Zaterdag 04/02/2023

This Was Tomorrow

Na België, Amerika en Brazilië verovert Tomorrowland nu ook het witte doek, want op 26 november gaat This Was Tomorrow in wereldpremière in het Sportpaleis. De film vat alle hoogtepunten van Tomorrowland 2015 samen en toont de mooiste momenten van People of Tomorrow, de tv-reeks rond de bezoekers van het dancefestival. 20.000 festivalfans kunnen de aftermovie voor de allereerste keer zien in een uitzonderlijk decor, voorafgegaan door een uitvoering van The Symphony of Unity van het Nationaal Orkest van België.

26 november om 19u, Sportpaleis, Schijnpoortweg 119, 2170 Merksem.

3x lachen geblazen

Gili - CTRL

Is het een tovenaar, is het een comedian? Nee, het is Gili! Deze zelfverklaarde mentalist neemt je in zijn nieuwe show CTRL mee voor een avond vol manipulatie, suggestie en zelfs hypnose. Voor het eerst laat de West-Vlaamse Gentenaar daarbij volledig het roer los. Geen enkele show is dezelfde, het publiek regisseert. De enige constante is het verbijsterde gevoel waarmee het publiek naar huis gaat.

10 oktober, Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 28, 2000 Antwerpen. 16 oktober, CC 't Aambeeld, Della Faillelaan 34, 2630 Aartselaar. www.gili.be.

Henk Rijckaert - De fun, de hits

Er zit een logische verklaring achter de naam van Henk Rijckaerts nieuwste show: hij maakt grappen en speelt liedjes. Vandaar: de fun, de hits. Radio Donna lijkt opeens terug van weggeweest.

22 oktober, Stadsschouwburg Mechelen, Keizerstraat 3, 2800 Mechelen. www.henkrijckaert.be.

Xander De Rycke - 10 jaar bezig,

2 uur grappig

Nu onze favoriete Zelzaatse comedian zijn trilogie heeft uitgespeeld, blikt hij samen met het publiek nog eens terug op de beste stukken uit Uw Zoete 666, Mijn Zwarte Parade en Zijn Derde Show. Een must voor trouwe fans en een fijne kennismaking voor nieuwe aanbidders.

30 oktober, GC De Kadans, Achter d'Hoven 15, 2990 Wuustwezel.

xanderycke.tumblr.com.

30 jaar Witzli-Poetzli

Drie heerlijke decennia al weet dit charmante café in de schaduw van de kathedraal ons keer op keer naar binnen te lokken. Voor de gelegenheid hebben 45 kunstenaars-klanten, zoals Luc Tuymans, Anne-Mie Van Kerckhoven en Dennis Tyfus, een kunstwerk gemaakt voor hun favoriete café. Elke laatste zaterdag van de maand en dit nog tot eind september volgend jaar opent een nieuwe expo met hun werk. Ook de muzikanten kunnen natuurlijk niet achterblijven: The Valerie Solanas, Mauro Pawlowski en Sam Vloemans brengen op 11 oktober een muzikaal eerbetoon aan hun überstaminee.

11 oktober om 14u, Blauwmoezelstraat 8, 2000 Antwerpen. Meer info op Facebook.

Oscar And The Wolf

The Ultimate Entity Show

Hypnotiserende downtempo beats, knisperende elektronica en slepende, sensuele melodieën. En of Oscar en zijn wolven in de buurt zijn! Wie Max Colombie nog niet aan het werk zag in de Lotto Arena of op Werchter eerder dit jaar, krijgt nog een kans. Verwacht je aan metershoge vlammen, spectaculaire visuals, een catwalk en een opzichtige licht-en-lasershow. Ready to Undress?

31 oktober, Sportpaleis, Schijnpoortweg 119, 2170 Merksem.

www.oscarandthewolf.com.

Levensroman

Le Couvent

Een receptenboek voor een gelukkig en tevreden leven, daar heeft Goesting er nooit genoeg van. Auteur Marc Perneel besloot na meer dan dertig jaar coachen even af te haken en zich volledig op het schrijven te storten. Hij ondervond hoe bewust afhaken van onze dagelijkse routine inzicht kan geven in ons denken, spreken en handelen. Zijn hoofdpersonage Pierre trekt naar een oud Frans vissersstadje om te ontdekken dat 'geven en ontvangen' veel meer betekent dan 'geven en nemen'.

