Woensdag 19/01/2022

Verkiezingen Verenigd Koninkrijk

Theresa May worstelt zich door verkiezingsavond met interviewer Jeremy Paxman

Theresa May in de tv-studio met Jeremy Paxman. Beeld AP
Theresa May in de tv-studio met Jeremy Paxman.Beeld AP

Theresa May beleefde gisteren een moeilijke verkiezingsavond. Tijdens ondervragingen van kiezers en van meesterinterviewer Jeremy Paxman werd de Britse premier regelmatig in verlegenheid gebracht en zelfs uitgelachen. Alleen als het over de Brexit ging, kreeg ze volop applaus. Haar rivaal Jeremy Corbyn presteerde juist boven verwachting. Anders dan May heeft hij echter geen bestuurlijke ervaring waarop hij kon worden afgerekend.

Patrick Van IJzendoorn

Bij gebrek aan leiderschapsdebatten was dit de avond waarop Britse kiezers de twee het best met elkaar konden vergelijken. De verkiezingen zijn op 8 juni. May en Corbyn kregen vragen uit het publiek en van Paxman. Corbyn kwam als eerste aan de beurt bij Paxman, de interviewer die zich niet afvraagt óf politici liegen, maar waarom. De socialist kwam ontspannen over en voelde zich het meest op zijn gemak bij binnenlandse onderwerpen.

Toen hem werd gevraagd waarom kiezers het Labour-manifest goed vinden maar twijfels hebben over zijn leiderschapskwaliteiten, zei hij dat dat vooral een kwestie is van beeldvorming. "Wanneer we elkaar beter kennen, dan zal je zien dat we best met elkaar op kunnen schieten." Corbyn voegde eraan toe dat politici meer moeten luisteren en minder moeten spreken. Dit was het antwoord van een politicus die lekker in zijn vel zit, twitterde politiek verslaggever Tim Shipman van The Sunday Times.

Corbyn had geluk met een vraag van een ontevreden Labour-supporter, een middenstander uit Manchester die klaagde over geplande belastingverhogingen, een verhoging van het minimumloon en de btw op lesgeld voor particulier onderwijs. Het gaf de Labour-leider de kans om zijn maatschappelijke visie uiteen te zetten, een visie die meer gelijkheid en solidariteit behelst. "Hoe hebben we de verzorgingsstaat opgebouwd?", luidde zijn wedervraag.

IRA

Moeilijk had Corbyn het alleen toen een Noord-Ierse kiezer zijn banden met de IRA te berde bracht. Paxman probeerde hem af te troeven op zaken waar hij voor is maar die niet in het Labour-manifest staan, zoals eenzijdige nucleaire ontwapening, nationalisering van het bankwezen en afschaffing van de monarchie. Corbyn verdedigde zich door erop te wijzen dat het manifest het resultaat is van een democratisch proces binnen de partij. De republikein zei ook dat hij een goede band heeft opgebouwd met de koningin.

Moeilijk had Corbyn (l.) het alleen toen een Noord-Ierse kiezer zijn banden met de IRA te berde bracht. Beeld REUTERS
Moeilijk had Corbyn (l.) het alleen toen een Noord-Ierse kiezer zijn banden met de IRA te berde bracht.Beeld REUTERS

Over Europa merkte Corbyn op dat hij zich niet herkent in de rekening die EU-onderhandelaar Michel Barnier aan de Britten wil overhandigen. Op glibberig terrein begaf Corbyn zich toen hij de vraag of hij een terrorist die plannen heeft om een aanslag in Engeland te plegen met een drone-aanval zou uitschakelen. Hij stelde zich op het standpunt dat dit een hypothetische vraag is. Paxman merkte op dat Jihadi John heeft bewezen dat het minder onwaarschijnlijk is dat het lijkt. Die werd om het leven gebracht met een Amerikaanse drone.

Uitgelachen

Theresa May had het moeilijker en het werd meteen duidelijk waarom ze niet van televisiedebatten houdt. Ze stond er nerveus en ongemakkelijk bij. Ze kreeg meteen een pijnlijke vraag van een deftige bejaarde: waarom zou hij zijn eigen huis moeten 'opeten' als hij ziek wordt en moet opdraaien voor de zorgkosten? May wil dat ouderen meer gaan bijdragen aan hun ziektekosten. Een heikel punt in een land waar erven, het doorgeven van bezit aan de volgende generatie, zeer belangrijk is. May had er moeite mee om hem gerust te stellen.

Even later werd ze zelfs uitgelachen nadat ze de vraag had proberen te omzeilen waarom scholen minder geld krijgen onder een conservatieve regering. Ze merkte op dat geen partij meer geld belooft voor onderwijs. Maar haar antwoorden waren vooral langdradig en technocratisch. Volgens commentator Stephen Bush deed ze haar best om haar gehoor in slaap te sussen, al vermeed ze de stopwoordjes ('strong', 'stable') die ze eerder in de campagne had gebruikt.

Koerswijzigingen

Paxman ging er meteen met gestrekt been in, zich richtend op de vele koerswijzigingen van de Conservatieve leider. Waarom, wilde hij weten, vond u de Brexit een jaar geleden een slecht idee en koerst u nu af op een harde Brexit? Ook plaagde hij haar met de vele pogingen immigratiestromen te beperken. Applaus en hoongelach klonk er toen Paxman zei: "Als ik in Brussel was, zou ik denken dat u een showbink bent die bij de eerste teken van wapengekletter ineenstort."

"Dit is zo genant voor May", beweerde de linkse opinieleider Owen Jones, "ik kan er echt moeilijk naar kijken. Haar autoriteit brokkelt af." May herstelde zich toen het over haar strijd voor een zo goed mogelijk akkoord over de Brexit ging. Commentator Shipman wees er ter verdediging van May op dat zij als doorgewinterde politicus een nadeel heeft: "May's probleem is dat ze een beleid heeft uitgevoerd dat ze moet verdedigen. Corbyn heeft meningen die hij vaak pretendeert niet te hebben."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234