Vrijdag 18/10/2019

Theater l Malpertuis l Metamorfosen HHH

Vanaf september neemt regisseur Piet Arfeuille de fakkel over van Bob De Moor als artistiek leider van Theater Malpertuis in Tielt. De productie Metamorfosen kondigt die vervelling al aan: niet met een radicale gedaanteverwisseling, maar met een intrigerende combinatie van oud en nieuw.

In de Metamorfosen beschrijft de Romeinse dichter Ovidius de creatie en geschiedenis van de wereld volgens de antieke mythologie. Regisseur Piet Arfeuille selecteerde drie verhalen: 'Perseus' is een bijna Tarantino-achtig relaas over een uit de hand lopend huwelijk, 'Phaeton' getuigt over het lot van het bastaardkind van zonnegod Helios die omkwam na een helse rit op de zonnewagen en zo de woestijnen deed ontstaan, in 'Byblis' verwoordt het titelpersonage haar incestueuze liefdesgevoelens voor haar broer als was het een taalkundig probleem.

Hoe klassieke verhalen naar een hedendaags publiek brengen? Arfeuilles oplossing is verbazingwekkend simpel maar even doeltreffend als de pijlen van Diana. In een huiselijke setting, een bar/keuken, een tafel en wat stoelen vertellen vier acteurs (Mieke De Groote, Tania Van der Sanden, Günther Lesage en Gilles De Schryver) de verhalen. Ze luisteren naar elkaar, vullen elkaar aan. Sober laten ze de woorden in hun waarde, zonder verregaande actualisering. Die hedendaagse toets bevindt zich 'tussen' de verhalen wanneer ze hun levensvisies en gevoelens laten horen - of het geluid van de mixer, want er wordt soep gekookt ook. Het gegeven van twee mannen en twee vrouwen vormt de ideale voedingsbodem om ook de geldingsdrang tussen de seksen te laten ontsporen.

Piet Arfeuille laat zijn acteurs de teugels vieren, waardoor de humor en het metatheatrale spel - typerend voor Günther Lesages eigen collectief Lazarus - hun intrede doen. Hoewel dat de noodzakelijke luchtigheid geeft, boet de voorstelling zo ook in aan de indringende kracht van Arfeuilles eerdere regies. De versmelting van invloeden leidt niet over de hele lijn tot een krachtige legering, en zeker naar het einde toe verandert Metamorfosen in een kabbel-babbelriviertje-zonder-eind. (LiLa)

Tournee tot 2 mei. www.malpertuis.be

n Metamorfosen: klassieke mythen bij het geluid van een mixer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234