Vrijdag 09/06/2023

Thuis een vrouw, op kantoor een man

Je baas uitleggen dat hij je voortaan niet meer met Marc, maar met Karen moet aanspreken. Niet vanzelfsprekend, zo blijkt. 'Ongepast voor een leidinggevende, vonden ze. Dus moest ik als man naar kantoor.' Een nieuwe brochure van de Vlaamse overheid moet werkgevers de juiste richting wijzen.

In de week ging ze netjes als Marc* naar het werk. Na de uren of in het weekend was ze Karen. "Karen is er altijd geweest, maar het heeft me tijd gekost om dat toe te geven. Ik was bang. Tot ik op een bepaald moment besefte dat ik niet meer in die dualiteit kon leven."

Langzaam transformeerde Marc helemaal in Karen. Langere haren, verzorgde nagels en een almaar vrouwelijker outfit. "Mijn collega's wisten ondertussen hoe de vork aan de steel zat. Iemand had me in het weekend gezien als Karen. Daarna duurde het uiteraard niet lang eer iedereen het wist."

Geen travestiet

Ook de directie van het bedrijf merkte de verschillen, maar ging in de tegenaanval. "Ongepast voor een leidinggevende, vonden ze. Als logistiek en facilitair manager moest ik leiding geven aan een dertigtal mensen. Onmogelijk, volgens mijn baas, die vreesde dat ik naar het werk zou komen in naaldhakken en ultrakorte rokken. 'In je vrije tijd doe je wat je wil, maar hier kan zoiets niet.' Ik ben een transgenderpersoon, geen travestiet, maar de onwetendheid was groot."

Voor Karen zit er niets anders op dan op de werkvloer de schijn hoog te houden. "Het leken wel verkleedpartijtjes. Op weg naar het werk stopte ik ergens om andere kleren aan te trekken. Terug naar huis deed ik hetzelfde. Buiten de werkvloer was ik altijd Karen, in die mate dat zelfs mijn personeel het hele gedoe hypocriet vond."

Buitengepest

Het is pas als er aan de top een wissel van de wacht komt, dat Karen gewoon als zichzelf naar het werk kan komen. "Meteen kreeg ik nieuwe naamkaartjes, een nieuw e-mailadres en werden de telefoonlijsten aangepast. Een hele verademing."

De hr-manager stuurt zelfs een e-mail naar alle werknemers in het bedrijf. "Omdat gelijkheid en diversiteit belangrijke waarden zijn in een bedrijf (...) krijgen transgenderpersonen bij ons de nodige kansen en ondersteuning. Zo ook Karen. De firma biedt haar dan ook de mogelijkheid om zich voortaan in de vrouwelijke genderrol op de werkvloer te begeven."

Vandaag kan ze ongestoord als vrouw naar het bedrijf, maar ze beseft dat lotgenoten vaak in nog veel penibeler situaties terechtkomen. "Sommigen verliezen gewoon hun job. Of ze worden zodanig gepest, dat ze zelf opstappen. Ik heb zelf gezien hoezeer werkgevers op zo'n nieuws kunnen reageren. Alsof je een freak bent."

Om die reden lanceert de Vlaamse overheid de brochure Transgenders op het werk, met tips voor werkgevers (zie onder). "Een goeie zaak", benadrukt Karen. "Werkgevers moeten beter weten hoe ze zo'n situatie moeten aanpakken. Dat komt alle partijen ten goede."

* Marc is een fictieve naam.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234