Dinsdag 24/05/2022

Therapeute X1: 'Rijkswacht tracht mijn cliënte te destabiliseren'

Huidige ondervragers doen precies het omgekeerde van wat hen was geadviseerd

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Als ik achteraf op de gebeurtenissen terugblik, kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat mijn informatie misbruikt werd met de bedoeling mijn cliënte te destabiliseren." In die bewoordingen deed de therapeute van getuige X1 op 10 december van vorig jaar in een brief aan de commissie-Verwilghen haar beklag over de wijze waarop speurders van de Brusselse BOB sinds september van vorig jaar omgaan met haar cliënte. Ook X1 zelf schreef hierover een brief aan de commissie.

Nadat de ploeg van adjudant Patrick De Baets, tot dan toe de vaste ondervrager van X1, op 25 augustus 1997 werd verwijderd uit de antenne-Neufchâteau, maakte X1 kennis met de nieuwe enquêteurs: Danny De Pauw en Eddy Verhaeghen. In dat kader hadden beide BOB'ers op 2 oktober een onderhoud met haar therapeute, Bie Heyse. Zij gaf hen enkele tips. Ze raadde de enquêteurs onder meer ten stelligste af X1 op de achterbank van een auto te laten zitten en onmiddellijk na het instappen vragen op haar af te vuren. Voor X1 was dit immers het vaste scenario in de tijd dat zij als kindhoertje door haar pooier werd vervoerd. Volgens de therapeute deden de BOB'ers precies het omgekeerde van wat hen was geadviseerd. In haar brief somt de therapeute nog een hele reeks andere feiten op die volgens haar aantonen dat de houding van de Brusselse BOB er enkel nog op gericht is X1 als getuige te elimineren.

Dat is ook de indruk van X1 zelf: "Tijdens een eerste contact zei een van hen mij dat hij niet kon geloven dat ik als kindhoertje nooit plezier had gehad in wat men met mij deed. Ze hadden het ook hardnekkig over mijn 'minnaars', terwijl ik veronderstelde dat ze mijn verkrachters zouden trachten op te sporen." De rijkswacht wou gisteren niet reageren op de uitlatingen van X1.

X1 bracht het parket in Neufchâteau in september 1996 op het spoor van een netwerk van kinderprostitutie waarin onder meer de namen van Marc Dutroux en Michel Nihoul opdoken. In de mate dat haar getuigenissen te verifiëren vielen, bleken zij grotendeels correct. Naar aanleiding van haar verklaringen werden meerdere oude gerechtelijke onderzoeken heropend. Kort na de zomer vielen de meeste van deze onderzoeken stil na bezwaren van BOB-commandant Jean-Luc Duterme.

"Een tijdlang heeft men mij kunnen doen geloven dat het gerecht zijn werk zou doen," zegt X1. "Ik stel vast dat het niet zo is. Héle dagen heb ik in verhoorkamers gezeten. Ik heb informatie gegeven die is nagetrokken en die correct bleek. Ik heb vast en zeker ook fouten gemaakt, maar ik daag iedereen uit om een traumatiserende gebeurtenis van tien of vijftien jaar geleden te beschrijven waarin álle details correct zijn. Ik heb heus getracht het zo nauwgezet mogelijk te vertellen. En men kan zeker niet zeggen dat mijn getuigenissen onbruikbaar waren."

X1 bleef gisteren rustig bij het losbarsten van de mediadrukte rond haar persoon. "Zelf kan het mij niet schelen dat de onderzoeken in een sukkelstraatje verzeild zijn geraakt", zei ze aan De Morgen. "Ik ben niet wraaklustig. Ik ben gezond, heb een fijn gezin en mag ervan uitgaan dat ze mij nu wel met rust zullen laten. Ik ben niet uit vrije wil naar Neufchâteau gestapt. Wie de moeite doet de gebeurtenissen te reconstrueren, weet dat. Wat mij er nu toe beweegt mijn stem te verheffen, is mijn vrees dat de zaak-Dutroux een accident de parcours wordt. Als de netwerken dit overleven, dan is álles toegelaten. Dan vallen er opnieuw in groten getale jonge slachtoffers en - erger - zal geen van hen de komende twintig jaar er nog over durven praten."

Vandaag publiceert De Morgen het tweede deel van een artikelenreeks over de nevendossiers van Neufchâteau. Hierin belichten we de verklaringen van X1 over de verdwijning van en de moord op het 16-jarige Gentse meisje Carine Dellaert in augustus 1982. Aan de hand van een autopsieverslag en reeks kleine verificaties kon worden vastgesteld dat de verklaringen van X1 grotendeels lijken te kloppen. Toch belandde ook dit onderzoek in een sukkelstraatje.

Annemie Bulté

Douglas De Coninck

Pagina's 6 en 7

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234