Zaterdag 24/10/2020

Thomas Decreus (Shame-beweging) 'Er is niet veel veranderd'

"Het klinkt misschien vreemd, maar ik blijf er een beetje onverschillig bij. Ik vind dit vooral een Pyrrhusoverwinning, zeker geen reden om te feesten. We hebben wel een regering, maar de diepere kwaal in dit land is nog steeds aanwezig. Wezenlijk is er niets veranderd. Bij de volgende verkiezingen zullen we met dezelfde situatie worden geconfronteerd. Misschien had men dus zelfs nog wat langer moeten onderhandelingen om tot meer diepgaande hervormingen te komen. Er is paniekvoetbal gespeeld. Gezien de Europese schuldencrisis begrijp ik dat, maar het toont toch vooral aan dat we geregeerd worden door de markten. De 'shame' is dus nog voor een stuk aanwezig. Niet dat we ons moeten schamen voor ons land, maar wel voor ons politiek systeem. Al is het voor de gezondheid van de politici wel goed dat er een regering is."

Stijn Meuris

(zanger)

'Ik mis een roerganger'

"Enerzijds voel ik opluchting. Tijdens de onderhandelingen dacht ik dat het ieder moment definitief uiteen kon spatten. Anderzijds: ik geloof het niet. Men is er wel in geslaagd om een groepsfoto te maken, maar ik ben benieuwd of dat eensgezinde beeld standhoudt. Het begrip 'compromis' heeft nu echt wel zijn rekbaarheid bereikt. Ook het feit dat bijna alle ministers al in de vorige regering zetelden, stoort me. Dan kun je je afvragen: is het daarvoor dat we verkiezingen hebben gehad?

"Ik mis vooral doortastendheid. Een roerganger die zegt: 'zo gaan we het doen'. In de plaats daarvan voel ik twijfel. Ik beschouw Di Rupo wel als mijn premier, maar met de nodige reserves. Het niveau van zijn Nederlands wordt echt een probleem. Ik hoorde hem net op de radio in de auto. Wel, de computerstem van mijn gps sprak beter Nederlands dan hij.

"Toch hoop ik het beste voor deze regering."

Etienne Vermeersch (filosoof)

'2012 kan rampzalig worden'

"Men wijt de lange regeringsvorming wel eens aan de vermeende incompetentie van de huidige generatie politici, maar dat heb ik nooit geloofd. De problemen van dit land zijn enorm moeilijk. Ik had dan ook verwacht dat het heel lang ging duren.

"Maar nu de regering er is, koester ik daar geen specifieke gevoelens bij. Ik wacht af. Deze regering wordt meteen geconfronteerd met dalende inkomsten en een groot risico op meer uitgaven. De waarborg voor de Dexia Holding hangt als een zwaard van Damocles boven deze ploeg. Het jaar 2012 kan catastrofaal worden. Ik wil zien hoe men de eerste schokken zal opvangen. Er is nu al het drama in Luik, daarna volgt de confrontatie met de vakbonden. Ik ben ook benieuwd naar de uitvoering van de staatshervorming. Ik heb mij nog niet uitgesproken over het B-H-V-akkoord, maar veel zal pas duidelijk worden bij de uitwerking in het parlement. Dan zal ik oordelen."

Paul De Grauwe (econoom)

'Regering mede dankzij markten'

"In het begin was ik vol verwachting, maar hoe langer het duurde, hoe meer dat gevoel overging in wanhoop en desinteresse. Maar nu ben ik vooral tevreden.

"We hebben vooral geluk gehad dat het lange wachten niet tot onherroepelijke schade heeft geleid. We hebben lange tijd kunnen genieten van de gunstige economie, waardoor de tekorten als vanzelf leken weg te slinken. Kijk naar Nederland, die hadden veel sneller een regeerakkoord, maar het ze zijn er niet in geslaagd het tekort sneller terug te dringen dan wij. Dat heeft ook te maken met de economische groei, die bij ons voordeliger uitviel. Dat heeft ons zeker behoed voor erger, maar anderzijds werd er zo ook meer tijd gecreëerd voor de onderhandelaars. Misschien waren ze daardoor ook niet zo gehaast, het land stond niet op de rand van de afgrond. Pas aan het einde voelden we echt de druk van de financiële markten, en toen lukte het plots wel."

Francesca Vanthielen(G1000-beweging)

'Het had meer mogen zijn'

"Of ik blij ben? Naar de eedaflegging heb ik alvast niet gekeken. Ik vind vooral dat de plannen ambitieuzer hadden mogen zijn. Iedereen klopt zich op de borst omdat er 11 miljard gevonden is, maar we blijven wel nog met een tekort zitten van 3 procent. Dan had het toch iets meer mogen zijn?

"Ik wil echt niet te pessimistisch klinken, maar wat schiet er nog over van de regeerperiode? Ze hebben nog 2,5 jaar tot de volgende verkiezingen. Zoveel departementen hebben nieuwe ministers gekregen, die zich natuurlijk nog moeten inwerken. Toch zijn mijn verwachtingen hoog. Ik hoop dat de nieuwe regering met veel energie en met de hete wind in de rug uit de startblokken schiet.

"De G1000 is voor een stukje ontstaan omdat er maar geen schot in de zaak kwam. Al was dat niet de enige bestaansreden, we stoppen er nu niet mee, we willen met ons initiatief wel degelijk iets teweeg brengen in de maatschappij."

'Verontwaardigde' stemmen over het regeerakkoord

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234