comfortmode
Thuis is waar ik luxe draag
Geluk zit tegenwoordig in een laag kasjmier of in een fashionfähige joggingbroek. De modetrend die zich bij u in de zetel nestelt, maar ook ontzettend welkom is tijdens het thuiswerken. Want wie wil nu gespot worden in een oud T-shirt tijdens een skypeconferentie?
Toen de nieuwe vrouwenwintermode iets meer dan een halfjaar geleden op de catwalks werd getoond, bleek er één opvallende nieuwe trend: die van de comfortmode. Comfortabele, zachte en warme mode met een enorme aaibaarheidsfactor en een grote draagbaarheid zit in de lift. Ook in het hogere segment van de high fashion.
Niet alleen truien en cardigans of gebreide jassen passeerden de revue, maar ook jurken en sluimerbroeken met kabel- en figuursteken, en ensembles en tunieken met lange wollen rokken en pantalons. Helemaal hip blijkt ook de cape van geweven wol. Als het van sommige ontwerpers afhangt, doen we straks geen jas meer aan maar dikke truien, met daarboven een rondgedraaid deken als cape, en eronder een jumpsuit een kasjmieren losse broek of een lange trui of gebreide jurk op een rekbare (nep)leren legging. Warm, en kreukvrij, en vooral aangenaam om te dragen. Comfort: 100 procent. En daar mag blijkbaar al eens een prijskaartje aan hangen.
Modieus sporten
De grote luxemerken speelden eerder al slim in op de stijgende vraag naar modieuzere sportkleren en yoga-oufits. Sportmerken nodigden vervolgens op hun beurt mode-ontwerpers uit om hun kleren en schoenen modieuzer en minder saai te maken. Zo werden ook sportmerken met hun duurste collecties een deel van de luxe-industrie. Een webwinkel als perfectlybasics.com, de online toeverlaat van de werkende vrouw met een zeker budget, heeft een flink aanbod in sports- en homewear, maar ook in makkelijk zittende mooie basics van fraaie merken. Merkenboetieks besteden meer aandacht aan multifunctionele stukken die veel beweging toelaten en een maximaal draagcomfort geven. De business draait, want comfortabel staat bij vrouwen blijkbaar zeer hoog op de verlanglijst.
undefined
Geen cocooning, maar bunkering
Wat de huidige tendens naar meer comfort veroorzaakt, is een samenspel van vraag en aanbod. Marketingspecialisten gaan op zoek naar wat mensen kan behagen en bekoren. Het aanbod heeft ook vaak te maken met nieuwe stoffen, weeftechnieken en kleurvoorspellingen, maar ook met een algemene 'irrationele' teneur. Dat ontwerpers haast allemaal samen kiezen voor aaibare stoffen, gedempte kleuren of voor losse vormen heeft met andere woorden veel te maken met de tijdsgeest, met een algemeen gevoel. In dit geval: met het verlangen naar warmte, zachtheid en aangename bescherming. Comfort in twee betekenissen: gemak en troost.
Dat comfortmode of loungewear zo aanslaat bij het publiek, hoeft ook niet te verwonderen. Trendwatcher Popcorn voorspelde in 2000 al, in haar boek EVEolution: we stonden voor de overgang van cocooning naar bunkering, allemaal door de invloed van de technologie op ons leven. Volgens Popcorn zouden we helemaal ons huis niet meer uitkomen.
Meer thuis
Haar voorspelling is voor een stuk werkelijkheid geworden. We brengen meer tijd thuis door, en liever. Steeds meer mensen kiezen er bovendien voor om van thuis uit te werken, omdat de combinatie gezin-werk een stuk makkelijker wordt, soms uit pure noodzaak. Het nest is tegenwoordig het centrum van de wereld. Voor een film hoeven we niet meer naar de videotheek, eten en boodschappen bestellen doen we online, we downloaden boeken voor Kindle, op café gaan doen we op de canapé, met een eigen glas wijn en Facebook, en werken doen we via onze laptop van achter de keukentafel.
Uiteraard heeft die veranderde levensstijl ook de vestimentaire noden beïnvloed. Wie thuis werkt en ten volle wil genieten van die veilige nestwarmte, doet dat niet in pyjama maar in kledij die ongedwongen zit maar bij een Skype-oproep toch meer dan toonbaar is. Met andere woorden: toch nog mooi en vrouwelijk. De versleten jogging kan in dit tijdperk van Instagram en Skypeconferenties niet meer.
Zelfverwennerij
Een combinatie van stijlvol, modieus en toch sensueel is waaraan de nieuwe comfortmode moet voldoen, anders is het geen comfortmode. De snit is belangrijk, mooi vallende stoffen evenzeer. Comfort is namelijk iets anders dan nonchalance of je m'en foutisme. Bovendien geven comfortabele kleren die mooi zijn van snit en stof een aangename esthetische ervaring. En meer zelfvertrouwen en zelfwaardering dan een ordinaire flanellen pyjamabroek of een losse jogging waar elke derrière betrekkelijk triest en vormeloos in wordt.
Die nieuwe loungewear of comfort fashion is een beetje zoals parfum of lingerie. Het is genoegdoening en zelfverwennerij. "Le luxe doit être confortable, sinon ce n'est pas du luxe", zei Coco Chanel. Tegenwoordig is het omgekeerd. Le comfort doit être luxueus, sinon ce n'est pas du comfort. Maar uiteraard is ook luxe een relatief begrip.