Dinsdag 18/06/2019

Onderwijs

Thuisonderwijs kan al vanaf eerste kleuterklas

Beeld Hollandse Hoogte / Joyce van Belkom

Zieke kleuters zullen vanaf volgend jaar al vanaf de eerste kleuterklas thuisonderwijs kunnen volgen. Momenteel kan dat pas vanaf 5 jaar. Met die maatregel wil minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) onderwijs voor zieke leerlingen versterken.

De regeling betreft Tijdelijk Onderwijs Aan Huis, afgekort als TOAH. Momenteel is TOAH enkel mogelijk voor langdurig of chronisch zieke kinderen vanaf 5 jaar - dat betekent dat het kind ofwel minstens 21 dagen afwezig is wegens ziekte of ongeval, ofwel een terugkerende behandeling ondergaat, gespreid over minstens zes maanden. Het thuisonderwijs wordt georganiseerd door de school waar het kind school loopt: voor elke negen halve dagen dat het afwezig is, kan er tot 4 uur per week een leerkracht aan huis komen. Op die manier wordt de terugkeer naar school bevorderd en de leerachterstand tot een minimum beperkt.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Beeld Photo News

Extra investering

Vorig schooljaar maakten meer dan 2.200 kinderen uit het basis en secundair onderwijs gebruik van de regel, al 40 procent meer dan drie schooljaren eerder. Crevits voorziet 207.000 euro om het vanaf 1 januari 2019 ook mogelijk te maken voor kinderen vanaf de eerste kleuterklas en trekt voor de Vlaamse ziekenhuisscholen die investeringen door. In totaal gaat het om 2,5 miljoen euro voor extra plaatsen in ziekenhuisscholen.

Vanaf volgend schooljaar komen er 25 extra plaatsen vrij in de 7 basisscholen - die nu plaats bieden aan 350 leerlingen - en 115 plaatsen voor de 6 secundaire scholen, nu goed voor 440 leerlingen.

"Daardoor kunnen kinderen in meer medische voorzieningen het lesprogramma volgen dat ze ook in de thuisschool zouden krijgen", klinkt het bij de onderwijsminister.

Kom op tegen Kanker ijvert al jaren voor een wettelijk kader voor TOAH vanaf 3 jaar en reageert dan ook verheugd. Omdat dat op zich liet wachten, ondersteunen zij met fondsen nu al kleuteronderwijzers die kinderen uit de eerste en tweede kleuterklas aan huis lesgeven. "Wanneer de kindjes later terugkeren naar de klas, verloopt dat gemakkelijker door het contact dat gebleven is", klinkt het daar. "Van ouders horen we dat de bezoekjes van de juf of meester een belangrijke rol spelen in het genezingsproces van hun kind."

Minder administratie

Naast de leeftijdsverlaging maakt Crevits ook de administratie voor chronisch zieke kinderen eenvoudiger: hun attesten worden na de 9 halve dagen automatisch verlengd én ze kunnen de uren ook op school in plaats van thuis volgen. "Genezen staat op de eerste plaats, maar weten dat je geen leerachterstand opbouwt en de band met de thuisschool bewaart, dragen ook bij tot een goed herstel", aldus de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden