Zaterdag 17/04/2021

Interview

Theo Francken (N-VA) na de Sudan-heisa: "Neen, mijn vleugels zijn niet geknipt"

Staatssecretaris Francken: 'Elke mens maakt fouten, ik ook.' Beeld Photo News
Staatssecretaris Francken: 'Elke mens maakt fouten, ik ook.'Beeld Photo News

Dat hij géén bloed aan zijn handen heeft. Maar dat hij ook maar een mens is, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) na de hele Sudan-crisis en bij de start van de nieuwe evaluatiecommissie. "En ook ik maak fouten."

Francken kijkt met een bijzonder wrang gevoel terug naar de hele Sudan-crisis. "Men is erg lichtzinnig over die vermeende folteringen van door ons land teruggestuurde Sudanezen gegaan en er zijn hele harde woorden gevallen. En dat terwijl het verhaal van een kroongetuige in het rapport van het Tahrir-instituut met één telefoontje door het CGVS kon worden doorgeprikt. Dat is toch onvoorstelbaar?"

U windt zich weer hard op.

"Ik wind mij niet op, ik stel vast. Maar dat telefoontje had de pers ook kunnen doen. Gelijkaardige verhalen uit Nederland en Groot-Brittannië werden doorgeprikt. Je kunt wel zeggen: er zijn geen bewijzen dat het níét is gebeurd. Maar zo werkt de rechtsstaat toch niet? Wil je 100 procent zekerheid, dan moet je elke migrant die je terugstuurt bodycams doen dragen. Onhaalbaar."

Journalisten onderzochten wat mogelijk was. En het rapport komt met aanbevelingen voor de identificatie en terugkeer van migranten.

"Ja, j'assume. Maar het meest essentiële en wat breed is uitgesmeerd, zijn de folteringen. Die zijn als politiek instrument gebruikt. Ik had bloed aan mijn handen, riep de PS. Zonder dat ze bewijzen hadden. Dat is zeer zwaar."

U hebt toch ook fouten gemaakt ? U haalde uit naar premier Michel voor de camera's en u vertelde niet dat er nog een vlucht naar Sudan gepland stond.

"Dat gaat wel niet over het dossier zelf. Over de folteringen ben ik vrijgesproken. Maar je hebt gelijk: ik had niet mogen uithalen. Ik heb me daar ook voor verontschuldigd. Elke mens maakt fouten, ik ook."

Zijn we cynisch als we ons de vraag stellen of een rapport besteld door uw partijgenoot Jan Jambon onafhankelijk is ?

"Het is niet alleen cynisch, het is onjuist. Dan heb je onvoldoende kennis over hoe de commissaris-generaal (Dirk Van den Bulck, red.) zijn werk doet. Hij werkt in alle onafhankelijkheid. Ik zit elke maandagochtend samen met de top van mijn administratie en ook Dirk Van den Bulck zit mee aan tafel. In die hele periode dat hij aan het rapport werkte, hebben we geen woord gewisseld over Sudan. Nochtans deden we dat voor het rapport besteld werd wel."

Over uw andere fout: stel dat een kabinetsmedewerker u niet alle informatie over een dossier zou bezorgen, hoe zou u reageren?

"Dat is een vergelijking die niet op gaat, vind ik. Het is weleens gebeurd dat een medewerker informatie kreeg van de Dienst Vreemdelingenzaken die hij niet meteen aan mij doorgaf en waarvan ik vond dat ik het moest weten. Dat kan gebeuren, een kabinet is niet 100 procent transparant. Een redactie toch ook niet? Het vertrouwen is daarom niet weg, het is gewoon niet voor herhaling vatbaar."

De premier trekt de migratiedossiers naar zich toe. Het lijkt erop hij minder vertrouwen in u heeft.

"Dat denk ik niet. U hebt het nu over het wetsontwerp over de woonstbetredingen om uitgeprocedeerde migranten te kunnen oppakken. Ik kan het niet genoeg herhalen: dat is niet alleen mijn dossier. Het wetsontwerp is ingediend door vicepremier Jan Jambon en minister van Justitie Koen Geens. Ik ben niet de hoogste in de pikorde, toch? Maar vanaf dat er een geurtje is aan een dossier, dan is het een wetsontwerp van mij."

Knipt de evaluatiecommissie-Bossuyt uw vleugels dan niet?

"Dat voelt niet zo aan. Ik denk ook niet dat ten tijde van de commissie-Vermeersch I en II één journalist heeft geschreven dat het terugkeerbeleid van Luc Van den Bossche (sp.a) of Patrick Dewael (Open Vld) onder curatele werd geplaatst. Het zou dus opmerkelijk zijn als men dat nu wel zou zeggen, al zullen sommige collega's uit de meerderheid dat misschien graag insinueren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234