Zondag 17/11/2019

Brexit

Theresa May haalt slag thuis

Anti-brexit-demonstranten protesteren buiten Chequers. Beeld AP

De Britse premier heeft haar plan voor een Brexit deal die Groot-Brittannië voor onbepaalde tijd aan de EU-regels bindt door haar kabinet gekregen. Dat liet ze weten na afloop van het conclaaf.

Theresa May heeft aangekondigd dat haar kabinet heeft ingestemd met een Brexit-deal die Groot-Brittannië voor onbepaalde tijd aan de EU-regels zou binden. Dat weet The Telegraph te melden. 

De premier zei dat Groot-Brittannië een "vrijhandelszone voor goederen" zou instellen met de EU, wat een vrije handel mogelijk zou maken en de noodzaak van een harde grens in Noord-Ierland zou vermijden. De deal lijkt een belangrijke overwinning te zijn voor het kamp dat aanstuurde op een zachte brexit. Omdat  Groot-Brittannië nauw aansluiting blijft houden met de douane-unie.

Het akkoord, waar verder nog geen details over bekend zijn, komt er op minder dan negen maanden van de brexit. Het kabinet van premier Theresa May kwam samen in Chequers Court, het buitenverblijf van de premiers, 70 kilometer ten noordwesten van Londen.

Op de agenda stond de bespreking van het acilitated customs arrangement; of het 'plan-May' voor de relatie met Europa, na de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie. May haar moest een soort consensus worden om zowel de hardliners in het VK als de diplomaten in Brussel tevreden te houden. Met haar plan kan ze nu naar Europa stappen, voor verdere onderhandelingen. 

Volgens de plannen die gedeeltelijk uitlekten zouden de Britten op importgoederen eigen tarieven kunnen hanteren. Als die producten evenwel doorreizen naar de Unie zouden de Europese importheffingen gehanteerd worden. De Britse handelsregels zouden ook dicht bij deze van Europa blijven. Het liefste nog wil May een douanepartnerschap afspreken met Europa, zodat het Verenigd Koninkrijk in de douane-unie zou kunnen blijven. Ook de Noord-Ierse kwestie is een heikel thema. Zonder lidmaatschap van de douane-unie komt er weer een harde grens tussen de EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland. Wat haaks staat op het (moeizaam bereikte) Goedevrijdagakkoord van 1998. 

Taxi-tickets 

May moest haar plan verdedigen onder hoge druk. Haar eigen brexitminister, David Davis, had May aan de vooravond van de vergadering per brief laten weten dat het plan onwerkbaar is. Tegelijk is het voor hardliners, onder aanvoeren van Boris Johnson, onaanvaardbaar om niet voluit voor een harde brexit te gaan.

Het plan-May zou de eigen herwonnen soevereiniteit aan banden leggen, menen de hardliners. Omdat het VK blijft vasthangen aan de Europese importtarieven, noch zelf vrijhandelsakkoorden zou kunnen sluiten. Invloedrijke backbenchers zoals Jacob Rees-Mogg lieten al verstaan dat ze May ten val zullen brengen als ze te dicht blijft aanschurken bij de Unie.

Theresa May heeft bij het begin van de vergadering stevig van zich afgebeten, klinkt het bij Politico en The Telegraph. "Er staat een generatie jonge afgevaardigden klaar", liet ze weten aan haar kabinet. Tegelijk liet ze tickets voor taxi's klaarleggen. Eraan toevoegend dat als ministers ervoor kiezen om de deur dicht te gooien, ze meteen hun bedrijfswagen mogen laten staan, en met de taxi kunnen vertrekken.

Het valt niet uit te sluiten dat een compromis tijdens het regeringsconclaaf maar mogelijk zal blijken als één of meerdere ministers ontslag nemen uit de regering-May. Maandag wil de Britse premier de beslissingen die in Chequers worden genomen publiceren in een witboek dat ze aan de Europese Unie zal overmaken en dat de basis moet vormen voor de jongste maanden van de onderhandelingen. 

Boris Johnson en Theresa May. Beeld AFP

Geduld is op

 Bij het Britse zakenleven is het geduld "ten einde", zei Adam Marshall, managing director van de British Chambers of Commerce (BCC), die 52 Britse regionale kamers van koophandel samenbrengt.

Na Siemens en de financiële gemeenschap waarschuwde Jalfar Land Rover (JLR) Managing Director Ralf Speth deze week dat een zware brexit ertoe zou leiden dat hij zijn investeringen in het VK zou herzien. Tom Enders, de uitvoerend voorzitter van Airbus, wiens groep al dezelfde dreiging heeft uitgebracht, zei dat de gevolgen van een harde brexit "zeer ernstig" zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234