Donderdag 21/11/2019

Thily blijft onderzoeken naar perslekken vermenigvuldigen

Luikse PG weet niets van onderzoek naar uitlekken van haar eigen Dutroux-rapport

Brussel/Luik.

Eigen berichtgeving

De Luikse procureur-generaal Anne Thily loochent in een verklaring aan Belga dat er op Justitie een onderzoek aan de gang is naar de manier waarop haar rapport aan minister Van Parys over de ontsnapping van Dutroux in de media uitlekte nog voor de minister het zelf in handen kreeg. De minister van Justitie bevestigde ons nogmaals dat hij aan de Luikse procureur-generaal wel degelijk heeft gevraagd om een onderzoek naar dat lek in Luik te organiseren.

Inmiddels blijft Thily in Luik steeds meer onderzoeken vorderen tegen lekken in de media. Zopas beval ze nu ook nog een strafonderzoek wegens schending van het beroepsgeheim en heling en dat naar aanleiding van een artikel dat deze week verscheen in het Franstalige weekblad Le Soir Illustré. Daarin wordt in grote lijnen onze berichtgeving bevestigd over 'maneuvers' van José Happart, die Thily in juni '97 in conflict brachten met de onderzoeksrechters in de zaak Cools (zie De Morgen van 27 april jl.).

Dit nieuwe onderzoek naar 'lekken' in de media kan Thily nog verrassingen opleveren. Haar aanvaring in juni '97 met de onderzoeksrechters Ancia en Prignon in het kader van de zaak-Cools en daarmee verband houdende maneuvers van José Happart in dezelfde periode, worden namelijk haarfijn beschreven in het dossier over de moord op André Cools, alsook in het Augusta-dossier. En dit dossier werd, zoals bekend, al vele maanden geleden door het Hof van Cassatie brzorgd aan Guy Spitaels en alle andere betichten in deze omkopingszaak. Wie de pv's uit het dossier over de moord op Cools ook aan het Agusta-dossier heeft toegevoegd en vooral waarom, dat is een raadsel. Maar degene die dat deed wist erg goed dat de bewuste pv's via het Agusta-dossier ruime verspreiding zouden krijgen. Het gevolg is ook dat het eigenlijk helemaal niet om een schending van het beroepsgeheim gaat. Het was ofwel raadsheer Fischer (belast met het Agusta-onderzoek door Cassatie) of de korpschef zelf van Anne Thily, procureur-generaal bij het Hof van Cassatie Eliane Liekendael, die wellicht deze stukken aan het Agusta-dossier toevoegden. En vermits Guy Spitaels enkele maanden geleden een kopie kreeg van het hele Agusta-dossier, net als alle andere betichten in deze zaak, kan men nog lang zoeken naar het lek.

Toch nam Thily na het artikel in de Soir Illustré van deze week voor het eerst ook voor zichzelf een advocaat onder de arm, met name de Brusselse stafhouder François Glansdorff. Hij werd belast "met de verdediging van haar belangen" in deze zaak "nu eens te meer aan haar eer en die van de instelling die ze belichaamt te kort werd gedaan", zo verklaart de Luikse procureur-generaal.

José Happart reageerde van zijn kant via RTL ook op wat wij eerder schreven over zijn succesrijke pogingen om rond de jaarwisselling '96/'97 van Thily de vrijlating te bekomen van ex-minister Van der Biest. Die zat sedert september '96 in voorrarrest als medebetichte in het onderzoek naar de moord op André Cools en werd begin januari '97 plots voorlopig in vrijheid gesteld. Naar verluidt, zo schreven wij op 27 april jl., bracht Happart ook meer dan eens een bezoek aan andere betichten in de zaak-Cools, buiten medeweten van de onderzoeksrechters. Happart verklaart nu dat hij destijds alleen een verzoek indiende om Van der Biest in de gevangenis te mogen ontmoeten maar dat werd hem, zo zegt hij zelf, van hogerhand geweigerd.

(WDB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234