Dinsdag 07/04/2020

Brexit

Theresa May wil controle over immigratie terug

Theresa May spreekt haar partijgenoten toe tijdens het Conservatieve congres.Beeld Photo News

Voorjaar 2019. Tegen dan moet de brexit zijn voltooid, onthulde de Britse premier Theresa May op het Conservatieve partijcongres in Birmingham. Immigratie vormt de basis: "Wij verlaten de EU niet om de controle weer op te geven."

De brexit zal voor eind maart in gang worden gezet, zo bevestigde May. Het Verenigd Koninkrijk zal streven naar een zo goed mogelijke handelsovereenkomst met Europese landen, maar deelname aan de gemeenschappelijke markt is daarbij geen noodzaak.

"Laat me duidelijk zijn. We gaan de Europese Unie niet verlaten om de controle over immigratie weer op te geven," zei ze onder een daverend applaus, "en we vertrekken niet om weer onder de jurisdictie van het Europese Hof van Justitie te vallen." De premier zei niet te zullen streven naar een Noors of Zwitsers model. "Er komt een overeenkomst tussen een onafhankelijk, soeverein Verenigd Koninkrijk en de EU." Ze weigerde het een 'harde' brexit te noemen, maar het komt er wel op neer.

Beeld Photo News

May is lang stil geweest over de Britse plannen, wat past bij haar discrete manier van werken. Ze benadrukte dat haar ministers geen 'lopend commentaar' geven bij de voorbereidingen van de brexit.

Des te verrassender was de aankondiging dat de Britse regering komend jaar reeds een Great Repeal Act gaat voorleggen aan het parlement. Hierdoor komt er een einde aan het primaat van Europese wetgeving boven de Britse. "De rechters die over ons beslissen zitten niet langer in Luxemburg, maar in ons eigen land."

Door het parlement erbij te betrekken zoekt May rugdekking. Om de Labour-oppositie te paaien beloofde ze alle sociale wetgeving uit Brussel te handhaven. Binnen de Britse regering bestaan verschillende ideeën over de brexit. De voorzichtige minister van Financiën Philip Hammond, die aan de belangen van de City moet denken, is voor lidmaatschap van de interne markt terwijl de brexit-minister David Davis, die de partijgetrouwen trakteerde op een peptalk, voor een duidelijk scheiding is. Hij beklemtoonde dat de Britse geschiedenis danig verschilt van de continentale.

Liam Fox, de minister voor Internationale Handel, zei dat zijn landgenoten zich geen zorgen hoeven te maken over een harde brexit omdat Europese landen wel gek zouden zijn om een handelsoorlog te beginnen. Hij constateerde dat de architectuur van de EU langzaam aan het afbrokkelen is en dat een generatie Zuid-Europese jongeren is opgeofferd voor de euro. Zonder het eiland wordt Duitsland, zo voorspelde hij ietwat provocerend, "de grootste bankautomaat ter wereld".

Opvallend genoeg kreeg Fox, van wiens ondiplomatieke uitspraken Downing Street de zenuwen krijgt, geen spreektijd, waar de ene na de andere spreker in verschillende bewoordingen beweerde hoe Groot-Brittannië was, is en na een brexit zal zijn. Het applaus was navenant.

De brexit-middag liep uit op een Last Night of the Proms zonder muziek. Een glansrol was weggelegd voor minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson die de stem voor een brexit "een stem voor economische en politieke vrijheid, een bevrijding" noemde.

Johnson ontvouwde zijn visie voor een Global Britain, waar de Britten de wereld intrekken om waarden als vrijheid en democratie te verspreiden, waarden die mede door de gevolgen van de Irak-oorlog en de kredietcrisis onder steeds grotere druk staan. Vrijhandel kan volgens hem arme landen meer welvaart bieden, landen die nu stuiten op het protectionisme van de Europese Unie. Hij loofde de Britse 'soft power', met een knipoog wijzend op het werk van culturele lichten als Jeremy Clarkson en J.K. Rowling, alsmede de beschavende invloed van de BBC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234