Woensdag 20/10/2021

The Voice Kids

"Reizen bezorgt me stress. Geef mij dus maar een vakantie in eigen land. Een dagje met z'n allen naar zee, een ijsje eten en 's avonds languit Netflix kijken. Heerlijk! Ik geniet het meest van heel alledaagse dingen." En om haar uitspraak kracht bij te zetten, neemt Isabelle A een foto van het kunstige melkschuim op haar chai latte. Een bijzondere babbel over haar liefde voor muziek en over genieten van gewone dingen.

ankzij Liefde voor Muziek heeft Vlaanderen jou herontdekt. Heb je er zelf ook iets uit geleerd?

"Het klinkt misschien wat negatief, maar ik ben daar met gemengde gevoelens naartoe gegaan. Meer nog: ik had er een beetje schrik voor. De liedjes had ik in mijn hoofd en ik wist hoe ik ze wou brengen, maar ik twijfelde over hoe het zou gaan met de andere artiesten. Ik vond het superspannend om mijn muziek voor hen te brengen. Uiteindelijk is het een fantastisch avontuur geworden dat altijd een speciaal plekje in mijn hart zal hebben. Het is ook goed geweest voor mijn zelfvertrouwen. De fijne, positieve reacties van de andere muzikanten én van de kijkers hebben me echt deugd gedaan. Dat het programma zo'n impact zou hebben, had ik nooit durven denken. Het heeft mij de boost gegeven die ik dringend nodig had."

Dat je nu een nieuw album uitbrengt, heeft daarmee te maken?

"Eigenlijk was ik niet van plan om ooit nog een plaat te maken. De vorige dateert al van acht jaar geleden en ik had er mij intussen bij neergelegd dat het mijn laatste was. Alsof ik er vrede mee had genomen. Maar de vele positieve reacties hebben me uiteindelijk over de streep getrokken om er toch nog eens voor te gaan. Er lagen al een paar goede nummers in mijn schuif en die heb ik nu aangevuld met mijn liedjes uit Liefde voor Muziek. Ook omdat ze perfect passen in de typische sfeer van de plaat. Dat vind ik nog het strafste van al: hoe alles nu als een puzzel in elkaar valt. Alsof het zo voorbestemd was. Al is zo'n nieuwe plaat ook spannend. Wat als ik geen enthousiaste reacties krijg?"

Mag het ons verbazen dat je zo onzeker bent?

"Veel mensen hebben een verkeerd idee over mij. Dat is natuurlijk het nadeel van bekend zijn. Ze zien je op tv, lezen verhalen in de boekjes en vormen zich meteen een

ben ik ook met zo'n klein hartje begonnen aan dat grote Liefde voor Muziek-avontuur. Zo'n verlegen meisje naast zelfzekere madammen als Natalia en Josje, zou dat wel goed komen? Achterafgezien nergens voor nodig, maar die onzekerheid blijft steeds eventjes hangen. Weet je dat ik voor elk optreden nog altijd doodga van de zenuwen? Het liefst van al zou ik dan gewoon weglopen naar huis. (lacht) En ik overdrijf niet, hé! Ik moet die stress van me leren afzetten en die zenuwen dringend meer onder controle krijgen. Dan zou ik stukken beter presteren, daarvan ben ik overtuigd. Het neemt een stuk van mijn talent weg en dat is frustrerend."

Iedereen spreekt nu over jouw grote comeback, maar eigenlijk ben je toch nooit echt helemaal weg geweest?

