Vrijdag 27/01/2023

Three Seasons

Regisseur Tony Bui

Via een aantal, door elkaar heen lopende verhalen, gesitueerd in Saigon, schetst de jonge regisseur Tony Bui een beeld van het hedendaagse, (te?) snel transformerende Vietnam. Er is bijvoorbeeld het meisje dat op straat lotusbloesems verkoopt en zich plots geconfronteerd ziet met de concurrentie van plastic bloemen. Er is de taxifietser, die verliefd wordt op een hoertje en meedoet aan een cyclo-race om zich met de geldprijs een nachtje met zijn geliefde te kunnen permitteren. Er is de Amerikaanse veteraan (rol van Harvey Keitel), die op zoek is naar de (inmiddels volwassen) dochter die hij tijdens de Vietnamoorlog achterliet. Hij hangt onder meer rond in de Apocalypse Now Bar! Er is de verbitterde, door lepra getroffen dichter, die een meisje liedjes hoort zingen uit zijn jeugd en daardoor opnieuw zin krijgt om te schrijven, enz.

Regisseur Tony Bui was amper twee jaar toen hij Vietnam verliet; hij groeide op in Californië. Met Three Seasons heeft hij nu in zijn geboorteland de eerste Amerikaanse (maar wel Vietnamees gesproken) film gedraaid. Dit gevoelige en lyrische filmgedicht wil liever geen oude wonden openrijten, maar een door regenstormen geteisterde momentopname vastleggen van een verdwijnende cultuur. Three Seasons werd begin vorig jaar op het Sundance-festival bekroond met de Juryprijs én de Publieksprijs. Met Don Duong, Harvey Keitel, Nguyen Ngoc Hiep, Tran Manh Cuong, Zoë Bui, e.a.

Toy Story 2

Regisseur John Lasseter

Het is reeds van '95 geleden dat Toy Story, de volledig digitale animatiefilm van de Pixar-studio, met succes op het bioscooppubliek werd losgelaten. Regisseur John Lasseter hield daar toen een 'Special Achievement Academy Award' aan over, terwijl de film zelf genomineerd werd voor de Oscar voor het Beste Scenario. Sindsdien leverden Lasseter en Pixar ook nog A Bug's Life af.

In deze uitstekende en grappige sequel zien we hoe cowboypop Woody door een verzamelaar gekidnapt wordt - wat meteen voor de introductie van het neologisme 'toynapping' zorgt - met de bedoeling hem aan een speelgoedmuseum in Japan te verkopen. Woody blijkt namelijk, zonder dat hij dat zelf wist, een kostbaar verzamelobject te zijn, vermits hij een soort merchandising-resultaat is van de tv-show 'Woody's Roundup', die in de jaren '50 erg populair was op de Amerikaanse televisie. Onder leiding van ruimteheld Buzz Lightyear zullen Woody's vrienden (zoals Mr. Potato Head, Slinky Dog, de dino Rex, het varkensspaarpotje Hamm, enz.) alles in het werk moeten stellen om hun cowboyheld te bevrijden. De film eindigt met een bijzonder leuke reeks zogenaamde 'bloopers'. Met de stemmen van Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Kelsey Grammar, Don Rickles, Wallace Shawn, John Ratzenberger, e.a.HHHHH

American Beauty

Regisseur Sam Mendes

Bij het begin van de film brengt Lester (glansrol van Kevin Spacey) ons meteen al op de hoogte van het feit dat hij niet meer tot de levenden behoort. Net zoals in de Sunset Boulevard-klassieker wordt het filmverhaal dus in een flashback verteld door een man die blijkbaar vermoord werd. Dat zorgt voor het klassieke thrillerelement van de whodunit, maar hoewel American Beauty de kijker geregeld en met succes op het verkeerde been zet, is dat aspect uiteindelijk niet veel meer dan een alibi voor een even grimmige als grappige, even meeslepende als hartverscheurende kroniek over seks en huwelijk, over ouders en kinderen, over carrière en ambitie, over schoonheid en begeerte, over ongelukkig leven en (misschien) gelukkig sterven.

Lester is getrouwd met Carolyn (rol van Annette Bening), een vrouw met een eigen carrière in de vastgoedsector. Door de jaren heen is hun huwelijk (on)behoorlijk uitgehold en veel meer dan een mooi opgepoetste façade blijft er niet meer overeind. Daarbij hoort ook de vlekkeloos verzorgde voortuin waarin Carolyn haar rozen (zoals de American Beauty-soort) koestert. Hun tienerdochter Jane (rol van Thora Birch) maakt haar eigen groeipijnen door. En dan maakt Lester kennis met Angela (rol van Mena Suvari), het vriendinnetje van Jane. Voor hem betekent dat een soort epifanie, een openbaring van schoonheid en verlangen. Angela geniet (niet eens zo stiekem) van zijn onhandige belangstelling, maar voor Jane is het voornamelijk een extra reden om zich te ergeren aan haar sullige vader.

Vervolgens voltrekt zich een soort stroomversnelling. Lester realiseert zich dat hij op zijn werk - hij is journalist voor een vakblad in de advertentiesector - in een doodlopend straatje zit. Hij kapt er dan ook mee, op een even drastische als originele manier. Hij doet, na een eenvoudige opmerking van Angela, zijn best om een beginnend buikje weg te werken en leert dankzij de mysterieuze buurjongen Ricky (rol van Wes Bentley) opnieuw de geneugten smaken van een marihuana-stickje. Thuis laat hij de totaal verbouwereerde Carolyn merken dat hij toch nog over een eigen wil én een eigen smaak beschikt. Kortom, Lester ondergaat een erg ingrijpende transformatie... Met Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley, Mena Suvari, Peter Gallagher, Chris Cooper, Allison Janney, e.a.

HHHHH

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234