Woensdag 20/01/2021

Theater, emoties en buitenlandse journalisten

Als alles achter de rug is, draait PVV-Kamerlid Hero Brinkman zijn gezicht naar de muur. Hij huilt met rode ogen. Hij staat bij de koffietafel in Toren E van het Amsterdamse gerechtsgebouw, en probeert iets te zeggen. Maar dat lukt niet.

Elke rechtszaak is theater, en deze rechtszaak meer dan ooit, maar de emotie van Hero Brinkman is ongespeeld. Marcial Hernandez ziet zijn tranen, loopt op hem af en begint een omhelzing. De twee Kamerleden kloppen elkaar meermaals op de rug. "Het is voorbij", zegt Hernandez.

Later vertelt Kamerlid Eric Lucassen waar de emotie vandaan komt. "We staan hier allemaal een beetje terecht. Een veroordeling van Geert is een veroordeling van ons allemaal." Een vrijspraak van Geert, is een vrijspraak voor alle PVV'ers.

Iedereen is gespannen, die ochtend. Terwijl de rechter het vonnis voorleest, draait advocaat Bram Moszkowicz met een vinger over het glas van zijn gouden horloge. De losse, bijna kwajongensachtige sfeer van de afgelopen zittingen is verdwenen. De voltallige PVV-fractie luistert mee op de publieke tribune. Daar is ook een stoel gereserveerd voor Gerard Spong, van de tegenpartij, maar die komt nooit en dus ook niet vandaag. Van de benadeelden komt vrijwel niemand opdagen, ook niet op deze belangrijkste dag; het lijkt alsof ze de strijd al hebben opgegeven.

De rechter gebruikt grote woorden. Geert Wilders heeft gekwetst, gechoqueerd, hij heeft aanstoot gegeven, hij heeft niet tegen maar op de grens geopereerd, hij was grof en denigrerend. Maar binnen de context was het allemaal toelaatbaar.

Bram Moszkowicz leunt grijnzend achterover. Geert Wilders heeft gewonnen. Hij heeft het vonnis gekregen dat hij wilde, en hij heeft de show gekregen die hij wilde. Daarmee is zijn triomf compleet.

De panter

Het heeft zeventien maanden geduurd. Alles wat in die tijd is gebeurd, kookt in tot een vonnis van veertig pagina's. Beknopt, gezien de stapels papier die het proces heeft opgeleverd, de urenlange verhoren, requisitoren, pleidooien. De wrakingen, de getuigen, de steken onder water, de tv-uitzendingen met het commentaar van de deskundigen. Het vonnis had ook in twee woorden gekund: niet schuldig. Die woorden blijven, alles wat eraan voorafging bestaat niet meer.

De vrijspraak heeft Geert Wilders te danken aan het Openbaar Ministerie, dat er met een wetenschappelijke accuratesse aan heeft gewerkt. De show heeft Geert Wilders te danken aan zijn advocaat, die hij donderdag "een panter" noemde en "de beste advocaat van Nederland".

Een panter is een solitaire jager, die zijn prooi behendig besluipt en bespringt op het juiste moment. Zoiets heeft Bram Moszkowicz inderdaad gedaan, al had het voor de rechtsgang nauwelijks gevolgen. Vrijwel alle behendige manoeuvres die hij bedacht, sterven in schoonheid. De rechter gaat er in zijn vonnis nauwelijks op in. Maar daar ging het niet om. Het ging erom dat de schijnwerpers van het 'politieke proces' op Geert Wilders stonden gericht, en niet op degenen hem voor de rechtbank hadden gesleept.

De buitenlandse journalisten die naar de Amsterdamse rechtbank zijn gekomen, kijken hun ogen uit. Daar is hij dan: Geert Wilders, die triomferend in het flitslicht kijkt. Ze klappen hun laptops open, en schrijven hun verhalen. Buitenlandse journalisten doen wat de Nederlanders laten: ze schrijven over Wilders' haardracht. "De triomf van de 47-jarige met de geblondeerde leeuwenmanen is bijna totaal", tikt de correspondent van het Duitse persbureau DPA. "Het maandenlange geharrewar met het proces heeft zijn populariteit vergroot." Toine Heijmans

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234