Beschikbaar vanaf half oktober bij uitgeverij Les îles, € 17,95.

Miek & Roel -

50 jaar samen

50 jaar samen op het podium, als dat geen goeie reden voor een feestje is! De Gentse kleinkunstcoryfeeën Miek en Roel komen voor dit speciale gebeuren naar De Roma. Niet alleen met songs die de belangrijkste momenten uit hun carrière oproepen, maar ook met gasten die ze voor altijd in hun hart dragen: Roland Van Campenhout, Eriksson Delcroix en Jonas Winterland.

1 november om 15u in De Roma, Borgerhout. www.deroma.be.

Mestizo Arts Festival

Het thema van de negende editie van kunstenfestival Mestizo Arts is dit jaar 'de muur'. In zes cultuurtempels kan je indrukwekkende graffiti bewonderen van street artists die de muur als canvas gebruiken. Niemand minder dan de Mexicaanse muralist Diego Rivera is hun inspiratie. Daarnaast kan je ook genieten van spoken word, theater, dansvoorstelling Partials en film De Figurant van Daniel Lambo en SINCOLLECTIEF.

Van 16 tot 31 oktober, o.a. in Arenbergschouwburg, Arenbergstraat 28, 2000 Antwerpen. www.mestizoartsfestival.be.

Expo Pointes

Dat meisjes pijn moeten leiden om tot de ultieme vorm van schoonheid te komen, daar schrikt de multidisciplinaire kunstenares Elke Andreas Boon niet meer van op. De titel van haar nieuwe tentoonstelling verwijst naar ballerinaschoenen - achter schoonheid zit vaak pijn en broosheid, zoals bij ballerina's die pijn moeten leiden om tot een meesterwerk te komen. Haar foto's, tekeningen en videowerk van steden, boten en landen in hun fragiliteit en vergankelijkheid vertellen hetzelfde verhaal.

Nog tot 1 november, eyeLoco Gallery, De Brouwerstraat 5, 2600 Antwerpen. www.elkeandreasboon.com, www.eyeloco.eu.

M-Fair

Heb je je buik vol van kledingketens die kinderhandjes inzetten om je hemd of jurkje te produceren? Mechelen ook! Op de eerste editie van M-Fair ontdek je op een markt wat eerlijke kledij is, maar je kan ook kleding leren repareren in het Repair Café.

11 oktober, Congres- en Erfgoedcentrum Lamot, Van Beethovenstraat 810, 2800 Mechelen. www.mechelen.be/M-Fair.

Jan Leyers

Helder

Dát was lang geleden: zanger-presentator-filosoof Jan Leyers heeft een nieuw Nederlandstalig album uit en hij gaat er uitgebreid mee op tournee. Straffe doe-het-zelf, want Jan componeerde, arrangeerde en produceerde alle tracks zelf. Hij laat zich enkel bijstaan door gastmuzikanten en de strijkers van het Chamber Orchestra of Belgium.

O.a. op 16 oktober, GC 't Blikveld, Waversesteenweg 11, 2820 Bonheiden. 7 november, CC Zwaneberg, Cultuurplein 1, 2220 Heist o/d Berg. 19 november, CC Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41-43, 2880 Bornem. www.janleyers.be.

Chippendales

Nee, het zijn niet de heren van Daft Punk, maar wel de meer beetgare exemplaren van The Chippendales die met hun nieuwe tour Get Lucky ook Antwerpen aandoen. Al moet je je bij dat 'nieuw' niet zoveel voorstellen, want de ingrediënten van de show zijn dezelfde als vanouds. Senuele danspasjes, uitgekiende choreografieën en vooral veel blote basten die het overwegend vrouwelijke publiek helemaal in vervoering brengen.

23 oktober om 20u, Stadsschouwburg, Nieuwstad 1, 2000 Antwerpen.

www.stadsschouwburg-antwerpen.be, www.chippendales.com.

