Zaterdag 19/06/2021

Alcohol

Tien eenheden alcohol per week:dat is de limiet

null Beeld Pexels
Beeld Pexels

Drie grote glazen wijn tijdens een etentje? Vijf pintjes op café? Volgens de Hoge Gezondheidsraad gaat dit over de limiet. Wél veilig: tien eenheden alcohol verspreid over een hele week.

Op vraag van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft de Hoge Gezondheidsraad zich gebogen over de risico's van alcoholgebruik. Hun conclusie is duidelijk: consumptie zonder risico bestaat niet. Lees: wie drinkt, kan daar – vanaf het eerste glas – schade van ondervinden. Wie jonger is dan 18, drinkt volgens experts zelfs beter helemaal niets.

Toch bestaat er voor volwassenen die willen drinken een veilige grens. De Hoge Gezondheidsraad legt die nu vast op tien standaardeenheden per week, waarbij één eenheid gelijk staat aan een pintje bier van 25 cl of een glas wijn van 10 cl. Die tien glazen moet je vervolgens verdelen over verschillende dagen en per week las je het best ook enkele alcoholvrije dagen in. Vrouwen die vier eenheden consumeren in twee uur tijd en mannen die er in dezelfde tijd zes drinken, vallen onder de categorie 'bingedrinken'. Hiermee volgt de Hoge Gezondheidsraad de Vereniging voor Alcohol en Drugs (VAD), die eerder met dezelfde richtlijn kwam.

"Uit alle literatuur en wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit de veilige grens is", zegt Frieda Matthys, professor verslavingszorg (VUB) en een van de experts die voor de Hoge Gezondheidsraad mee het advies uitwerkten. Vroeger kregen vrouwen de raad om het bij 14 eenheden te houden, terwijl mannen per week 21 eenheden mochten drinken. Maar het idee dat je zonder problemen twee tot drie glazen per dag kunt drinken, is volgens Mathys volledig achterhaald.

Mentaliteit veranderen

Toch gaan er evengoed stemmen op om de veilige grens op nul eenheden alcohol te leggen. "Maar dat is niet haalbaar", zegt Matthys. "Bovendien willen wij niet te veel met het vingertje wijzen. Mensen krijgen al zo vaak te horen wat ze wel of niet mogen doen. Suiker mag niet meer, vet is gevaarlijk... Wij willen mensen vooral bewust maken van hun alcoholgebruik."

De vraag is of zo'n richtlijn daadwerkelijk voor meer bewustwording zorgt. Slaat iemand tijdens een feestje op zaterdagavond een glas wijn af omdat het de 'elfde eenheid' van de week is? "Mensen die zich afvragen of ze niet te veel drinken, maken wel eens de optelsom", zegt Matthys. "Let wel, de meeste mensen drinken helemaal niet te veel. Tachtig procent zit onder die norm. Het is die 20 procent die we hopen te bereiken. Dit kadert in een algemene mentaliteitsverandering als het over alcohol gaat. Vroeger vond ook niemand het een probleem als je dronken achter het stuur kroop. Nu wel."

Ook verslavingsexpert en professor psychiatrie Geert Dom (Universiteit Antwerpen) denkt dat mensen op deze manier beter bewust worden gemaakt van hun alcoholgebruik. "Bovendien heeft deze richtlijn het voordeel van de duidelijkheid. Ze ligt overigens ook in lijn met wat andere landen aanbevelen."

Nulgrens

Leverspecialist Hans Van Vlierberghe (UZ Gent) is het daarmee eens. "Had ik liever gehad dat ze de grens op nul hadden gelegd? Ja. Maar de maatschappij moet er ook klaar voor zijn. Hoe minder, hoe beter: daar blijf ik op hameren. Negen is beter dan tien, acht is beter dan negen... Maar als we ons al zouden houden aan die tien eenheden per week, dan zou dat een enorme stap voorwaarts zijn."

Dom benadrukt dat zo'n richtlijn enkel kan werken als er ook andere maatregelen worden genomen. Zo pleit de Hoge Gezondheidsraad ervoor om de prijs van alcohol op te drijven, het te verbieden voor minderjarigen en een totaalverbod op reclame in te stellen. "Zo'n richtlijn moet kaderen in een bredere aanpak", zegt Dom. "Pas dan zul je een gedragswijziging kunnen bereiken."

Of de minister ook alle aanbevelingen zal volgen, blijft afwachten. "Het is te vroeg om daar uitspraken over te doen", laat het kabinet-De Block weten. "We gaan dat bestuderen en dan komen we met een gefundeerde reactie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234