Vrijdag 09/06/2023

Tielts theater Malpertuis blaast veertig kaarsjes uit

TIELT l Dit weekend viert het Tieltse Malpertuis zijn veertigste verjaardag. Met muziek, een debat en natuurlijk theater. Het gezelschap heeft het in die veertig jaar niet altijd even makkelijk gehad.

Toen Herman Verschelden in 1967 met een paar klasgenoten van het Gentse Conservatorium het plan opvatte om in Tielt een Vlaamse versie van het avant-gardistische Amsterdamse kunstencentrum Mickery uit de grond te stampen, werd dat het begin van Theater Malpertuis.

De jonge groep koos voor de nieuwe auteurs die toen ook in het kamertoneel opgeld maakten: Ionesco, Handke, Bond, Arrabal. Van de laatste voerde het in regie van Tony Willemas ooit Het autokerkhof op in de bouwput van wat nu CC Gildhof heet. Nog in die werf ensceneerde Jo Gevers, een andere terugkerende naam, midden in de winter Becketts laatste theaterschetsen.

Net zo vaak als Theater Malpertuis in veertig jaar verhuisd is om zijn plek te vinden (begin de jaren negentig zelfs naar Oostende), heeft het altijd de dreiging van de financiële hakbijl ervaren. Zelfs toen in een oude cinema in de Tieltse Stationstraat uiteindelijk de huidige thuisbasis werd ingericht, verloor Malpertuis in 1999 artistiek leider Sam Bogaerts aan geldperikelen.

Vijf jaar eerder was ook al zijn voorganger Dirk Tanghe om die reden opgestapt, nota bene in het seizoen dat hij met Who's Afraid of Virgina Woolf de publieksprijs van het Vlaams-Nederlandse Theaterfestival won.

Bob De Moor en Danny Keuppens maakten het Tieltse theater weer gezond en runnen het vandaag nog steeds als een van de laatste bakens voor het rustiger tekst- en verteltheater. Het noopt ex-criticus Wim Van Gansbeke in zijn spitante bijdrage tot de feestpublicatie 40 jaar Malpertuis in beeld tot de veeleer ironische titel 'ex-perimenteel' voor Malpertuis, én voor het hele veld. "Sinds tien jaar ontbreekt het de theatermakers aan de moed om te doden, om de verworven stijl meedogenloos achter zich te laten. Kunst die naam waardig gedijt niet op harmonie maar op radicale breuken. Al de rest is min of meer acceptabele vrijetijdsbesteding."

Morgenvoormiddag debatteert Malpertuis in diezelfde lijn over Jacques Kruithofs pamflet Je moet niet doen alsof alles hetzelfde is met stemmen als Rudi Laermans en Gust De Meyer. Vragen die voorliggen zijn of de elite bedreigd wordt en wat kunst nog voorstelt op school, in de media en in de politiek. Voor vanavond hebben de jarigen Lachstuk van Ceremonia uitgenodigd naar hun feestweekend. (WH)

'Départ de saison' vindt plaats in Malpertuis, Stationstraat 25, Tielt, 051/40.62.90, www.malpertuis.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234