Vrijdag 07/08/2020

'The Wire' aan de Zenne

Van 'Bullhead' naar 'Buda Bridge Bitch'. Regisseur Michaël R. Roskam bundelt de krachten met icoon Michael Mann en werkt volop aan een 'futuristische tv noir serie' in Brussel.

Een vrachtwagen glijdt voorbij, de wolken pakken samen. Als een haast onaards metalen kwadraat ligt de Budabrug tussen Zenne en Zeekanaal geklemd. Ingehuldigd in 1955, maar vooral bekend bij hoofdstedelijke fietsers en met stookolie beladen binnenschippers.

Tot nu. Want: Rundskop-regisseur Michaël R. Roskam stelt de overspanning centraal in Buda Bridge Bitch, de "futuristische tv noir serie" waar de Brusselse cineast momenteel volop aan werkt. In opdracht van de Amerikaanse betaalzender HBO nota bene, bekend van topseries als The Sopranos, The Wire en Carnivale. Roskam, na de Oscarmanie rond Rundskop gegeerd in Hollywood, krijgt groen licht voor een pilootaflevering en reageert - dat spreekt - enthousiast. "Uiteraard is dit fantastisch nieuws", zegt de Brusselse cineast. "Anderzijds mogen we nu niet te hard van stapel lopen. Beschouw dit als scenariosteun krijgen van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Schrijven en gefocust blijven is nu de boodschap."

Zwaargewichten

Hoe bescheiden ook, Roskam krijgt wél benijdenswaardige ruggensteun. De aangekondigde producenten van Buda Bridge Bitchzijn immers Michael Mann en Mark Johnson. De eerste verwierf roem met iconische tv-reeksen als Starsky & Hutch en Miami Vice en is zelf regisseur van topfilms als Heat, The Insider of - opnieuw - Miami Vice. De tweede is gerenommeerd als producent van films als Rain Main en Donnie Brasco en de HBO-serie Breaking Bad. Beide zwaargewichten lieten zich de voorbije maanden jubelend over Rundskop uit, en leerden Roskam ten tijde van de Oscaruitreiking persoonlijk kennen. Johnson was trouwens hoofd van het Foreign Language Committee, dat Rundskop nomineerde voor de categorie Beste Niet-Amerikaanse Film.

Veel details maakt Roskam over zijn Buda Bridge Bitch voorlopig niet bekend, behalve enkele ruwe plotlijnen: "een geheimzinnige vrouw op de Budabrug, een toevloed aan gewelddadige misdaden en ongehoorde onderzoekstechnieken in Brussel, en de donkere hoofdstad van Europa die in een staat van morele en politiek chaos verzandt". The Wire aan de Zenne, als het ware.

Naast bedenker, scenarist en regisseur zal Roskam ook als co-executive producer van Buda Bridge Bitch fungeren. "De opdracht bestaat nu uit het ontwikkelen van de 'bijbel' (concept en verhaal, red.) en het uitschrijven van de pilot", zegt Roskam. "Eenmaal dit het OK van HBO heeft, regisseer ik die en komt er een writers room, die de rest van de serie volledig uitschrijft."

Jaren geduld hebben

Als dat fiat er komt, plaatst Roskam zich alvast in een succulente rij scenaristen. Van David Chase (The Sopranos) over Larry David (Curb Your Enthusiasm) tot Roskams grote voorbeeld Martin Scorsese (Boardwalk Empire): allen schreven ze mee aan prestigieuze HBO-reeksen (zie kader). Maar, zo waarschuwt Roskam: "Er dienen nog heel wat hindernissen te worden genomen alvorens Buda Bridge Bitch op televisie te zien zal zijn."

Geen loze woorden. Volgens het gezaghebbende Amerikaanse filmblad Variety bereikt minder dan de helft van de bestelde pilots - zeg maar prototype-afleveringen waarin personages en sfeer voorgesteld worden - effectief het kleine scherm. De meerderheid, zogenaamde busted pilots, verdwijnt tussen de plooien van de televisiegeschiedenis.

"Het is inderdaad zeer moeilijk om de grote studio's te overtuigen", zegt Dirk Impens, producent van onder meer Daens, Left Luggage en De helaasheid der dingen. "Schrijven, bespreken, casting, financiering, draaien van een pilot, met die pilot de baan opgaan: vaak ben je vertrokken voor een traject van een paar jaar. Je moet dus veel geduld hebben, en er mee overweg kunnen dat er permanent twee producenten over je schouder meekijken. Vraag maar aan Jakob Verbruggen (de eerste Belgische regisseur in BBC-loondienst, blikt momenteel de reeks 'The Fall' in, red.): het is een keuze met risico's."

Een pilot mogen maken voor HBO: een hoofdpunt in het binnenlandse nieuws, maar een voetnoot in de VS. Zo is het, zegt Impens. "Hier ben je een grote vis in een kleine bokaal, daar een kleine vis in een grote bokaal. Maar Michael is een zeer nuchtere en intelligente man, hij zal dat zelf ook maar al te goed beseffen. En soms kan het met die Amerikanen ook zeer snel gaan, want geld is meestal geen probleem. Voor Michael is dit een fantastische opportuniteit, dus waarom zou hij het niet doen?"

En als de pilot alsnog geen hoogvlieger blijkt, kunnen volgende woorden van James Gandolfini, voor eeuwig als Tony Soprano in het collectieve geheugen versteend, troost bieden. "Ik weet nog dat ik tijdens de repetities voor de pilootaflevering om me heen keek", zei Gandolfini ooit, "al die lelijke dikke venten zag en dacht: 'Man, dit wordt een flop. Laten we die ene episode maar snel inblikken en allemaal naar huis gaan.'"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234