Dansvoorstelling Amar 14

De Berchemse dansstudio Amar 14 blaast 15 kaarsjes uit en viert dit met een speciale dansvoorstelling waarin zowel traditionele en klassieke Egyptische dans als hedendaagse Cairo Pop aan bod komen. Je geeft tijdens deze wervelende oriëntaalse show niet alleen je ogen en oren de kost, maar mag na afloop ook zelf meedansen in de foyer tijdens de afterparty.

6 november om 20u, CC Merksem, Nieuwdreef 135, 2170 Merksem. www.amar14.be.

5x kidspret

Rara

Piep Konijn krijgt een brief waarin staat dat prinses Suzy op bezoek komt om bloementaartjes te eten. Als Pieps bloemetjes gestolen worden door de bergmannen, is hij woedend. Voor deze spannende voorstelling van Figurentheater Propop met poppen en acteur in een mooi bergdecor kan je best op voorhand reserveren.

14 oktober om 14u30, 18 oktober om 10u30, 21 oktober om 14u30, 25 oktober om 10u30 in De Poppenzaal, Steenweg op Oosthoven 114, 2300 Turnhout. Vanaf 4 jaar. www.propop.be.

Erik of het klein insectenboek

Godfried Bomans pende het verhaal over de droom van de 10-jarige Erik Pinksterblom neer in 1940, maar ook vandaag is het nog springlevend. Verteller en acteur Peter Drost verrast met een betoverende solo, want - jawel - hij geeft gestalte aan zowel Erik als aan de verschillende dieren die zijn pad kruisen. Spin, slak of wesp? Nooit eerder wisten dieren zo te beklijven.

16 oktober om 13u30, CC De Kaekelaar, Sint-Cordulastraat 10, 2900 Schoten. Vanaf 10 jaar. Meer speeldata via beumerendrost.nl.

Het laatste kind

Met haar grenzeloze fantasie en scherpe observaties troont Hanneke Paauwe je mee in het schaduwrijk van de klassieke sprookjeswereld. Een tovenaarsechtpaar kijkt teleurgesteld naar hun creatie: de mens. Ze spelen graag oorlogje en dumpen de zee vol plastic. Dit kan toch niet blijven duren? Maak je op voor een bonte mengeling van film, theater, soms masker en figurenspel, zang en zelfs een magisch ritueel.

10 en 11 oktober om 20u en om 15u, DE Studio, 18 oktober om 14u30, CC De Werft, Geel. 8 november om 15u, de Warande, Turnhout. Vanaf 8 jaar.

Ik ben een held!

Een kind dat slimmer en moediger is dan zijn vader? Dat moet haast wel als je te maken krijgt met een monster zonder kop en een vis met scherpe tanden én een spook onder je bed hebt zitten. Theatergezelschap Anna's Steen herneemt deze succesvolle productie uit 1996 die gebaseerd is op de vrolijke en spannende verhalen van Ted van Lieshout. Heldhaftige kids weten waarheen!

11 oktober om 15u, CC Merksem, Nieuwdreef 135, 2170 Merksem. Vanaf 5 jaar.

www.annassteen.com.

Boterhammendozen

Er was eens een verlaten plek op aarde vol met vergeten boterhammendozen en een verdwaald meisje. Maar is de plek wel zo verlaten? Er blijkt vreemd bezoek te zijn. Les Madeleines pakt uit met deze grappige bewegingsvoorstelling, waarvoor ze achtergebleven brooddozen op scholen verzamelden.

O.a. op 28 oktober om 14u in CC Deurne, Frans Messingstraat 36, 2100 Deurne. Vanaf 4 jaar. Alle data: www.thassos.be.

Tout Va Bien

in Trix

Sinds zijn bekroning door Studio Brussel als De Nieuwe Lichting 2013 verovert Jan Wouter van Gestel (22) met Tout Va Bien steeds meer harten. Eerst met zijn ingetogen Ne me quitte pas-cover, daarna met zijn debuutalbum Kepler Star. Eerder nog op Rock Werchter, nu in Trix!

Hoe reageert het publiek tot nu toe op je toer met het nieuwe album?