"Voor televisiekijkend Vlaanderen lijkt dat waarschijnlijk wel zo, maar ik ben inderdaad altijd muziek blijven maken. Ook als het eens een periode een beetje minder met mij ging. Ik zing nu in een paar coverbands, zoals bij de meidengroep De Grietjes, en treed dus nog regelmatig op. Muziek is mijn lange leven en zingen is een microbe die mij te pakken heeft, daar kan ik niet zomaar mee stoppen. Als ik een goed nummer op de radio hoor, wil ik dat ook altijd meteen uitproberen en er mijn eigen ding van maken. Ook thuis loop ik dus constant te zingen en te neuriën. Soms is het er echt over, dan denk ik: 'Allez Isabelle, zwijg eens! Je bent hier ferm aan het overdrijven.'" (lacht)

Je werd zelf ontdekt tijdens een talentenjacht op tv. Kijk je dan ook naar The Voice Kids?

"Ik kijk sowieso graag naar muziekprogramma's. Dus ja, ik heb het een beetje gevolgd. Zo'n show is natuurlijk totaal niet meer te vergelijken met de talentenjachten uit mijn tijd. Dat er een wedstrijd aan gekoppeld is, vind ik jammer. Er worden constant jongens en meisjes weggestemd en dat is ongetwijfeld hard voor die kinderen. Aan de andere kant weet ik dat ze achter de schermen goed worden opgevangen en dat ze degelijke begeleiding krijgen. Alleszins stukken beter dan in mijn tijd. Mijn boodschap voor de winnares? Er komt ongetwijfeld veel op haar af. Ik hoop dat ze niet te snel belangrijke beslissingen neemt, maar dat ze goed nadenkt over de richting die ze uit wil en over de mensen die haar daarbij omringen. Zodat ze haar eigen ding kan doen en de muziek mag maken waar zij zich goed bij voelt."

Je hebt een razend drukke periode achter de rug. Hoe probeer je dan toch te ontspannen?

"Het nieuwe album is op amper twee weken tijd opgenomen. Het was zo hectisch dat er van ontspannen weinig in huis is gekomen. Als er tijd is, kan ik wel geweldig genieten van de rust in huis, een goed boek en een warm bad met lekker badzout. Daar blijf ik dan minstens twee uur in liggen, tot ik helemaal verrimpeld ben. Ik ga ook graag naar de cinema. Nu is het al eventjes geleden, maar als het aan mij lag, zat ik daar elke week. Dan kies ik een heerlijke feelgoodfilm uit en haal ik een ijsje en een bak nacho's met véél kaassaus. Ja, dan laat ik me helemaal gaan. (lacht) Of languit in de zetel liggen en Netflix kijken. Zalig! Ik ben zo iemand die aan een serie begint en er dan meteen elke aflevering van elk seizoen wil doorjagen. The Originals is het laatste dat ik gezien heb. Vampierentoestanden, maar een aanradertje. Of Orphan Black! Sublieme serie."

feestgewoel

Ook de zomer wordt druk. Zal er dan nog tijd zijn voor ontspanning?

"Er staan inderdaad een pak concerten en festivalletjes gepland, dus een reis zit er deze zomer niet in. Pas op, dat vind ik eigenlijk niet zo erg. Ik ben in de eerste plaats content met al die optredens. Bovendien ben ik graag thuis en heb ik niet zo'n nood aan reizen. Ik krijg er zelfs een beetje vakantiestress van. Alleen al dat vliegen en die valiezen pakken! Nee, daar hou ik niet van. Dan doe ik veel liever een terrasje in eigen land of een dagje aan zee. Gewoon met z'n allen op het strand zitten en gezellig een ijsje eten. Ik hou van heel gewone dingen. Het mooie weer, een wandelingetje en de geur van bloemen, meer moet dat niet zijn."

Zal er tijd zijn voor de Gentse Feesten?

"Ik hoop het, want daar ga ik elk jaar met veel plezier naartoe. Vroeger woonde ik pal in het centrum van de stad, dus ik moest mijn deur maar uitstappen of ik zat al midden in het feestgewoel. Toen was het elke dag feest: terrasjes doen, naar optredens kijken en uiteindelijk op de Vlasmarkt belanden. Die tien dagen zijn ik weet niet hoe gezellig."

Je Gentse cover van Louise van Gers Pardoel zou er sowieso in de smaak vallen!

