Donderdag 21/10/2021

Donald Trump

Theater Trump op Buckingham Palace: een stuk in drie bedrijven

De Amerikaanse president Donald Trump is begonnen aan zijn driedaags staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Vandaag schudt hij de hand van afscheidnemend premier Theresa May, gisteren gingen onder meer de queen en prins Charles haar al voor.

1. Presidentiële aankomst

Air Force One had het asfalt van Stansted nog niet aangeraakt of de eerste controverse was een feit. Tijdens de landing had Donald Trump gereageerd op Sadiq Khans opmerking, een dag eerder, dat hij gelijkenissen vertoont met een ‘20e eeuwse fascist’. “Khan, die in alle opzichten broddelwerk heeft verricht als Burgemeester van Londen, is zo dom geweest door gemeen te zijn over de President van de Verenigde Staten, bij verre de belangrijkste bondgenoot van het VK”, twitterde Trump, “hij is een steenkoude loser die zich beter kan richten op de misdaad in Londen, dan op mij.” Vervolgd vergeleek hij Khan met zijn ‘domme en incompetente’ ambtgenoot Bill de Blasio in New York.

Minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt, die Trump welkom heette, zag geen reden Trump te veroordelen en hekelde de beslissing van Labour om het staatsbezoek te boycotten. Voor Trump is deze reis een belangrijk moment in zijn strijd om als president te worden verkozen. Toeval of niet: terwijl de president met de deur in huis viel, presenteerde Boris Johnson zijn campagnevideo voor het leiderschap van de Conservatieve Partij. De blonde partijlieveling maakte geen melding van zijn uitspraken vier jaar geleden waarin hij, als burgemeester, Trump ‘ongeschikt’ verklaarde voor het presidentschap en collega-Londenaren liever niet aan Trump wilde ‘blootstellen’.

2. Koninklijke ontvangst

Voor koningin Elizabeth, die zaterdag van haar renpaard stond te genieten bij Derby Day , stond plichtbesef weer voorop bij de ontvangst van Trump op Buckingham Palace. Ze heeft wel vaker opgescheept gezeten met omstreden staatsbezoekers, zoals van Charles de Gaulle (1960) en Nicolae Ceaucescu (1978). Opvallend genoeg was Trump pas de derde Amerikaanse president die op deze wijze verwelkomd werd, na George Bush Jr. en Barack Obama. Zelfs Margaret Thatcher heeft haar vriend en zielsverwant Ronald Reagan nooit een staatsbezoek aangeboden. Maar Reagan ging wel weer paardrijden met Elizabeth, een eer die Trump niet ten deel viel.

De koningin en de president vormden een fraai contrast, niet alleen in postuur. Waar zij een gesloten boek is waar het gaat om politieke inzichten, is Trump wat zijn ideeën betreft de meest transparante politicus denkbaar, zoals eerder op de dag eens te meer bleek. De 93-jarige vorstin liet het inspecteren van de erewacht over een haar oudste zoon, kroonprins Charles. Vorig jaar kwam Trump een beetje onwennig over bij een soortgelijke situatie bij Windsor Castle, maar dit leek hij zich geheel op zijn gemak te voelen. De gast nam alle tijd van de wereld en maakte praatjes met de Grenadiers met hun berenmutsen. Charles hobbelde geduldig achter Trump aan.

3. Prinselijk onderhoud

Wie zou er niet hebben willen luistervinken bij de High Tea waar Charles de president op trakteerde. Van Trump is bekend dat hij klimaatsverandering als een ‘hoax’ beschouwt, dit tot wanhoop van zijn adviseurs, onder wie dochter Ivanka. De hoop is dat de toekomstige koning van het Verenigd Koninkrijk, die zich al vier decennia zorgen maakt over de manier waarop de mensheid met het milieu omgaat, de bewoner van Het Witte Huis van gedachten kan doen veranderen. Mogelijk zal Charles gewag hebben gemaakt van zijn Rainforest Project, waarmee hij de vernietiging van tropische bossen mee tracht tegen te gaan. De door Trump begonnen handelsoorlog met China kan desastreus uitpakken voor de Amazone.

Bij het staatsbanket zijn weinig politici aanwezig geweest. Jeremy Corbyn, Sadiq Khan en John Bercow hadden al afgezegd en ook de leider van de Liberaal-democraten, Vince Cable, voelde zich niet geroepen de tafel te delen met ‘a nasty piece of work’. De 170 gasten hebben flink moeten dooreten, want zodra de koningin klaar is, dienen de messen en vorken te worden neergelegd. Elizabeth staat bekend als een snelle eter, maar dat geldt ook voor fastfood-liefhebber Trump. De president en zijn naaste gezinsleden overnachten bij de ambassadeur, daar Buckingham Palace momenteel een renovatie ondergaat.Theater Trump in vier bedrijven

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234