Dinsdag 25/02/2020

Visumrel

Theo Francken moet voorlopig niet betalen: dwangsom opgeschort

Beeld photo_news

Het kabinet van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) moet voorlopig dan toch geen dwangsom betalen zolang het Syrisch gezin van vier geen humanitaire visa krijgt. Dat heeft het hof van beroep vandaag beslist, zo meldt Francken zelf op Twitter. Dat wil niet zeggen dat de dwangsom van de baan is, maar ons land moet het bedrag niet meer dagelijks betalen, het blijft wel overeind als drukkingsmiddel. Er komt nu minstens een week uitstel in de zaak.

"Hof van beroep besliste vandaag om de uitvoering van de dwangsom op te schorten", zo schrijft Francken op Twitter. "Procedure verderzetten bij beslagrechter. We zetten door."

De uitvoering van die dwangsom is nu opgeschort, omdat er verschillende procedures tegelijk lopen. Zo loopt er naast de discussie tussen de staatssecretaris en de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen ook een parallelle zaak, waarin de Raad een prejudiciële vraag heeft gesteld aan het Grondwettelijk Hof en aan het Europees Hof van Justitie. Daarnaast heeft Francken nog een Cassatieberoep aangetekend.

De beslissing van het hof van beroep betekent echter niet dat de dwangsom vervalt. "Die blijft oplopen en het drukkingsmiddel blijft dus bestaan", zegt Peter Hartoch, persmagistraat van het Hof van Beroep. "Maar de regering zal ze pas moeten betalen als ze in het finale arrest door de Raad van State of de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen ongelijk krijgt. Krijgt ons land gelijk, moet de Belgische staat niets betalen."

De reden voor het nieuwe oordeel? "De Belgische staat loopt te veel risico als ze de som nu al moet betalen aan de tegenpartij. Stel dat België toch nog gelijk krijgt en het gezin verdwijnt van de radar of het geld belandt al bij NGO's dan is het erg moeilijk om dat terug te vorderen." Voorlopig zal er dus geen deurwaarder meer verschijnen bij het kabinet van staatssecretaris Theo Francken. (lees verder onder de tweet)

Die deurwaarder was gisteren nog langs geweest op het kabinet van Francken om een betalingsbevel af te geven, goed voor in totaal 25.000 euro aan dwangsommen en gerechtskosten. De rechter aan het Brusselse hof van beroep had namelijk geoordeeld dat de Belgische overheid het Syrische gezin toch een humanitair visum voor elk van de vier gezinsleden moest geven. Op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per dag en per gezinslid dat ze geen visa ontvangen hebben. Ook moest hij bijna 4.500 euro aan gerechtskosten betalen.

Volgens het kabinet-Francken staat door alle procedures de basis van de dwangsom ter discussie. De zaak zal daarom, wellicht in de loop van volgende week, voor de beslagrechter komen. Ook tegen de beslissing van die rechter kan echter opnieuw beroep worden aangetekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234