Maandag 24/02/2020

dierenleed

"Tielts slachthuis nu laten uitbreiden is absurd"

► Undercoverbeeld van Animal Rights in het slachthuis van Tielt legt dierenmishandeling bloot.Beeld rv

Het slachthuis van Tielt werd gesloten na dierenmishandeling, maar heeft intussen wel een procedure lopen om de capaciteit bijna te verdubbelen. "Dat goedkeuren zou absurd zijn", zegt parlementslid Hermes Sanctorum.

Nadat Animal Rights schokkende undercoverbeelden had gemaakt in het slachthuis van Tielt, stak er massaal protest op. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) trok de vergunning vervolgens voorlopig in. De dierenrechtenorganisatie verzamelde in één week tijd ook nog eens 130.000 handtekeningen om de varkensslachterij voorgoed te sluiten. 

Als het van het slachthuis zelf afhangt, maakt het binnenkort nog meer dan 650 varkens per uur af. Het bedrijf wil de capaciteit immers opdrijven van 1,5 miljoen naar 2,5 miljoen dieren per jaar en heeft daarvoor momenteel een procedure lopen.

"Die uitbreiding staat in het milieueffectrapport (MER) dat in januari door het provinciebestuur voorlopig is goedgekeurd", zegt Tielts schepen Simon Bekaert (sp.a). "Dat MER is ingediend in de marge van een nieuw provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) dat het slachthuis heeft aangevraagd om te kunnen bijbouwen. Ook dat wijst erop dat het de capaciteit wil opvoeren."

Hermes Sanctorum.Beeld Illias Teirlinck

Het gemeentebestuur van Tielt is al langer tegen die uitbreiding gekant, vooral uit vrees voor nog meer overlast in de buurt. "Maar vandaag zijn er elementen opgedoken waarbij de provincie in het dossier dat zij aan de stad ter advies heeft overgemaakt geen rekening werd gehouden", klinkt het in de gemeenteraad. "We kunnen in die omstandigheden dan ook geen gunstig advies verlenen." Omwonenden kunnen nog tot 7 april bezwaar indienen.

De bevoegde gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen, Bart Naeyaert (CD&V), reageerde gisteren niet. Maar volgens onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum kan ook de Vlaamse overheid nog haar voet voor de uitbreiding zetten. "Zij kan tussenbeide komen", weet Sanctorum. "Zo'n uitbreiding nu goedkeuren zou absurd zijn. Dat mag niet gebeuren zolang het slachthuis het dierenwelzijn niet verbetert."

Afkeuren kan niet

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) schermt ermee dat ze zo'n provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) - bijvoorbeeld voor de uitbreiding van een slachthuis - enkel kan schorsen. "Maar niet vernietigen of afkeuren", laat haar woordvoerder weten. Zo'n schorsing kan volgens hem ook alleen maar als er wettelijk iets niet in orde blijkt, en dat het plan bijvoorbeeld in strijd is met een gewestelijk RUP.

"De vraag om uitbreiding was mij niet bekend", reageert minister van Dierenwelzijn Weyts. "Maar op dit moment zijn we bezig met een eventuele heropening onder strikte voorwaarden. Van een uitbreiding kan nog geen sprake zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234