Maandag 26/08/2019

Tia Hellebaut keert terug naar zevenkamp

LEUVEN l Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus besloot Tia Hellebaut om weer meer zevenkamptrainingen in haar planning in te passen. In 2006 bleek het een succesrecept terwijl ze zich dit jaar - eentje om snel te vergeten - enkel had toegelegd op het hoogspringen.

"Keihard trainen en afzien, dat lukt perfect op de zevenkamp", zegt Hellebaut. "Mijn hart zegt ook dat het zo móét: eens zevenkampster, altijd zevenkampster."

Haar WK in Osaka werd een mislukking na aanslepende pijn aan haar linkerenkel. Een zomer lang bleek 2m00 springen onmogelijk. En vlak voor de Memorial Van Damme, net op het moment dat die enkel hersteld was, klikte haar rechterenkel. Hellebaut: "Dan kun je twee dingen doen: wenen of lachen. Ik heb eens goed gelachen, en beseft dat het blijkbaar écht niet mocht zijn, na de successen van 2006."

Dat Europees goud op die zwoele zomeravond in Göteborg in augustus 2006, dat kan ze van haar leven niet meer vergeten. Ze denkt eraan en handelt ernaar. Daarom past ze haar planning straks lichtjes aan en gaat ze zich, in de aanloop naar de Spelen, opnieuw op de zevenkamp richten.

In 2006 nam Hellebaut afscheid van dat nummer met een Belgisch record, maar zevenkampster blijf je, beseft ze nu. Hellebaut: "Ik ging vorige week naar de trouw van Carolina Klüft. 'Beste collega-zevenkampster', stond er op de uitnodiging. Dat zegt alles. Ik kan het niet loslaten. 't Kriebelt te hard. Het zit, euh, in hart en nieren." Het is ook een andere mentale benadering, zegt Hellebaut: "Het motiveert me. Zeg nu zelf: 'Ik ga een zevenkamp doen' klinkt toch veel uitdagender dan 'Ik ga een beetje hoogspringen'?"

Concreet plant Hellebaut een kort maar krachtig indoorseizoen, met hoogspringen op de KBC Indoor maar vijfkamp op het WK in Valencia, en daarna wellicht een recordpoging op de zevenkamp van Götzis, in de aanloop naar de Spelen. Eén praktisch probleem: haar schurende schouder. "Ik dacht dat ik nooit meer zou speerwerpen, maar nu moet het wel. Hard oefenen dus, en hopen dat hij standhoudt."

Hellebaut traint intussen alweer bij de beesten af. In november in Lanzarote, de hele maand december en ook januari in Zuid-Afrika. Toerisme zal er niet bijhoren. Zelfs na de zomer, op vakantie in Spanje, lukte rusten niet. Rusten op zijn Hellebauts: ziet ze een zwembad, dan wil ze om het snelst een baantje trekken, en ziet ze een haag, dan springt ze erover alsof het een horde is. Op haar vakantiekiekjes staat ze enkel in sportpak en trainingszweet. Hellebaut: "Ik heb niet de sterkste rug en nek van het westelijk halfrond, waardoor ik al heel vroeg in het seizoen stabilisatie- en rugoefeningen moet inpassen. En ja, ik sport gewoon graag. (lachje) Maar ik geef toe: ik ben een halve freak."

(MM)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden