Zaterdag 19/06/2021

Interview

Theo Francken: "Dit is niet alleen de fout van een koud Europa"

Staatssecretaris Theo Francken. Beeld rv
Staatssecretaris Theo Francken.Beeld rv

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is 'bijzonder droef' door de honderden doden voor de Libische kust. Maar hij waarschuwt voor 'perverse neveneffecten'. "Een beleid van open grenzen zou heel dom zijn."

Is de regering nu bereid meer te doen? Bijvoorbeeld door zoek- en reddingsacties te bekostigen.
Francken: "Vanuit menselijk standpunt heb ik daar absoluut begrip voor. Maar ik ga mijn ogen niet sluiten voor het perverse neveneffect. Als we opnieuw massaal vluchtelingen gaan oppikken voor de kust van Libië of elders, dan winnen de mensensmokkelaars. Dan vragen ze nog meer geld en creëer je een aanzuigeffect. Trouwens, Mare Nostrum (de grootschalige reddingsoperatie die Italië vorig jaar stopzette, red.) heeft ook niet verhinderd dat er vorig jaar duizenden mensen zijn gestorven op zee."

Intussen stijgt wel het aantal slachtoffers.
"Laten we hopen dat we de komende dagen stappen kunnen zetten, alleen bestaat er geen wonderoplossing hiervoor. Zo is er al langer een vertrouwensbreuk tussen de Zuid-Europese en Noord-Europese lidstaten. Landen als Griekenland en Italië verwijten ons dat we hen de kastanjes uit het vuur laten halen, maar sturen de vluchtelingen wel naar ons door. Dat mag ook gezegd worden."

De levensgevaarlijke zeeroute kwam er nadat Europa de landroutes afsloot. Moeten we die politiek herbekijken?
"Ik zou niet weten hoe. Een beleid van open grenzen zou wel heel dom zijn. Dan komt iedereen naar de rijke landen in Europa. Sorry, dan wordt ons systeem van een open sociale zekerheid totaal onhoudbaar. Het is het een of het ander. Er zal nu eenmaal altijd economische ongelijkheid bestaan tussen landen. Te betreuren, maar dat is nu eenmaal een vaststelling. Grenzen gaan we dus moeten blijven bewaken."

"Ook het opzetten van Europese migratiebureaus buiten de EU is een slecht idee. Stel nu dat we er een openen in Caïro. Dan krijg je daar een overrompeling. En wat dan met de mensen die hun asielaanvraag geweigerd zien? Die vallen opnieuw in de handen van mensensmokkelaars. Zwitserland heeft dat ook geprobeerd via hun ambassades, maar is daar vrij snel op teruggekeerd."

Maar wat ziet u dan wel als maatregelen?
"We moeten de strijd tegen de mensensmokkelaars opvoeren in samenspraak met de Noord-Afrikaanse landen. Want de criminele breinen achter die mensensmokkelaars zitten nu eenmaal niet in Europa. Ik maak mij echter geen illusies. Zolang de conflicthaarden in het Midden-Oosten blijven bestaan, zullen we deze stroom zien komen."

U bent wel bereid meer te doen voor de opvang van vluchtelingen uit Syrië?
"Dat gaan we bespreken. Maar België doet verhoudingsgewijs al heel wat. Vorig jaar hebben we 1.400 Syrische vluchtelingen erkend en dat is echt wel meer dan andere lidstaten. We moeten gaan naar een eerlijke spreiding in Europa. Maar zelfs dan nog blijven die bootjes komen."

Het discours rond migratie in Europa is vaak negatief. Creëren we zo geen onverschilligheid tegenover deze drama's?
"Niemand blijft hier ongevoelig bij. Alleen is geen enkele lidstaat bereid om miljoenen vluchtelingen op te vangen. Denkt u nu dat het realistisch is dat we als Europa 20 miljoen mensen voor een lange tijd hier gaan hervestigen? Daar bestaat nu eenmaal geen draagvlak voor. Misschien is het discours voor een stukje te negatief, ja. Maar je hebt het discours en de feiten. De aanslagen van IS in Europa zijn nu eenmaal zulke feiten. En die hebben deels te maken met het illegale verblijf van geradicaliseerden. Er is een problematiek rond illegaliteit, dat wil ik niet uit de weg gaan."

Is dit de schandvlek van Europa in de 21ste eeuw?
"Neen, ik vind van niet. We zitten met een groot probleem en ik voel me daar niet comfortabel bij. Maar dit afschuiven als enkel en alleen de fout van een koud Europa en het rijke Westen is toch wel kort door de bocht."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234