Woensdag 24/07/2019

prins laurent

Theo Francken over brief prins Laurent: "Dat hij klacht indient bij Unia"

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Beeld BELGA

N-VA reageert fors op de brief van prins Laurent aan premier Michel. Daarin schrijft hij dat snoeien in zijn dotatie in strijd is met de grondwet en de mensenrechten. "Dat hij klacht indient bij Unia. Potje breken is potje betalen", reageert staatssecretaris Theo Francken (N-VA) scherp voor aanvang van de ministerraad.

De wet waarop de regering zich beroept om in de dotatie van prins Laurent te snoeien, is in strijd met de grondwet en de mensenrechten. Dat voert de advocaat van prins Laurent aan in een zeven pagina's tellende brief aan premier Charles Michel. De prins klaagt onder meer dat de wet met betrekking tot contacten van het koningshuis met buitenlandse leiders - hij kwam onder vuur te liggen na zijn aanwezigheid op een feestje van de Chinese ambassade - te vaag is.

"Wet is duidelijk"

Regeringspartij N-VA is het daar niet mee eens. "De wet is duidelijk genoeg: contacten met gezagsdragers van buitenlandse staten moeten eerst gemeld worden aan de minister van Buitenlandse Zaken, en voor die een advies heeft gegeven, kunnen de contacten niet plaatsvinden. Duidelijk", zegt N-VA-monachiespecialist Peter Buysrogge.

Bovendien heeft de prins alle mogelijkheden gehad om zich uitgebreid te verdedigen, meent Buysrogge. "Premier Michel heeft in de zomer aangekondigd de wet te zullen naleven. We zijn 6 maanden verder en er is nog altijd geen sanctie, omdat de premier zoveel mogelijk ruimte wil geven aan de prins om zich te verdedigen. Je kan nu toch niet zeggen dat zijn rechten van verdediging geschonden zijn?"

Prins Laurent. Beeld Photo News

Ook N-VA staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is niet onder de indruk van de brief. "Dat hij klacht indient bij Unia. Potje breken is potje betalen", reageerde hij kort voor aanvang van de ministerraad.

Prins Laurent "blijft constructief"

In zijn brief waarschuwt prins Laurent dat België voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kan veroordeeld worden. Hij zegt wel constructief te willen blijven en naar een oplossing te willen zoeken waarin de wet kan worden toegepast zonder dat ze in strijd is met de fundamentele rechten.

Het kabinet van premier Charles Michel (MR) heeft al kort gereageerd. "Zoals de premier aan het parlement heeft aangekondigd, wordt het dossier juridisch bestudeerd. Het dossier wordt binnenkort voorgelegd aan de ministerraad", zei woordvoerder Barend Leyts. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden