Woensdag 17/08/2022

ReportageJongerenwelzijn

Therapie op wieltjes: psycholoog in skatepark moet mentaal welzijn van jongeren verbeteren

Het skatepark in Grobbendonk, met onder meer enkele jongeren, minister Bart Somers, schepen Brent Wouters en psychologe Eline Nietvelt. Beeld Wouter Van Vooren
Het skatepark in Grobbendonk, met onder meer enkele jongeren, minister Bart Somers, schepen Brent Wouters en psychologe Eline Nietvelt.Beeld Wouter Van Vooren

Een uitstap naar het skatepark combineren met een bezoek aan een psycholoog: in het Antwerpse Grobbendonk kan het binnenkort. Twee dagen per week zal een jongerenpsycholoog laagdrempelige mentale hulp rond de skateramps aanbieden. ‘Na de coronacrisis is dat meer dan ooit nodig’, zegt de gemeente.

Paul Notelteirs

“Dit skatepark is de coolste plek geworden om samen te komen.” Op het betonnen terrein achter het Grobbendonkse gemeenschapscentrum De Volle Vaart vieren enkele tienerjongens dinsdagochtend de prelude op de zomervakantie. Sinds het gemeentebestuur enkele maanden geleden in mobiele skate-infrastructuur investeerde, trekt het park steeds meer jongeren aan die zin hebben om samen te sporten of te praten.

De afgelopen dagen gingen de geanimeerde discussies van de lokale sportievelingen niet enkel over ‘backflips’ of ‘olies’. “Binnenkort zal er vaak een psycholoog in het park zijn”, vertelt een jonge knul terwijl hij enthousiast een suikerwafel verorbert. “Dat lijkt me een goed idee. Ik zit nog op de lagere school, maar sommige leeftijdsgenoten roken hier al sigaretten. Misschien kan die dokter daar iets aan veranderen.”

Zijn inschatting van de taken van een psycholoog zijn misschien niet helemaal accuraat, maar het eerste statement van de skatende jongen klopt wel: op vraag van het Grobbendonkse gemeentebestuur is psychologe Eline Nietvelt binnenkort twee dagen per week in het park aanwezig. Met een combinatie van individuele gesprekken en groepssessies wil ze de psychische gezondheid van jongeren opkrikken. Dat is niet onnodig Onderzoek toont aan dat de coronacrisis een sterk negatieve impact had op het mentaal welzijn van jonge mensen. Een enquête die Sciensano tijdens de eerste lockdown afnam bij een groep jongeren tussen 16 en 24 jaar toonde aan dat een op de drie van hen met depressieve gevoelens kampte. De jongerenhulplijn Awel kreeg vorig jaar dan weer 20 procent meer oproepen binnen via al haar kanalen.

In het Grobbendonkse skatepark krijgen die cijfers een menselijk gezicht. Een jongen lacht verlegen wanneer we naar zijn vakantieplannen vragen. “Ik ging een week geleden al voor het laatst naar school.” Uitweiden over de redenen daartoe, doet hij liever niet: “Het afgelopen jaar was mentaal niet makkelijk voor me. De dokter heeft een afwezigheidsattest voor me in orde gebracht.” Studenten Job Augustyns en Sam De Brabandere hebben er ook een zware tijd op zitten. “We wonen allebei ruim en willen dus niet te veel klagen, maar het gebrek aan perspectief en de sociale isolatie eisten de afgelopen maanden hun tol.”

Evy Rutten, clusterverantwoordelijke Samenleving en mede-initiatiefnemer van het skateproject, kent de treurige verhalen van jongeren met mentale problemen maar al te goed. “We merkten de afgelopen maanden op dat er ook een groeiend drugsprobleem in onze regio is. Vooral het heroïnegebruik lijkt toe te nemen. Daarom zal er naast de psychologe op termijn ook een drugsexpert in het park rondlopen. Niet om de jongeren te bestraffen, wel om ze door te verwijzen naar de juiste hulpinstanties als dat nodig is.”

De uitbreiding van het mobiele skatepark en de aanstelling van de psychologe worden deels gefinancierd door de Vlaamse regering. In maart lanceerde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) een oproep voor lokale besturen die projecten rond het mentaal welzijn van jongeren wilden ontwikkelen. Voor die initiatieven werd 3 miljoen euro vrijgemaakt, al konden aanvragers slechts aanspraak maken op maximaal 40.000 euro per project en moesten ze zelf de helft van het budget ophoesten. “103 lokale besturen dienden een aanvraag in, goed voor in totaal 2,6 miljoen euro. Het is goed nieuws dat lokale overheden op het thema willen inzetten. Zij staan immers dicht bij de burgers en kunnen de specifieke noden in hun streek het best aanvoelen. Daarnaast hoop ik dat de extra middelen mee voor een cultuuromslag kunnen zorgen die het taboe rond mentale problemen doorbreekt”, zegt Somers.

Katrien Van Hasselt, adjunct-directeur van het Centrum voor Geestelijke Gezondheid Kempen, gelooft alvast dat het Grobbendonkse project een langdurig positief effect zal teweegbrengen. “Jongeren hebben vaak het gevoel dat hun mentale issues niet ernstig genoeg zijn om professionele hulp te zoeken. Daardoor ontstaan crisissituaties en zien we ze vaak pas wanneer problemen escaleren. Als mensen op jonge leeftijd laagdrempelige psychologische hulp krijgen, dragen ze die ervaringen voor de rest van hun leven mee. Op die manier kan dit initiatief ervoor zorgen dat de wachtlijsten voor dringende psychische ondersteuning korter worden.”

In november loopt het contract met de psychologe af, maar dat betekent niet dat de Grobbendonkse jongeren daarna aan hun lot overgelaten worden. Somers onderzoekt of het mogelijk is om de tijdelijke initiatieven die uit de coronacrisis voortkwamen een langdurig vervolg te geven. “Ondertussen denken we met plaatselijke skaters na over de bouw van een volwaardig skatepark. Dat moet er volgend jaar komen”, zegt schepen van Jeugd Brent Wouters (Grobbendonk en Bouwel in Beweging).

Pieter-Jan Verbist, de 16-jarige eigenaar van een lokale skateshop, hoort het graag aan. “De verdere uitbouw van het skatepark zal uiteindelijk ook meer geïnteresseerden naar het terrein lokken. Het project van het gemeentebestuur heeft dus baat bij die extra investeringen. Ik vind het trouwens een prima idee om psychologische hulp aan te bieden in het park. Skaten draait voor mij rond vrijheid en openheid, dus op die manier sluit een project dat taboes wil doorbreken, perfect bij de sport aan.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234