Zondag 29/11/2020

Theater aan Zee speelt (nog meer) de kaart van het jonge talent

Ook deze zomer zal Oostende weer tien dagen lang veranderen in een bruisende culturele hotspot tijdens het festival Theater aan Zee. Onder leiding van de gastcuratoren Michael De Cock en Frank Vaganée wil TAZ zich zich nog nadrukkelijker dan voorheen richten op jong talent. Ook Brussel, migratie en kinderen lopen als rode draden door het programma.

Michael De Cock en Frank Vaganée zijn gastcuratoren tijdens de editie van 2010

Het festivalbeeld van TAZ#2010 zegt het eigenlijk allemaal. Waar vorig jaar de markante koppen van ‘speciale gasten’ Arno en Jan Goossens de affiches en programmaboekjes sierden, is nu gekozen voor een dromerig meisje met een meeuw op haar schouder.

“Na vijf jaar vonden we het tijd om iets minder te focussen op onze gastcuratoren”, zegt festivalcoördinator Luc Muylaert. “Ze blijven natuurlijk zeer belangrijk, maar vorig jaar zogen ze wel erg veel aandacht naar zich toe. Dit jaar wilden we weer meer de nadruk leggen op onze belangrijkste functie: het stimuleren van jong talent.”

Die ambitie komt door het hele programma van TAZ#2010 terug. Zoals gebruikelijk zijn een groot aantal veelbelovende theatermakers en muzikanten uitgenodigd, maar nieuw is dat zij veel meer begeleiding en ondersteuning krijgen. Zo komt er een aantal middagdebatten in samenwerking met het tijdschrift rekto:verso en zullen mentoren de jonge makers feedback geven. Ook krijgen de jonge Turken een platform in verschillende andere festivalonderdelen zoals Uitgelezen aan zee (zie kader). Last but not least komen er twee gezamenlijke producties van de jonge generatie en de gastcuratoren.

De laatste zijn dit jaar theatermaker en journalist Michael De Cock en Frank Vaganée, artistiek leider van het Brussels Jazz Orchestra. Net als bij de vorige edities presenteren zij eigen werk en nodigen ze hun artistieke verwanten en vrienden uit. Voor De Cock was het een hele eer om gevraagd te worden, vertelde hij gisteren: “Ik heb een heel persoonlijke band met dit festival. Tijdens de eerste editie heb ik hier als net afgestudeerde acteur opgetreden. Later heb ik mijn hele generatie hier zien doorbreken.”

Binnen het theaterluik dat De Cock samenstelde, ligt een belangrijke focus op het thema migratie. De Cock verdiepte zich de afgelopen jaren als journalist in dit onderwerp en maakte er met ’t Arsenaal ook een aantal theaterstukken over. Hiervan worden Belga’ en Febar tijdens TAZ hernomen. Daarnaast gaat ook het stuk Haven 010 in première, een coproductie van ’t Arsenaal, Walpurgis en Union Suspecte. Het verhaal van deze voorstelling komt uit het gloednieuwe boek Aller/Retour van Michael De Cock en fotograaf Stephan Vanfleteren (zie kader).

Ook bij de openingsvoorstelling van TAZ#2010 is ’t Arsenaal trouwens betrokken, samen met het Brussels Jazz Orchestra (BJO). Vliegen tot de hemel is een muziektheatervoorstelling gebaseerd op teksten van Ovidius, met live-illustraties van Gerda Dendooven. Een andere blikvanger in het muzikale luik is Mama Africa. Hiervoor maakten het BJO en Tutu Puoane een selectie uit het rijke Zuid-Afrikaans songrepertoire, waaronder het werk van Miriam Makeba. Ook komt er een ballroom op zondagmiddag, waar gedanst mag worden op muziek van Duke Ellington, Count Basie en Billie Holiday.

Zowel theater als muziek biedt het programmaonderdeel E40: (cultuur)snelweg Brussel-Oostende. Onder deze noemer wordt de vorig jaar gesmede band tussen TAZ en Brussel verder aangehaald. Frans Claus van het Brusselse muziekcentrum Les Ateliers Claus stelt onder het kopje Bruxelles Minuit een aantal onbekende Brusselse huizen, labels en gezelschappen voor. Ook wordt samen met het Vlaams-Marokkaanse huis Daarkom de Marokkaanse hiphopsensatie DON BIGG naar de koningin der badplaatsen gehaald.

Voor de allerjongsten is er op deze editie van TAZ ook speciale aandacht. Zo komt er een heus kinderfestival. In samenwerking met Mechelen Kinderstad is een uitgebreid programma samengesteld met theatervoorstellingen, muziek, workshops en kinderspelen.

De kaartverkoop voor TAZ 2010 begint op 21 juni. De voorgaande jaren waren veel voorstellingen in een mum van tijd uitverkocht, dus het is zaak er snel bij te zijn.

Uitgelezen aan zee

Ook dit jaar krijgt TAZ weer dagelijkse edities van Uitgelezen aan zee, het liveboekenprogramma van De Morgen en Vooruit. Die vinden plaats op een nieuwe locatie aan het Zeeheldenplein. “De toeloop was vorig jaar zo groot dat we te veel mensen moesten weigeren”, zegt programmacoördinator Luc Muylaert. “Daarom hebben we een grote, nieuwe tent gebouwd met uitzicht op zee.” Voorts wordt het programma uitgebreid met de inbreng van jonge theaterauteurs (Print is dead en Schrijverspodium) en jonge muzikanten, én komt er een literair ontmoetingspunt. (HC)

Verborgen expo

Michael De Cock (foto) en Stephan Vanfleteren werken al een paar jaar samen rond het thema migratie. Gisteren presenteerden ze als resultaat daarvan het fraaie boek Aller/Retour - De grenzen van Fort Europa. Speciaal voor TAZ selecteerden Vanfleteren en De Cock een aantal beelden en quotes uit het boek, die in Oostende zullen worden geëxposeerd. Een klassieke expo wordt het echter niet, want de beelden hangen op verborgen plaatsen in de stad: op een vrachtwagen, aan een muur of bij de waterlijn. (HC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234