Dinsdag 11/05/2021

Thomas L. Friedman updatet het vredesplan van koning Abdullah van Saoedi-Arabië

Vijfstatenoplossing voor Midden-Oosten

Thomas L. Friedman is columnist van The New York Times.

Het conflict tussen Palestijnen en Israëli's in Gaza blijft smeulen. Terwijl de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, in Israël is voor gesprekken, haalt Thomas Friedman het vredesplan-Abdullah vanonder het stof: 'Ik heb aangedrongen op een nieuw interview, maar hij houdt duidelijk de boot af. Omdat ik me niet zo snel laat afwimpelen, besloot ik het op één na beste te doen: opnieuw zijn gedachten lezen'.

In februari 2002 reisde ik naar Saoedi-Arabië, en interviewde ik de toenmalige kroonprins, nu koning, Abdullah, op zijn paardenboerderij in Riyad. Ik vroeg hem waarom de volgende Arabische top Israël niet gewoonweg volledige vrede en een normalisering van de relaties, door alle 22 Arabische staten, zou voorstellen in ruil voor een terugtrekking uit alle bezette gebieden en de creatie van een Palestijnse staat. Abdullah zei dat ik zijn gedachten gelezen had ("Heb je in mijn bureau ingebroken", vroeg hij me) en dat hij op het punt stond precies dat voor te stellen. Hij deed dat later ook, en het 'vredesplan-Abdullah' was geboren.

Jammer genoeg hebben noch het team van Bush noch Israël ooit voortgebouwd op het plan-Abdullah. En de Saoedische leider heeft zijn ideeën ook nooit direct voorgesteld aan de Israëlische bevolking. Sindsdien is alles verslechterd. Ik heb me recentelijk dan ook herhaaldelijk afgevraagd wat koning Abdullah zou zeggen als ik hem zou vragen zijn plan te updaten. Ik heb zelfs aangedrongen op een nieuw interview, maar hij houdt duidelijk de boot af. Omdat ik me niet zo snel laat afwimpelen, besloot ik het op één na beste te doen: opnieuw zijn gedachten lezen. Zo klinkt volgens mij de nota die koning Abdullah in zijn lade heeft liggen voor president Obama. Ik zou hem noemen: 'Abdullah II: de vijfstatenoplossing voor Arabisch-Israëlische vrede'.

Geachte president Obama,

Mijn gelukwensen voor uw inauguratie en omdat u zo snel uw nieuwe gezant, George Mitchell, een goed man, naar het Midden-Oosten hebt gestuurd. Het is mijn wens dat hij de draad opnieuw zou oppikken waar hij hem acht jaar geleden liet liggen, maar de dood van Arafat, de aftakeling van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever, de oorlog tussen Hezbollah en Israël van 2006, de oorlog tussen Hamas en Israël van 2009, de voortdurende uitbreiding van de Israëlische koloniale nederzettingen en de groeiende betrokkenheid van Iran bij Hamas en Hezbollah hebben een nieuwe situatie gecreëerd.

Concreet: de Palestijnse Autoriteit is vandaag de dag niet bij machte om controle te verwerven over de Westelijke Jordaanoever, Hamas is niet in staat Gaza te besturen en de introductie van door Iran geleverde raketten bij Hamas heeft een situatie gecreëerd waardoor Israël de Westelijke Jordaanoever nooit aan Palestijnen zal willen laten omdat het vreest dat Hamas het zal gebruiken om raketten af te vuren op de internationale luchthaven van Israël. Maar als we niets doen, dan zullen zionistische kolonisten de rest van de Westelijke Jordaanoever en heilig Jeruzalem oppeuzelen. Wat te doen?

Ik stel iets voor wat ik een vijfstatenoplossing noem:

1. Israël stemt er principieel mee in zich terug te trekken uit elke centimeter Westelijke Jordaanoever en de Arabische districten van Oost-Jeruzalem, zoals het gedaan heeft in Gaza. Alle gebieden op de Westelijke Jordaanoever die Israël eventueel wil behouden voor zijn kolonisten moeten geruild worden - centimeter voor centimeter - tegen land van Israël.

2. De Palestijnen - Hamas en Fatah - komen overeen om een regering van nationale eenheid te vormen. Die regering stemt ermee in een beperkte hoeveelheid Egyptische troepen en politieagenten toe te laten die de Palestijnen helpen om de rust in Gaza te verzekeren en zijn grenzen te bewaken. Jordaanse troepen en politie doen hetzelfde op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse Autoriteit stemt ermee in dat Egypte in Gaza en Jordanië op de Westelijke Jordaanoever vijf jaar lang een programma ontplooien om de veiligheid te garanderen.

Als Egypte en Jordanië helpen om de orde te handhaven, dan kunnen de Palestijnen zich concentreren op de uitbouw van een eigen geloofwaardig veiligheidsbeleid en van politieke instellingen die hun volledige onafhankelijkheid ondersteunen op het einde van de vijf jaar.

3. Israël stemt in met een gefaseerde terugtrekking tijdens die vijf jaar uit alle zijn nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en uit Arabisch Jeruzalem - behalve uit de gebieden die Israël mag behouden als onderdeel van de landruil - tegen het tempo waarin de Palestijnen beantwoorden aan de criteria voor veiligheid en bestuur die op voorhand door alle partijen zijn overeengekomen. De VS zijn de enige scheidsrechter die beoordeelt of de criteria door beide zijden gehaald worden.

4. Saoedi-Arabië betaalt alle kosten van de Egyptische en Jordaanse aanwezigheid, plus jaarlijks 1 miljard dollar werkingsmiddelen voor beide landen, alsook alle budgettaire noden van de Palestijnse Autoriteit. Het hele plan is gebaseerd op de VN-resoluties 242 en 338, en heeft de zegen van de VN-Veiligheidsraad.

Deze vijfstatenoplossing - tussen Palestina, Egypte, Jordanië, Israël en Saoedi-Arabië - heeft talloze voordelen: Egypte en Jordanië, de Arabische staten die vredesakkoorden met Israël hebben, zorgen ervoor dat de overgang vlot verloopt doordat een Israëlische terugtrekking geen veiligheidsvacuüm teweegbrengt op de Westelijke Jordaanoever, in Gaza of Arabisch Jeruzalem dat een bedreiging vormt voor Israël. Israël heeft tijd voor een gefaseerde terugtrekking uit zijn nederzettingen en de Palestijnen hebben een kans om op een ordentelijke manier aan natievorming te doen. Dit zou een Arabische oplossing zijn die een einde maakt aan de Iraanse pogingen om van de Palestijnse kwestie een Perzische kwestie te maken.

President Obama, er is te veel kapotgemaakt om in rechte lijn terug te gaan naar de tweestatenoplossing. Dat zou hetzelfde zijn als een huis proberen te bouwen met alleen stenen en geen cement. Er is geen vertrouwen en geen structuur om die te bouwen. Israël en de Palestijnen hebben het soort cement nodig dat alleen Egypte, Saoedi-Arabië en Jordanië kunnen leveren. Het zou de Israëli's veiligheid bezorgen, en de Palestijnen een duidelijk routeplan naar een onafhankelijke staat.

Ik hoop dat u de vijfstatenoplossing zorgvuldig in overweging zult willen nemen.

De vrede zij met u,

Abdullah bin Abdul Aziz

Er is te veel kapotgemaakt om in rechte lijn terug te gaan naar de tweestatenoplossing. Dat zou hetzelfde zijn als een huis proberen te bouwen met alleen stenen en geen cement

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234