Vrijdag 30/10/2020

Standpunt

Theo Francken is zelf politiek medeplichtig aan de impasse rond migratie

Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Kleine scoop: in een interview dat pas dit weekend in deze krant verschijnt, gaat ook auteur Chris De Stoop dieper in op de migratiekwestie. De Stoop rekent het de Europese bewindslieden zwaar aan dat ze dat lastige, maar zeer voorspelbare migratievraagstuk nu al decennia laten verrotten. Migratie is daardoor het terrein geworden van de criminele netwerken die in mensensmokkel een lucratieve business hebben gevonden.

Chris De Stoop weet waarover hij spreekt. Al een kwarteeuw publiceert hij gezagvolle boeken waarin migratie, asiel, mensensmokkel en mensenhandel terugkerende thema's zijn.

Op dit specifieke punt zal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) De Stoop niet tegenspreken. "Het vat is gewoon af. Niemand wil die illegale bootmigranten nog. (…) Trop is te veel", meldt de staatssecretaris op Twitter.

Hoewel het met de instroom eigenlijk nog wel meevalt, stelt meneer Francken dus net als Chris De Stoop vast dat de politieke impasse in de EU over migratie stilaan zo groot wordt, dat het systeem dreigt vast te lopen.

Er is wel een verschil. Wat Theo Francken handig buiten beeld houdt, is dat hij zelf politiek medeplichtig is aan die impasse. Hij zit namens ons land mee aan de Europese tafels waar dat non-beleid wordt uitgetekend.

Instemmend stelt Francken vast dat hij op die Europese raden steeds meer bijval krijgt, van de Hongarijes en Oostenrijks van vandaag. Maar het zijn net die lidstaten die de kwestie hebben laten verrotten door de bede vanuit Italië om meer solidariteit jarenlang af te wijzen. Met als gevolg dat ginds een regering van radicaal-rechts en populisten nu haar gang mag gaan.

Hier wordt het cynisch. 

Steeds meer lijkt het zo te zijn dat de bewindslui die aan de knoppen zitten geen politiek belang hebben bij een redelijke oplossing voor de migratiekwestie. Want hoe meer de indruk wordt gewekt dat die migratie helemaal uit de hand loopt, hoe meer kiezers hun toevlucht zoeken bij de politici die die indruk wekken. Zie Italië.

Mogelijk werkt het ook zo bij ons. Mogelijk slaagt de N-VA zo in haar opzet om van de komende gemeenteraadsverkiezingen een nationale stemtest te maken. Wie zal het zeggen?

Interessanter is de vraag hoe het anders zou kunnen. Voorop staat dan dat je aanvaardt dat migratie niet zomaar zal verdwijnen. Niet als je de Conventie van Genève op de schop gooit, en ook niet als je Afrikaanse landen beter ondersteunt – wat we overigens beter wel zouden doen.

Chris De Stoop stelt voor om een gecontroleerde, legale migratiepoort te openen, naast de handhaving van het uitwijzingsbeleid. Zo leg je de mensensmokkel droog en hou je toch het venster op de wereld open.

Het is een redelijke oplossing. Toch zal ze ongetwijfeld worden weggezet als opengrenzenactivisme. Maar het is niet omdat het nu even niet het moment is voor realisme, dat de redelijke alternatieven niet mogen worden benoemd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234