Vrijdag 27/05/2022

Tia springt in het onbekende

Dat ze het nog niet weet. De meest pertinente vraag kreeg gisteren geen antwoord op de persconferentie van Tia Hellebaut. Komt er na de tweede zwangerschap ook een tweede comeback? Tijd moet raad brengen. Er is in ieder geval nagedacht over de haalbaarheid van Londen 2012. ‘Theoretisch kan het zeker’, zei echtgenoot-trainer Wim Vandeven. ‘We hebben nu zelfs meer tijd dan de vorige keer.’

Hellebaut geeft geen uitsluitsel, partner Vandeven noemt Londen 2012 ‘haalbaar’

De zwangerschap was wel degelijk gepland. ‘Iedereen heeft het recht om van mening te veranderen. Ik heb mijn sportieve ambities makkelijk opzijgezet.’

Twee sprekers, twee meningen bij het begin van de persconferentie van Tia Hellebaut. Eerst nam Bob Verbeeck, gedelegeerd bestuurder van sport-, media- en entertainmentbedrijf Golazo, het woord. Hij feliciteerde de aanwezige journalisten, “omdat die hun job zo goed hadden gedaan”. Verbeeck leek het best vermakelijk te vinden dat het nieuws over de nieuwe zwangerschap afgelopen dinsdag al op een voorpagina stond. “Applausje voor Tia misschien?”, voegde hij nog toe. Tot zover de goede luim.

Wim Vandeven zag het immers anders. De partner-trainer van Hellebaut zette de toon voor een grimmige persconferentie. “Ik hoef dus niet te vragen of iemand weet waarom wij hier samen zitten. Gisteren hadden wij partners, familie en vrienden zelf willen inlichten over de zwangerschap. Een would-be Sherlock Holmes en een aantal mensen die hun mond niet kunnen houden, hebben dat verhinderd. Heel jammer. Wij zijn supergelukkig, maar het zal niet zo’n leuke persconferentie worden als de vorige keer.” De toon was gezet en op het eind van de debatten zou de revanche volgen: een aangekondigde vragensessie met de geschreven pers werd plots geannuleerd.

Vanwege het lek was er gisteren geen echt groot nieuws. Ja, Hellebaut was dus opnieuw zwanger. De vraag die restte was of de olympische kampioene van 2008 meteen ook een punt achter haar carrière zou zetten. Daarop kwam geen antwoord. “Ik wil daar geen uitspraken over doen”, zei Hellebaut. “Na de geboorte van Lotte heb ik dingen gezegd die ik niet kon hard maken. Mensen zullen mij daar misschien op afrekenen. Dat wil ik geen tweede keer meemaken.” Hellebaut heeft daarin dus een les geleerd. Ze wil niet nog eens ingehaald worden door de realiteit. “Zeker geen comeback” werd toch een comeback. “Geen tweede kind” werd toch een tweede kind. De Spelen van 2012 waren een doel, maar zijn dat vandaag niet (echt) meer. Hellebaut wil straks niet nog eens bochten moeten nemen, en daarom hield ze zich gisteren op de vlakte.

Londen 2012 is echter lang niet uitgesloten. “In theorie is het zeker mogelijk”, zei Wim Vandeven. “In vergelijking met het EK in Barcelona hebben we voor de Spelen een paar maanden extra. Plus, we weten nu wat het is om terug te keren na een zwangerschap. Dat zijn twee dingen die het in principe iets makkelijker maken.”

Het zijn vooral practische zaken die zullen beslissen over de haalbaarheid van Londen. Hellebaut: “Een heel aantal dingen is daarbij van belang. Eén: op welke manier beval ik. Dat bepaalt hoe snel je kan terugkomen. Twee: heb je een huilbaby of niet? Drie: hoe werkt het met twee kindjes? Ik heb al gehoord dat één plus één drie is, dus dat belooft.” Jobzekerheid heeft Tia ook zonder het hoogspringen. “Marc Corstjens heeft binnen Golazo hulp nodig bij de internationale atletenvertegenwoordiging”, zei Verbeeck. “Dat is een mogelijkheid. En Tia heeft ondertussen ook ervaring in het opzetten van grote sportmanifestaties.”

De zwangerschap van Hellebaut was in ieder geval gepland. “Het was een bewuste keuze”, aldus de mama van Lotte. “We hebben erover nagedacht. Na Londen zou ik ten vroegste op mijn 35ste kunnen bevallen. En Lotte zou dan al vier jaar zijn. Het leek ons beter om het nu al te doen. En het is allemaal vrij snel gegaan.” Dat de nieuwe zwangerschap de Spelen van Londen hypothekeert, aanvaardt Hellebaut als noodzakelijk kwaad. “Aanvankelijk was Londen het grote doel, maar iedereen heeft het recht om van mening te veranderen. Een vrouw met een kinderwens zet daar veel voor opzij. Ik doe dat nu ook met mijn sportieve ambities. Zonder probleem.”

Hellebaut is ondertussen twaalf weken zwanger. “Ik heb het vernomen twee dagen voor de nacht van de atletiek in Heusden (10 juli, red.)”, zegt Hellebaut. “Tijdens het voorbije EK in Barcelona was ik dus tien weken ver. We hebben met de gynaecoloog overlegd. Het hield geen risico in. In principe was het mogelijk geweest om door te gaan tot aan de Memorial, maar ik ben na Barcelona twee weken ziek geweest. Ik denk niet dat ik in Brussel nog 200 procent had durven afduwen.”

Het feit dat ze ten tijde van het EK zwanger was, maakt de vijfde plaats van Barcelona alleen maar mooier, zegt Hellebaut. “Veel vrouwen zullen beamen dat de eerste weken van een zwangerschap gepaard gaan met misselijkheid en vermoeidheid. Dat was voor mij ook zo. Precies daarom was ik zo trots op die 1m97 van Barcelona.”

De suggestie dat Hellebaut op het EK had vastgesteld dat het beste eraf was, werd daarom niet goed onthaald. “De comeback is heel zwaar geweest. De mensen zien de keerzijde niet. Opstaan voor de kleine, de eerste tandjes van Lotte... en daarnaast blijven trainen, dat is niet eenvoudig. Maar tussen de eerste meeting in Madrid en de laatste in Barcelona was er zeker progressie. Door omstandigheden is het er niet helemaal uitgekomen, maar ik was opnieuw op weg naar de twee meter.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234