Donderdag 21/10/2021

Brexit

The Sun blijft zeggen dat koningin Elizabeth voor Brexit is

Koningin Elizabeth. Beeld Getty Images
Koningin Elizabeth.Beeld Getty Images

The Sun blijft erbij dat koningin Elizabeth voor een Brexit is. De strijdvaardige hoofdredacteur van Engelands meest gelezen krant, Tony Gallagher, reageerde hiermee op een standje van de perswaakhond.

Bij wijze van hoge uitzondering had Buckingham Palace een klacht ingediend over een 'primeur' begin maart waarin - onder de levensgrote kop QUEEN BACKS BREXIT - de krant wist te melden dat de vorstin zich jaren geleden tijdens een lunch met enkele politici kritisch had uitgelaten over de bemoeizicht van Brussel. Mogelijk was dit gelekt door Michael Gove, de minister van Justitie die indertijd een tafelgast was en nu het brein is achter de Brexit-campagne.

Toevallig stonden de monarch en Gove vandaag samen te wachten op de lift in het parlement, waarbij de Conservatieve politicus, in vol ornaat, grappen maakte met prins Philip. Het gezelschap was op weg naar het Hogerhuis waar de 90-jarige koningin voor de 63ste keer de troonrede voor zou lezen. De Queen's Speech is normaal gesproken een hoogtepunt van het politieke jaar, maar dit keer was het een irrelevante afleiding tijdens het Brexit-debat, dat steeds meer op een circusvoorstelling gaat lijken. Gisteren nog meldde David Cameron dat de leiders van Islamitische Staat, niet bekend om hun ontzag voor de democratie, waarschijnlijk voor een Brexit zouden zijn.

Verlammende invloed

Het EU-referendum heeft een verlammende invloed op het overheidsbeleid en kabinetsplannen. Om de kiezers niet in de gordijnen te jagen heeft de regering-Cameron het afgelopen half jaar het ene na het andere impopulaire voornemen teruggedraaid, van het korten op aanvullende uitkeringen tot het privatiseren van het staatsonderwijs. Net zoals bedrijven wachten met het doen van investeringen, lijken ook de regering en het parlement referendumvakantie te hebben genomen. "Ons landsbestuur lijkt niet meer dan twee taken tegelijk aan te kunnen", schamperde de Noordierse politicus Nigel Dodd in The Daily Telegraph. Niet dat non-bestuur schadelijk is overigens.

Minister van Justitie Michael Gove. Beeld photo_news
Minister van Justitie Michael Gove.Beeld photo_news

De troonrede was dan ook de minst ambitieuze sinds mensenheugenis. Cameron had de arme koningin opgezadeld met de ene dooddoener na de andere. Het was er eentje voor de liefhebbers van jargon-bingo: 'strengthening economy', 'local communities', 'security for working people' (de niet werkenden, iemand?), 'improving life chances', 'tackle poverty', 'educational excellence' en 'global stability'. Tegen het einde memoreerde de vorstin dat er binnenkort een referendum zal worden gehouden over het Britse lidmaatschap van de EU gevolgd door de oude belofte dat er een voorstel aankomt om een eigen Bill of Rights in te voeren, die het EVRM moet vervangen.

Bill of Rights

Deze belofte is een poging om het Brexit-kamp de wind uit de zeilen te nemen. Het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens ligt omstreden op het eiland, temeer omdat Britse rechters, gepokt en gemazeld in het gewoonterecht, de Europese jurisprudentie strikt en nauwgezet interpreteren. Vooral de nadruk op het 'Recht op een vreedzaam gezinsleven' heeft ertoe geleid dat het voor het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijwel onmogelijk is geworden om ongewenste vreemdelingen te deporteren. Cameron weet dat zo'n Bill of Rights er nooit zal komen - er is geen parlementaire meerderheid voor, maar het is meer een kalmeringsmiddel voor eurosceptische partijgenoten.

In de troonrede zou ook, zo berichtte The Sun, een Soevereiniteitswet worden aangekondigd, welke het primaat van het House of Commons boven Brussel had moeten waarborgen. Deze belofte sneuvelde op het laatste moment. Immers, het was bedoeld om Boris Johnson binnen boord te houden, maar sinds hij uit de kast is gedonderd als Brexiteer had dit voorstel geen zin meer. Het typeert de regering-Cameron: veel tactiek, geen strategie. Over vijf weken kunnen de Britten zelf over beslissen over waar de macht ligt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234