Donderdag 06/05/2021

Welzijn

Therapie op afstand boomt. Maar niet iedereen is erbij gebaat

Margot Cloet van Zorgnet-Icuro: ‘We zien dat de CGG’s massaal en snel op telefonische en onlineconsultaties zijn overgestapt.’ Beeld Tim Dirven
Margot Cloet van Zorgnet-Icuro: ‘We zien dat de CGG’s massaal en snel op telefonische en onlineconsultaties zijn overgestapt.’Beeld Tim Dirven

De Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG’s) zijn tijdens de lockdown snel overgeschakeld op consultaties via telefoon of internet. Maar niet alle cliënten waren daarmee gebaat. Vooral het contact met kinderen en jongeren liep moeizamer.

De lockdown vanaf half maart had ook gevolgen voor wie behandeld werd voor een psychisch probleem in een CGG. Daar mochten alleen nog face-to-face-gesprekken plaatsvinden met mensen in een crisissituatie. Voor andere patiënten moest er therapie op afstand komen, via telefoongesprekken of beeldbellen.

Koepel Zorgnet-Icuro bevroeg de twintig Vlaamse centra over het aantal cliëntencontacten dat ze hadden tussen 16 maart en 31 mei. Door te vergelijken met het jaar voordien stelden ze vast dat de achterstand in therapie door de lockdown vrij beperkt bleef. Concreet: waren er in de CGG’s vorig jaar van maart tot mei samen 98.577 cliëntencontacten, dan zakte dat aantal in 2020 met 6.511 of 6,6 procent.

“We zien dat de CGG’s massaal en snel op telefonische en onlineconsultaties zijn overgestapt”, zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet van Zorgnet-Icuro. De contacten tussen therapeuten en cliënten waren doorgaans beperkter in tijd, maar vonden wel frequenter plaats. “Ze waren vooral bedoeld om de stress te reduceren of escalaties van situaties te voorkomen.” Of de contacten de situatie van cliënten effectief verbeterd hebben, kan niemand zeggen. “Daarvoor zijn outcome-metingen nodig.”

Geen speltherapie

Vooral bij volwassenen lijken de consultaties op afstand aan te slaan, in het bijzonder in de verslavings- en forensische zorg. Daar lag het aantal contacten significant hoger dan vorig jaar. Ook bij ouderen was dat zo.

“Cliënten die zich voor de crisis nog net staande hielden, zullen door de beperkingen in sociale contacten mogelijk meer in de problemen zijn gekomen”, zegt Peter Beks, directeur van het Limburgse centrum DAGG. “Daarnaast zien we cliënten bij wie deze nieuwe methodieken gewoonweg beter aansluiten bij hun leefwereld.”

Niet iedereen werd echter evengoed bereikt. Bij kinderen en jongeren was het net minder. Beks verklaart dat onder meer door de beperkte mogelijkheden om voor heel jonge kinderen speltherapie te organiseren. “Bij jongeren speelt dan weer het gebrek aan privacy. Sommigen hebben schrik dat hun ouders meeluisteren.”

De CGG’s hopen in de toekomst meer ‘blended hulpverlening’ aan te bieden, waarbij een individu én telefonisch of online én face to face begeleid wordt. “Maar de overheid moet een duurzaam financieel en regelgevend kader voorzien.”

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) stelt dat onlinewerken zeker meegenomen zal worden in de nieuwe overeenkomsten van de CGG’s, die nog in opmaak zijn. Hij benadrukt dat zijn actieplan Zorgen voor morgen, dat in crisistijd ontwikkeld werd, sowieso fors wil investeren in mensen met psychische problemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234