"Zeer positief. Ik merk dat mensen de band beginnen te kennen. Onlangs vertelden vrienden me na een optreden dat een deel van het publiek meezong - echt de max."

Ben je zelf een festivalfanaat?

"Ik ging wel naar Werchter en Pukkelpop, maar eigenlijk vind ik festivals niet zo aangenaam. Een beetje claustrofobisch, zo met die mensenmassa's overal en nergens een rustig plekje. Gelukkig vind ik op een podium staan voor een mensenmassa niet erg."

Je stond eerder dit jaar op Werchter. Een droom die uitkwam?

"Ja, tuurlijk. Het is zeker een mijlpaal, maar het is niet mijn ultieme droom. Meer nummers schrijven, festivals buiten België spelen en samenwerken met andere artiesten, daar droom ik nog meer van."

Wat brengen de komende maanden?

"We spelen dit najaar een boel clubconcerten. Het toeren brengt ook verse inspiratie voor album nummer twee."

30 oktober om 19u30, Trix, Noordersingel 28-30, 2140 Borgerhout. www.trixonline.be.

"Wat ik het beginnende Yevgueni zou zeggen? Verander je naam!"

Geen kat die weet wat de bandnaam betekent, maar ook geen kat die niet minstens al eens van ze hoorde. Een fundament van de Nederlandstalige muziekscène kun je Yevgueni dus wel noemen, een status die hun vijfde album nog maar eens onderbouwt.

Zanger Klaas Delrue: "Op de voorbije theatershows waren we nog wat in festivalmodus, dus de mensen kregen een versie die íéts meer rock-'n-roll was. (lacht) Normaal gaan we voor verstilling, maar die knop draai je niet zomaar om wanneer je de week ervoor nog voor 10.000 mensen speelde. We pakken soms heel intiem uit, vertalen een aantal nummers naar een akoestische of triobezetting en spelen met het licht. Op een festivalpodium moeten we de spanningsboog strak houden."

Wat doe je dan het liefst: de intieme theatershows of de intense festivals?

"Als performer krijg ik van een festival veel voldoening en gaat mijn jongensdroom in vervulling wanneer mensen meezingen, maar in een theater kom ik dan weer aan m'n trekken als tekstschrijver. Daar voelen we dat het publiek de nummers van A tot Z beleeft en krijgen we visuele feedback wanneer we op ontroerende momenten mensen in de ogen kunnen kijken. Dus een voorkeur is er niet echt. Dat is ook de sterkte van Yevgueni, denk ik: dat we op beide fronten actief kunnen zijn en het zo nooit eentonig wordt."

Stel: je kunt tijdreizen naar 2001. Welke vergaarde kennis bezorg je de beginnende Yevgueni?

"Verander je naam nu je nog kunt. Het eerste jaar kenden mensen onze singles wel maar niet de bandnaam. In het begin worstelden we ook met het Nederlands en wilden we bewijzen dat dat geen apart genre is. Maar dat is het wél. Je kunt een melodieus sterk popnummer maken én ontroeren met een sterke tekst, want de mensen begrijpen álles. Dat is een voorrecht en dat beseffen we nu meer."

15 oktober in GC Heilaar, Heilaarstraat 35, Beerse. 13 november, De Werft, Werft 32, Geel. www.yevgueni.be.

docu Carnotstraat 17

Ooit zat op Carnotstraat 17 in Antwerpen Ciné Rubens, de grootste bioscoop van België. Nu wonen op hetzelfde adres diverse migrantenfamilies. Documentairemaakster Klara Van Es maakt een portret van deze mensen die in een voormalig filmpaleis wonen. De bewoners vertellen over migratie, identiteit en wortels in de samenleving. Na de vertoning in De Roma volgt aansluitend een sofagesprek over migratie met sprekers als Dyab Abou Jahjah en Morad Tabchich, initiatiefnemer van het burgerinitiatief 'Hulp aan vluchtelingen'.

9 oktober om 20u30, De Roma, Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout. Op 5, 9 en 10 november in Klappei, Klappeistraat 2, 2060 Antwerpen.

www.carnotstraat17.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234