"Echt, hé! Ik ben zelf ook helemaal tevreden over dat nummer. Ik woon intussen al enkele jaren in Antwerpen en omdat ik schrik had dat er een paar Antwerpse klanken in mijn Gentse vertaling waren geslopen, heb ik de cover eerst en vooral aan mijn moeder laten horen. Zij spreekt al haar hele leven van dat échte, onvervalste Gents. Dat dialect is zo koddig!"

Voel je jezelf nog altijd een echte Gentse?

"Zeker weten! Ik ben opgegroeid in de Muide en vond het supergezellig om in die volkswijk te wonen. Gent is dan ook een fantastische stad. In Antwerpen mis ik het kleine, fijne van Gent. Iedereen kent er iedereen, zoals in een dorp. In vergelijking met de Antwerpenaars zijn de Gentenaars ook veel rustiger. Weet je wat ik zo leutig vind? Vraag aan Gentenaars of het eten lekker was en ze zullen dat nooit gewoon toegeven. Ze zeggen meestal: 'Het was niet slecht!' Van zulke typische Gentse trekjes hou ik!"

Hypochonder

Vroeger wou je graag chirurg worden. Tevreden met de weg die je uiteindelijk hebt gekozen?

"Ik ben uiteraard blij dat ik met muziek maken mijn boterham verdien, maar als ik opnieuw kon beginnen, zou ik misschien toch voor een job als chirurg gaan. Die wereld blijft me fascineren. Daarom kijk ik ook zo graag naar Topdokters en Nieuw Leven, dat schitterende televisieprogramma over prematuurtjes. Hoe die dokters allemaal hun uiterste best doen om mensenlevens te redden, dat is zo mooi. Pas op, ik ben zelf ontzettend perfectionistisch en een enorme hypochonder, dus ik weet niet of ik überhaupt geschikt ben voor de job. Vroeger zat ik ook constant bij mijn dokter, maar dat is gelukkig verbeterd. Als het niet zulke zware studies waren en ik niet met muziek bezig was, had ik het misschien wel geprobeerd."

Is dat dan jouw ultieme droom?

"Goh, momenteel hoop ik vooral dat mijn nieuwe plaat het goed gaat doen. Al moet ik zeggen dat ik zo'n dingen intussen beter kan relativeren dan vroeger. Vooral mijn zoon heeft daar verandering in gebracht. Hij is voor mij nu het allerbelangrijkste in mijn leven. Maar die plaat kan natuurlijk een mooie kers op de taart worden."

www.isabellea.be.

"Dat Gentse dialect is zo koddig!"

Heeft met haar partner Hans een zoontje Storm (7).

Ken je van véél meer dan Hé, lekker beest. Dat bewees ze met glans in Liefde voor Muziek.

Mag je altijd wakker maken voor: een feelgoodfilm, een ijsje en nacho's met veel kaassaus.

Droomt stiekem van een carrière als topchirurg en van een eigen koffiebar.

Ligt wakker van: racisme en wat er momenteel in de wereld gebeurt.

GOESTING IN

chai latte

"Al drink ik zelf geen koffie, stiekem zou ik graag een koffiebar beginnen. De Wasbar vind ik een van de leukere plekjes in Gent. Fantastisch ingericht en alles smaakt net zo lekker als het eruit ziet!"

Wasbar, Korenmarkt 37, Gent. www.wasbar.be.

"In 2006, op het 0110-concert tegen zinloos geweld, stond ik samen met Luc De Vos op het podium. Dat moment zal ik nooit vergeten! Daarna heeft hij ook enkele liedjes geschreven voor mijn vorige album. Luc was gewoon een fantastische man en een graag geziene figuur in Gent. Dit prachtboek over zijn leven heb ik met veel plezier gelezen."

VOS: Het leven van Luc De Vos, Leon Verdonschot, Lebowski Publishers.

GOESTING IN LUC

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234