Vier vragen
Thierry Christiaens (UGent) over homeopathie: ‘Ga maar eens kijken in het Kruidvat, wat er zoal bestaat’
Uit onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat sommige homeopathische middelen gevaar voor de gezondheid kunnen opleveren. Verkoop verbieden, dan maar? Professor Thierry Christiaens, klinisch farmacoloog aan de UGent, nuanceert.
Kunnen homeopathische middelen echt gevaarlijk zijn, professor?
“Er bestaat een onrechtstreeks gevaar, in de zin dat men een afdoende bewezen medicatie of behandeling niet volgt omdat men vertrouwt op een homeopathisch middel. Het middel op zich is niet gevaarlijk. Als homeopathie één verdienste heeft, dan is het dat ze ongevaarlijk is. De verdunning van het product is zodanig groot, dat je eigenlijk water gebruikt.”
Maar er zijn dus wel degelijk artsen die homeopathie voorschrijven?
“Er zijn binnen de homeopathische wereld grosso modo twee groepen. Je hebt de klinische homeopaten, klassiek gevormde artsen die een traditionele diagnose stellen – bijvoorbeeld: bronchitis – en er dan voor kiezen om een homeopathisch middel voor te schrijven in plaats van een koortswerend middel. Daarnaast heb je de unitaire homeopaten, die totaal terugvallen op Hahnemann (Samuel Hahnemann, 1755-1843, grondlegger van de homeopathie, JD). Die man had, zoals algemeen in die tijd, zijn eigen ziekteleer en zijn eigen oorzakenleer. Men wist niets van biochemie, wist niet hoe een lever werkt, een schildklier, hoe hormonen werken, enzovoort. Hahnemann wist dus ook niet wat een bronchitis is. Hierop terugvallen is dus totaal onwetenschappelijk. Tussen die twee groepen homeopaten zijn er zeer belangrijke verschillen.”
En dus?
“Dus is het belangrijk dat we homeopathische therapeuten registreren. Zodat we weten wie ze zijn, wat ze doen, welke opleiding ze hebben gehad – want in die unitaire groep heb je mensen die zichzelf na een korte opleiding homeopaat noemen maar eigenlijk boekhouder zijn. Mensen zeggen dan: ja maar, is die registratie dan niet een soort van erkenning? Totaal niet, natuurlijk. En in tijden waarin we volop aan het besparen zijn, moet je zeker niet beginnen met terugbetaling van homeopathie.”
Moeten we niet gewoon de verkoop van homeopathische middelen verbieden?
“Goh. Er is veel vraag naar, het is een grote business geworden, met eigen bedrijven. Maar als je dat gaat verbieden, zal men zeggen: dat is een machtsgreep van het medisch systeem. Zoals ik al zei: homeopathie is onschadelijk – zolang ernstig zieke mensen hun behandeling niet stoppen omwille van een uitsluitend homeopathische benadering. Als de bereidingswijze correct is gebeurd, met dus die ongelooflijke verdunningen, moeten we ons geen zorgen maken dat die homeopathische middelen bijvoorbeeld het immuunsysteem gaan verzwakken of aanvallen. Het belangrijkste is dat we zicht houden op die mensen en producten en naarmate je ze verbiedt, zal je er minder zicht op hebben.
“Wat veel risicovoller is, dat zijn de vitamine- en voedingssupplementen. Er is veel minder controle op de enorme hoeveelheden voedingssupplementen in Europa. Het volstaat om een Europees nummertje te gaan kopen in Italië en ’t is binnen, je bent op de Europese markt, met nauwelijks controle. Ga maar eens kijken in het Kruidvat, wat er zoal bestaat. En die producten dienen dus óók voor niets, hé.”