Zondag 05/04/2020

Thyssen en Tommelein bespreken aanpak sociale dumping

Marianne ThyssenBeeld EPA

Europees commissaris voor Werk Marianne Thyssen en staatssecretaris voor de strijd tegen Sociale Fraude Bart Tommelein hebben vandaag rond de tafel gezeten over de aanpak van sociale dumping. Ze zijn het er over eens dat de interne markt een cruciale bouwsteen is van de Europese Unie en dat die dus rechtvaardig moet zijn. Tommelein maakte van het onderhoud gebruik om het Actieplan Sociale Dumping van de federale regering uit de doeken te doen.

De Europese Commissaris zat vandaag niet alleen met Tommelein rond de tafel. Eerder op de dag stonden ontmoetingen met de Zweedse en Roemeense ministers van Werk, respectievelijk Ylva Johansson en Rovana Plumb, op de agenda om van gedachten te wisselen over het thema arbeidsmobiliteit.

Thyssen benadrukte tijdens het gesprek het belang van eerlijke en billijke arbeidsomstandigheden te garanderen voor alle werknemers in EU, met inbegrip van gedetacheerden, en van eerlijke concurrentievoorwaarden tussen ondernemingen. Ze herinnert eraan dat de Europese Commissie recent het Werkprogramma voor 2015 heeft goedgekeurd, waarin tegen eind dit jaar een pakket rond arbeidsmobiliteit is voorzien. "Dit pakket zal focussen op de coördinatie van sociale zekerheid en op de problematiek van de detachering", aldus Thyssen.

De staatssecretaris pleitte ook voor de herziening van de Europese regeling waarbij één dag werken in een lidstaat volstaat om bijvoorbeeld alle werkloosheidsrechten uit het land van oorsprong mee te nemen. "Doordat de werkloosheidsuitkeringen in ons land onbeperkt zijn in de tijd, is België fraudegevoelig op dat vlak", legt Tommelein uit. "Daarom pleit ik voor een minimale tewerkstellingsvereiste in het werkland van bijvoorbeeld drie maanden. Concreet kan een buitenlandse werknemer hier dan pas een werkloosheidsvergoeding krijgen als hij hier minstens drie maanden gewerkt heeft, in plaats van na één dag zoals nu het geval is."

Tot slot vindt Thyssen het positief dat België met een Actieplan komt dat de toegevoegde waarde van de interne markt voor de Belgische en Europese economie uitdrukkelijk onderstreept en dat benadrukt dat fraudebestrijding moet plaatsvinden binnen de krijtlijnen van het EU recht. "Ook de bereidheid om de Belgische ervaringen en knowhow te delen met andere lidstaten, kan ik alleen maar toejuichen", besluit Thyssen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234