Vrijdag 20/05/2022

AsielbeleidTheo Francken

Theo Francken opnieuw teruggefloten door Raad van State

Francken vindt de retributie die bepaalde hoeveel betaald moest worden voor een verblijfsaanvraag nog veel te laag, maar de Raad van State vernietigt ze toch. Beeld Photo News
Francken vindt de retributie die bepaalde hoeveel betaald moest worden voor een verblijfsaanvraag nog veel te laag, maar de Raad van State vernietigt ze toch.Beeld Photo News

De Raad van State heeft de tarieven voor een verblijfsrechtaanvraag van vreemdelingen vernietigd. Volgens de Raad staan de tarieven niet in verhouding tot de kostprijs van de geleverde dienst. Voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is not amused. ‘Dit is een verkeerd signaal.’

Cathy Galle

Sinds maart 2015 moet wie een verblijfsaanvraag indient daarvoor een retributie betalen. Een bijdrage dus in de administratieve kosten voor de behandeling van de aanvraag. Voor 2015 waren dergelijke aanvragen gratis. Dat leidde, volgens voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), tot een stormloop aan aanvragen.

Bedoeling was dat mensen, als ze moesten betalen, tweemaal zouden nadenken vooraleer ze een verblijfsaanvraag indienen. Francken wou vooral ontraden en het aantal oneigenlijke regularisatieaanvragen doen dalen. “We willen niet langer aanvraag na aanvraag na aanvraag. Een diarree van aanvragen dus”, verwoordde hij destijds op het VRT-nieuws.

Volgens Francken was het een ‘eerlijk systeem’. Hij wees er ook op dat alle buurlanden van België een vrij hoog bedrag aan rolrecht vragen bij de aanvraag van een verblijfsvergunning. Vergeleken met de buurlanden zat ons land volgens hem nog aan de goedkope kant.

Twee jaar later gingen de prijzen dan ook omhoog. Niet-Europese vreemdelingen moesten voor hun verblijfsvergunning 350 euro betalen in plaats van de 215 euro voordien. Die verhoging was volgens Francken nodig omdat een nieuwe berekening aantoonde dat de onkosten veel te laag waren ingeschat. De verhoging kwam volgens hem beter tegemoet aan de werkelijke onkosten.

Staatlozen

Het koninklijk besluit dat de retributie regelde lag al bij aanvang onder vuur. Een eerste juridische procedure, door de Franstalige advocatenbalie, voor het Grondwettelijk Hof, gaf Francken wel over bijna de hele lijn gelijk. Het Hof vroeg enkel om de staatlozen die nergens anders terecht kunnen vrij te stellen van de retributie.

De Franstalige Liga voor de Mensenrechten en de Mouvement contre le Racisme, l’Antisemitisme et la Xenophobie (MRAX) trokken ook naar de rechter, deze keer naar de Raad van State. Die vernietigt nu wél het koninklijk besluit. Voor de Raad van State moet het bedrag van een retributie ‘in een redelijke verhouding’ staan tot de kostprijs van de geleverde diensten. Maar de regering heeft niet aangetoond dat ze zich baseerde op “correcte en pertinente informatie” om de kosten te betalen van de dienst waarvoor een retributie gevraagd wordt, vindt de Raad.

Francken zelf heeft altijd gezegd dat het bedrag destijds becijferd en berekend werd door een onafhankelijk bureau, maar dat hebben de eisende partijen altijd betwist. Zij menen dat de berekening onzorgvuldig gebeurde en dat “enkel op basis van enkele telefoongesprekken en contacten met een twaalftal gemeenten”. Dat stelt Kati Verstrepen, voorzitter van Nederlandstalige Liga voor de Mensenrechten, zelf geen verzoekende partij in deze zaak. “De Raad van State vond dat niet ernstig en heeft het besluit nu vernietigd.”

Zelf is ze blij met die uitspraak. “Omdat we in de praktijk merkten dat het bedrag van 350 euro om een regularisatie aan te vragen voor heel wat mensen, die in aanmerking komen, echt wel een drempel is”, stelt ze. “Het gaat hier over mensen in illegaal verblijf, die niet mogen werken en ook niet in aanmerking komen voor een leefloon of andere uitkering. Voor hen is dat een groot bedrag. Als koppel betaal je al 700 euro en voor elk meerderjarig inwonend kind nog eens 350 euro.”

Theo Francken zelf reageerde meteen via Twitter. Hij vindt de huidige retributie nog veel te weinig. “De stortvloed aan verblijfsaanvragen van pro-Deoadvocaten en andere handelaars in ijdele hoop moest dringend aangepakt worden. Maar er is nog zo veel werk. Totaal verkeerd signaal.”

Het is niet de eerste keer dat Francken wordt teruggefloten. Vorig jaar schorste de Raad van State ook het quotum van 50 asielaanvragen per dag dat door hem was ingesteld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234