Dinsdag 20/10/2020

Verenigde Staten

Tien dagen in het Witte Huis: zo zag de steile opgang - én neergang - van Anthony Scaramucci eruit

Beeld ap

Zomerliefdes: ze kunnen hevig zijn, maar duren meestal niet lang. Anthony Scaramucci kan ervan meespreken. Zijn nieuwe carrière als communicatiedirecteur van het Witte Huis begon hij met een kushandje naar de journalisten. Tien dagen later was het alweer uit met de romance en werd 'The Mooch' bedankt voor bewezen diensten.

Vrijdag 21 juli

Donald Trump stelt voormalig Wall Street-bankier Anthony Scaramucci na een sollicitatiegesprek van 30 minuten aan als zijn nieuwe communicatiedirecteur. Hij volgt Mike Dubke op, die begin juni zijn ontslag indiende na amper drie maanden aan het hoofd van de communicatiedienst. "The Mooch" of "Gucci Scaramucci", verwijzend naar zijn voorliefde voor blitse pakken en zonnebrillen, is een vertrouweling van de familie-Trump en maakte al deel uit van het overgangsteam van de nieuwe president.

Hij verschijnt breed glimlachend in de perszaal van het Witte Huis, waar hij de aanwezige journalisten vertelt dat wat hem betreft Trump gewoon Trump moet kunnen zijn. "Ik denk dat het superbelangrijk is hem zijn persoonlijkheid te laten uitdrukken."

De president zelf prijst Scaramucci bij zijn aanstelling: "Ik heb geweldig veel respect voor Anthony, en hij wordt een belangrijke toevoeging aan deze regering. Hij heeft mij altijd geweldig gesteund en zal belangrijke onderdelen van ons programma helpen realiseren."

Meteen na Scaramucci's aanstelling neemt woordvoerder Sean Spicer ontslag omdat hij niet met zijn nieuwe baas kan leven.

Beeld reuters

Zaterdag 22 juli

Met die steun valt het overigens wel mee: Scaramucci spendeert zijn eerste volledige dag in het Witte Huis aan het deleten van zijn vroegere tweets waarin hij zich kritisch uitliet over Trump en aangeeft Hillary Clinton te steunen. Zo verdwijnt de bewering uit augustus 2015 dat Trump "de president zal worden van de Queens County Pestkoppenvereniging" en dat de president een "kerel is die enkel geld heeft geërfd".

Scaramucci verwijdert zijn tweets wel in "volle transparantie". "Mijn inzichten uit het verleden zijn geëvolueerd en zouden geen afleiding mogen vormen. Ik dien de agenda van de president en dat is het enige dat ertoe doet." Trump steunt zijn nieuwe medewerker daarin: "Hij wilde me eerst wel steunen, maar dacht dat ik niet zou opkomen."

Beeld epa

Zondag 23 juli

Scaramucci vliegt er meteen in en dreigt in de zondagse ochtendshows medewerkers van het Witte Huis die informatie naar de pers lekken, op staande voet te ontslaan. "We zijn maar zo sterk als onze zwakste schakel. Anders gezegd: we zijn maar zo sterk als ons zwakste lek." Hij belooft "drastische actie" te ondernemen om de vele perslekken, die "niet fair" zijn, te stoppen. "Er is iets gaande in het Witte Huis dat de president niet fijn vindt, en we gaan daar iets aan doen."

Beeld ap

Maandag 24 juli

Scaramucci's echtgenote Deidre Ball bevalt in New York van hun tweede kind, een zoon James. Scaramucci zelf is op dat moment met Trump onderweg in de Air Force One naar West-Virginia waar hij aanwezig zal zijn op de Boy Scouts Jamboree. Hij is dus niet aanwezig bij de geboorte van zijn eigen zoon.

Dinsdag 25 juli

Scaramucci reist verder met Trump naar Ohio in de Air Force One. Aan journalisten herhaalt hij zijn dreigementen van zondag: "Als de lekken verdergaan, moet ik iedereen ontslaan."

Woensdag 26 juli

Diner in het Witte Huis met president Trump, first lady Melania Trump, Fox News-presentator Sean Hannity en voormalig Fox News-bestuurder Bill Shine. Na het diner belt Scaramucci lange tijd met Ryan Lizza, journalist bij het magazine The New Yorker.

Op het einde van de avond volgt een bizarre tweet waarin Scaramucci de stafchef van het Witte Huis, Reince Priebus, lijkt te bedreigen. "In het licht van het lek van mijn financiële info, wat een misdrijf is. Ik zal de FBI en het ministerie van Justitie contacteren #moeras @Reince45", zo schrijft de communicatiedirecteur. Eerder had de nieuwssite Politico financiële informatie over Scaramucci gepubliceerd, maar die informatie was wel openbaar en beschikbaar voor het grote publiek.

Scaramucci verwijdert daarop zijn tweet en beschuldigt nieuwssites die ze hadden opgepikt van 'fout nieuws'. "Mijn tweet was een publieke waarschuwing aan lekkers dat alle belangrijke ambtenaren helpen illegale lekken te stoppen."

Donderdag 27 juli

De twitterfeed van alle Witte Huis-journalisten en -waarnemers stroomt vol met quotes uit het The New Yorker-interview van de avond ervoor, dat Lizza net heeft gepubliceerd. Scaramucci, die denkt dat het interview off the record is, neemt geen enkel blad voor de mond en schuwt de zware woorden niet wanneer hij zijn directe collega's op de korrel neemt:

• "Ik ben Steve Bannon niet, ik probeer mezelf niet te pijpen."
• "Reince is een f*cking paranoïde schizofreen."
• "Ik wil alle lekkers afmaken en het programma van de president kunnen uitvoeren en succes boeken voor het Amerikaanse volk."

Scaramucci reageert op het interview, dat in Washington DC inslaat als een bom. Hij ontkent zijn uitlatingen niet, maar zegt dat hij soms "kleurrijke taal" gebruikt en dat hij zich in de toekomst ervan zal onthouden.

Beeld afp

Vrijdag 28 juli

Trump stuurt zijn stafchef Reince Priebus - volgens Scaramucci de "paranoïde schizofreen" - de laan uit. Scaramucci verdacht Priebus ervan de belangrijkste bron te zijn van gelekte informatie uit het Witte Huis. "Een vis begint altijd te rotten vanaf de kop."

Volgens de Amerikaanse roddelpers ondertussen heeft Scaramucci's echtgenote, Deidre Ball, al in het begin van de maand, dus nog tijdens haar zwangerschap, de scheiding aangevraagd omdat ze niet overweg kan met diens adoratie voor Trump, maar haar advocaat ontkent dat. Volgens hem gaat het om privézaken en stelt ze het welzijn van de kinderen voorop.

Scaramucci reageert gepikeerd en eist dat de pers zijn familie buiten schot laat.

Zaterdag 29 juli

Scaramucci zegt opnieuw dat de media zijn familie gerust moeten laten. "Binnenkort zullen we zien wie er klasse heeft in de media en wie niet."

Zondag 30 juli

De stilte voor de storm. Scaramucci stuurt zijn tot nu toe laatste tweet de wereld in, waarin hij zegt getelefoneerd te hebben met de Republikeinse partijvoorzitster. "Kijk er naar uit een nog sterkere band op te bouwen", klinkt het zelfverzekerd.

Maandag 31 juli

Die band wordt echter compleet onverwacht verbroken. The New York Times meldt dat Anthony Scaramucci door president Trump de laan is uitgestuurd op vraag van John Kelly, de nieuwe stafchef die eerder die dag is ingezworen. Volgens andere media diende Scaramucci zelf zijn ontslag in. Het Witte Huis meldt dat 'The Mooch' het zelf beter vond op te stappen zodat Kelly met een schone lei aan zijn nieuwe job kon beginnen.

"Geweldige dag in het Witte Huis", tweet Donald Trump.

Beeld ap
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234