Opinie
Joël De Ceulaer

Theo Francken is trots op een plan dat niet deugt

Joël De Ceulaer is senior writer van deze krant.

4 Joël De Ceulaer. © Karel Duerinckx

Ook mensen die in België geboren zijn kunnen voortaan worden uitgewezen naar hun land van herkomst. Pardon? Jawel, deze regering wil mensen repatriëren naar een plek waar ze misschien nog nooit geweest zijn.

Donderdagmiddag om kwart over vier zakte het politieke niveau in dit land nog maar eens onder het nulpunt. Op dat moment stuurde de propagandamachine van de N-VA via Twitter een grafiekje de wereld in waarop helder staat uitgelegd dat het terugsturen van criminele vreemdelingen voortaan gemakkelijker wordt. Met dank aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, die erbij wordt afgebeeld met een trotse glimlach om de lippen, als was hij een superheld die de planeet met blote handen heeft verdedigd tegen een invasie door bloeddorstige aliens.

Daar kwam het ook een beetje op neer, dus. Tot voor kort, zo vertelt de grafiek, was het niet mogelijk om criminele vreemdelingen die in ons land geboren zijn, te repatriëren. En daar komt verandering in. De spionkop van de N-VA was dan ook door het dolle heen. Weg met die gangsters! Leve Theo! Leve de kracht van verandering!

De kat en de vis

Gelukkig was er hier en daar op Twitter nog een enkeling die meteen in de gaten had dat er iets niet deugt aan die grafiek. Enfin, de grafiek op zich klopt wel, maar de boodschap die ermee verstuurd wordt, deugt voor geen meter. Mensen die hier geboren en getogen zijn, kunnen we immers helemaal niet repatriëren naar hun land van herkomst. Dat land van herkomst is namelijk, ahum, euh, welja, België. Gaan we criminele vreemdelingen in Zaventem op een vliegtuig naar Oostende zetten? Naar Deurne? Naar Charleroi?

Share

Gaan we criminele vreemdelingen in Zaventem op een vliegtuig naar Oostende zetten? Naar Deurne? Naar Charleroi?

Nee, natuurlijk. Francken wil die criminele vreemdelingen naar het land sturen waarvan ze de nationaliteit hebben. Wie in België geboren wordt, is immers niet automatisch een Belg. En wie geen Belg is, is officieel een vreemdeling en heeft geen onvoorwaardelijk en onbegrensd verblijfsrecht. Strikt genomen, naar de letter geïnterpreteerd, is er met dat plannetje van Francken niets mis, zou je zeggen. De Belgen zijn gelijk voor de wet, en de niet-Belgen, tja, die hadden maar zo slim moeten zijn om Belg te worden.

En toch is deze maatregel het zoveelste bewijs dat Filip Dewinter van het Vlaams Belang de invloedrijkste politicus is van de voorbije 25 jaar. Langzaam maar zeker hebben ook de meeste andere partijen zich een aantal vileine aspecten van dat heimelijk racistische wereldbeeld eigen gemaakt. Het vergif zit in alle hoeken en kanten van het debat.

Dat is een forse beschuldiging, dus ik verklaar mij nader. In 2009 vroeg ik Filip Dewinter of mensen met een migratieachtergrond er volgens hem nooit kunnen bijhoren. Ook niet als ze hier geboren zijn als lid van de tweede, derde of vierde generatie. "Nee", vond Dewinter. "Een kat die in een viswinkel geboren wordt, is nog geen vis." Het is een idee dat ook in andere partijen door velen stiekem wordt gedeeld. Onbewust misschien, maar dat maakt het niet minder erg. Van politici hoop je dat ze altijd bij bewustzijn blijven.

