Donderdag 27/02/2020

"Theo Francken verlangt push-backs van Griekenland"

Beeld Photo News

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zou zijn Griekse collega gisteren hebben gezegd dat Griekenland migranten moet onderscheppen op zee en terugsturen. Dat beweert Ioannis Mouzalas, de Griekse viceminister van Immigratie, die net als Francken aanwezig was op een informeel Europees overleg in Amsterdam. De woordvoerster van Francken kan de uitspraak niet bevestigen.

Francken en Mouzalas namen gisteren deel aan de informele vergadering van de EU-ministers die bevoegd zijn voor migratie. Na afloop verklaarde Francken publiekelijk dat Europa het beheer van de hotspots in Griekenland moet overnemen. "Niet om 8.000 of 10.000 opvangplaatsen te creëren, want dat is gewoon belachelijk, maar 100.000 of 200.000", zei hij.

Tijdens een radio-interview toonde Mouzalas zich vandaag bezorgd om de druk die op zijn land uitgeoefend wordt. "Griekenland bevindt zich in een moeilijke situatie", luidde het. Volgens Mouzalas zou Francken hem ook gezegd hebben dat Griekenland moet beginnen met "push-backs": het onderscheppen en terugsturen van migranten op zee. "Maar dat is illegaal", meent Mouzalas. Hij stelt vast dat de grote aantallen migranten die in Europa aankomen de lidstaten doen "panikeren".

"Informele gesprekken"

De woordvoerster van Francken kan niet bevestigen of ontkennen dat hij gepleit heeft voor push-backs. "De gesprekken in Amsterdam waren informeel. Daar werd in alle vrijheid gediscussieerd, ik kan daar geen verdere commentaar bij geven", zegt Katrien Jansseune. Ze voegt eraan toe dat net vanwege het informele karakter van de vergadering niets van wat Francken gezegd heeft een officieel standpunt van de regering is.

Op hun vergadering beslisten de ministers om de Europese Commissie te verzoeken de voorbereidingen op te starten voor de verlenging van de nationale grenscontroles binnen Schengen met maximaal twee jaar. Een woordvoerster verklaarde vandaag dat de Commissie zich voorbereidt "op alle eventualiteiten" en dat er redenen kunnen zijn om de controles aan de binnengrenzen te behouden "zolang de buitengrenzen niet doeltreffend gecontroleerd worden".

De Commissie houdt evenwel vol dat het geen optie is om Griekenland de facto uit de Schengenzone te duwen via de activering van artikel 26 van de Schengengrenscode.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234