Donderdag 29/07/2021

Theater u nieuw artistiek leider johan simons krijgt blijde intrede

Simons: 'Mensen mogen gerust nog publiekstheater zeggen, want dat blijft toch de bedoeling'

Publiekstheater heet nu NTGent

Dit weekend maakte Johan Simons zijn Blijde Intrede in Gent als nieuw artistiek leider van het Publiekstheater. Hij neemt de functie evenwel pas op vanaf het seizoen 2005-2006, tot dan blijft hij werkzaam bij ZT/Hollandia. Maar het Publiekstheater begint vanaf september dit jaar al wel aan een nieuw hoofdstuk onder de naam NTGent. Om dat te vieren werd zaterdag een theatertocht georganiseerd met Simons als spirituele gids.

Gent

Van onze medewerkster

Liv Laveyne

Het Publiekstheater is in de wolken met zijn nieuwe artistieke vader, en daarom werd een Blijde Intrede gehouden. Het was een olijke bedoening: theatercollectief Jonghollandia dronk champagne op Simons' gezondheid in hun eigenzinnige ark van Noach, waar iedereen een dierenmasker diende op te zetten. Ook Alain Platel en Gerard Mortier stapten (straks ook figuurlijk?) mee in het toeristenbootje.

Actrice Betty Schuurman, die al twintig jaar met Simons werkt, omschreef zijn aanpak zo: "Hij zet een slot op de vorm en daarbinnen kan je naar de ultieme vrijheid op zoek gaan". Simons zelf begroette het publiek met de woorden: "Ik ben geen keizer Karel, zelfs geen Sinterklaas, gewoon een Hollander die liefdevol theater wil maken in Gent". Oranje is trouwens geen onbekende kleur in het Gentse stadstheater. In 1871 stichtten orangisten het Nederlands Toneelverbond, met afdelingen in Amsterdam en Gent. Dit genootschap van vijf Vlamingen en evenveel Hollanders richtte uiteindelijk het Nederlands Toneel van Gent op.

Simons wil zich toeleggen op het samenstellen van een ensemble van acteurs die graag in de grote zaal werken. Zes namen zijn al bekend. Vanuit Hollandia komen Simons' vrouw Elsie De Brauw, Aus Greidanus jr en Betty Schuurman. Wim Opbrouck en Els Dottermans ruilen het Antwerpse Toneelhuis voor Gent en vanuit het Rotterdamse Rotheater komt de Vlaamse acteur Steven Van Watermeulen aangewaaid. Daarnaast wil Simons ook zijn parcours met sterspelers als Jeroen Willems en André Jung verder zetten. Van het Publiekstheater blijft enkel regisseur Domien Van der Meiren aan. Simons wil Van der Meiren jaarlijks één grote zaalproductie laten maken. Van der Meiren is een van de 'satellieten' zoals Simons ze graag noemt. "Ik geloof niet in geïsoleerde producties waar theatermakers even opduiken en weer verdwijnen. Ik werk graag met satellieten: individuen of constellaties van theatermakers die een eigen traject afleggen." Dat zijn in dit geval Sanne van Rijn en Jonghollandia.

Het fusie-idee van wijlen Jean-Pierre De Decker om Arca, Minnemeers en het NTG te verenigen tot Publiekstheater wordt nu verder doorgevoerd. De drie zalen zullen niet meer fungeren als aparte 'organen' met een eigen profiel. Onder Simons bestaat het NTGent niet uit drie aparte huizen met elk een conciërge, maar uit één huis met drie kamers. Het komende seizoen wordt voor het Publiekstheater/NTGent een overgangsjaar waarin weinig nieuws wordt getoond, maar voor de internationale coproducties - Op hoop van zegen (met ZT/Hollandia) en De speler (met ZT/Hollandia en de Berlijnse Volksbühne) - zijn de verwachtingen hooggespannen. Daarnaast wordt gefocust op Simons' oeuvre. Naast hernemingen van ZT/Hollandia-producties (Vrijdag, La Musica, Twee stemmen) zijn er de V3dagen, waarop Simons artistieke verwanten uitnodigt zoals Peter Verhelst. Het seizoen wordt opgevuld met gastproducties.

Opvallend is de nauwe samenwerking met Kunstencentrum Vooruit. Gastgezelschappen zoals De Tijd en Toneelhuis tonen één stuk in het Publiekstheater en één in de Vooruit. Ook met andere Gentse partners zoals vzw Kunst in de Stad, Victoria, Timefestival en Het muziek Lod wordt de band aangehaald. De muren rond het bastion van het Gentse stadstheater beloven nog verder af te brokkelen. Daar kan niemand rouwig om zijn: het geeft een mooi zicht op de stad en op het Vlaamse en internationale theaterlandschap. "Maar u mag gerust nog 'publiekstheater' blijven zeggen", aldus nog Simons. "Want dat blijft de bedoeling. Ook al wordt het voortaan met een kleine letter geschreven.

De seizoensbrochure van het Publiekstheater/NTGent is beschikbaar. Info en reserveringen op de vernieuwde website: www.publiekstheater.be of telefonisch: 09/225.01.01

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234