Tweederangsburgers

4 N-VA-staatssecretaris Theo Francken is de superheld die ons verdedigt tegen aliens © BELGA

Dat de N-VA als electorale erfgenaam van Vlaams Belang soms op het gaspedaal moet, tot daaraan toe. Veel treuriger is dat ook Open Vld al jaren op dat spoor zit. Toen Fouad Belkacem vier jaar geleden terechtstond, wilde toenmalig minister van Justitie Annemie Turtelboom zijn Belgische nationaliteit afpakken, bij wijze van "fundamentele oplossing" voor het probleem. Belkacem is in België geboren en getogen, maar - zoals dat vaker gaat bij Marokkaanse Belgen - hij vroeg pas op latere leeftijd de Belgische nationaliteit.

Turtelboom kreeg haar zin niet, maar het is in principe wel mogelijk om zo'n dubbele nationaliteit af te pakken, bijvoorbeeld bij oorlogsmisdaden of terreur. Te vrezen valt nu dat Francken het net veel breder wil uitgooien, en straks álle criminele vreemdelingen wil deporteren naar landen waar ze misschien nog nooit geweest zijn.

Let wel: van wie alleen over de Belgische nationaliteit beschikt, kunnen ze die uiteraard niet afpakken. Als eendimensionale Belg mag u in Syrië gaan strijden, terreuraanslagen plegen of seriemoordenaar worden - er zal altijd een plekje voor u zijn in de viswinkel. Maar als u een migratieachtergrond hebt, dan zal men u liefst willen behandelen als een tweederangsburger. Zeker als u geen Belg bent, maar óók als u dat wel bent.

De Belgen zijn helemaal niet zo gelijk voor de wet. Als u over een dubbele nationaliteit beschikt, hebt u pech en zult u altijd de kat in de viswinkel zijn. Filip Dewinter heeft zo lang en zo hard geroepen dat u hier niet thuishoort, dat velen het nog zijn gaan geloven ook.

Dat de discussie vandaag over criminelen gaat, doet overigens niet terzake. De rechtsstaat is er niet alleen om criminelen te bestraffen, maar ook om hun individuele grondrechten te vrijwaren: zoals Marc Dutroux onze pedofiele moordenaar is, zo is Fouad Belkacem onze islamitische extremist. Zij horen allebei thuis in onze gevangenis.

Morele bodemkoers

4 Van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten valt in dit debat geen heil te verwachten. © belga

Van Open Vld, die als liberale partij nochtans op de bres zou moeten staan voor onze grondrechten, valt in dit debat weinig heil te verwachten. Ik heb voorzitster Gwendolyn Rutten ooit gevraagd of ze het niet onrechtvaardig vindt dat ze van een Syrië-strijder met alleen een Belgische paspoort de nationaliteit niet kunnen afpakken en van iemand met de dubbele nationaliteit wel. Ze kon op die vraag geen degelijk, onderbouwd antwoord geven. Ze zal ook vandaag niet durven of kunnen ingaan tegen Theo Francken.

4 CD&V-voorzitter Wouter Beke moet beseffen dat de morele bodemkoers is bereikt. © Wouter Van Vooren

Wat de federale regering betreft, rust onze hoop dus volledig op de frêle schouders van CD&V-voorzitter Wouter Beke. Als de liberale principes niet meer helpen, dan is er nog altijd het evangelie als inspiratiebron. Beke moet als christendemocraat toch beseffen dat met dit voorstel van Francken de morele bodemkoers bereikt is.

En links? Ach, links. Groen zal allicht oprecht verontwaardigd zijn, maar van de sp.a viel tot dusver nog weinig protest te noteren. Donderdagavond was alleen Matthias Somers, parlementair medewerker van Freya Van den Bossche, zo alert om meteen te reageren op Twitter. Zijn werkgeefster, en vele anderen met haar, houden zich misschien liever gedeisd, in dit Optima-tijdperk. Of ze zijn met andere dingen bezig. Gisteren verstuurde de sp.a een persbericht waarin ze laat weten dat ze heftig gekant is tegen elke vorm van - tromgeroffel - schoonheidswedstrijden voor kinderen. Ook belangrijk.

België een failed state? Een beetje wel, ja. En dan toch nog zo gewichtig doen over die nationaliteit.

nieuws

cult

zine