekomen. Ik heb ook eens geprobeerd om een maand niet te drinken, maar dat bleek toch een hele inspanning. Sommigen gaan je daar dan ook mee steunen, anderen zeggen al snel: 'Komaan, doe niet zo flauw.'"

Hanya Naji, studente

"Tien glazen per week? Dat is toch echt niets! Dat drinken wij al op een namiddag. Het is goed dat er zo'n advies gegeven wordt, maar als student kan je dat echt niet halen. We hebben ook onze doop gehad en dan ben je soms echt verplicht om te drinken. Volgens mij is tien glazen per week wel oké als je op je eentje voor de televisie relaxt, maar als student drink je zo goed als elke dag. Al drink ik nu wat minder. Het zijn examens."

Najib Al Badaoui, ober

"Ik drink helemaal niets. Dat is voor mij geen kwestie van religie, maar wel van gezondheid. Ik ben 55, ik moet daar een beetje aan denken. Ik heb rond mij ook veel te veel problemen gezien met alcohol. Mijn beste vriend is gestorven aan longkanker en levercirrose en ook mijn eerste vrouw raakte eraan verslaafd. Ze moeten er voor mijn part echt veel strenger op toezien. Nachtwinkels verkopen hier 's nachts, tegen de regels in, alcohol aan jongeren. En die zie je hier in Brussel dan op de Grote Markt zitten. Dat is echt fout."

Patrick Hermans, graficus

"Tien glazen is belachelijk. Op de lange termijn mag er helemaal niets meer. En tien is eigenlijk niets. Als ik iets drink is het wel gewoon een pintje, hoor. Maar als je bij het eten een pintje drinkt en dan nog eentje voor de tv, dan zit je er op een week al over. Ik denk dat we tegenwoordig overdreven met gezondheid bezig zijn. We panikeren echt over alles. Ik denk eigenlijk dat het niet eens zoveel slechter was toen ik klein was. We aten toen gezonder, alles kwam recht uit de tuin."

Valérie, huismoeder en studente verpleegkunde

"Ik las dagen in waarop ik niets drink. Ik heb drie kinderen, van 24, 18 en 13 jaar oud en ik vind het belangrijk om met hen te praten over alcohol. Ik zeg hen dat het geen middel mag zijn om te ontstressen. Want als je er naar grijpt als je onder stress staat, geraak je uiteindelijk verslaafd. Het is eerder iets om te delen met familie of vrienden. Mijn zoon van 24 vindt trouwens dat meisjes veel meer drinken dan jongens. En in Frankrijk, waar ik vandaan kom, wordt er heel veel sterke drank gedronken door jongeren. Gelukkig is het hier in België vooral bier."

Sebastiaan Schols, student

"Bij de scouts werd er vroeger wel veel gedronken. Maar je zit daar dan wel in een vertrouwde omgeving en er is ook veel sociale controle. Nu, als student is het ook zeker moeilijk om maar tien glazen per week te drinken, maar het lijkt mij zeker niet onmogelijk. Ik snap ergens wel dat de Gezondheidsraad strenger wil zijn voor alcoholreclame, omdat je dat nu met het WK-voetbal overal ziet. Maar ik denk ook weer dat je het effect ervan niet moet overdrijven. Tijdens de reclame tonen ze vooral Jupiler, en ik heb het toch meer voor Stella. Maar ik ben dan ook van Leuven, natuurlijk."

Stefan Van Hooydonck, student

"Bier drink ik bijna niet, omdat het gewoon mijn smaak niet is. Ik ben meer een wijndrinker en dan nog enkel bij gelegenheid. Tijdens het jaar zal ik zelden aan tien glazen komen, maar in de zomer wordt het misschien toch iets meer. Als ik uitga zal ik op café wel een wijntje of twee bestellen, of misschien toch een paar pintjes. Dat is dan niet door groepsdruk, maar puur voor de gezelligheid."

Stefan van Hooydonck. Beeld Tine Schoemaker
Stefan van Hooydonck.Beeld Tine Schoemaker

Saskia Van Uffelen, CEO Belux bij Ericsson

"Voor mijn werk ga ik vaak naar recepties, maar toch drink ik doorheen het jaar bijzonder weinig. Ik heb namelijk geen chauffeur en drinken en rijden, dat gaat voor mij echt niet samen. Zo blijft mijn alcoholverbruik automatisch onder controle. Ik lust overigens sowieso geen bier en drink niet graag rode wijn. Maar ik vind het wel vreemd dat de wijn- en cavasector nog steeds geen alcoholvrije varianten op de markt hebben gebracht. Daar zit volgens mij echt een toekomst in."

Saskia Van Uffelen. Beeld rv
Saskia Van Uffelen.Beeld rv

Claire Tillekaerts, CEO Flanders Investment and Trade

"Ik heb vandaag al twee recepties gehad, goed voor in totaal twee glazen alcohol. Maar normaal gezien ben ik erg strikt in wat ik drink: een kop koffie per dag, twee liter water en voor de rest groene thee. Nu ga ik dus voor de rest van de week op strafkamp (lacht). Ik zal ook nooit alcohol drinken tijdens een vergaderlunch, tenzij ik uit beleefdheid niet anders kan dan een sake aan te nemen van Japanse tafelpartners. In deze job kan dat niet anders: mocht ik alles eten en drinken wat men mij aanbiedt, ik zou al snel 100 kilo wegen en nauwelijks nuchter door het leven gaan."

Claire Tillekaerts. Beeld Karel Duerinckx
Claire Tillekaerts.Beeld Karel Duerinckx

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234