Zaterdag 15/08/2020

The sky is the limit

The sky is the limit-recap: Iederéén wil voor Willy Naessens werken

Bouwondernemer Willy Naessens vierde zijn verjaardag in 'The sky is the limit'.Beeld vier

Sam Feys bespreekt de derde aflevering van 'The sky is the limit'. Deze week: het feest van Willy Naessens, al even feestelijke reanimatiepoppen en de minder feestelijke ontlasting van Kirsten Janssens.

Willy Naessens is jarig. 75 jaar is de bouwmagnaat intussen, maar guitiger dan ooit. Hij houdt het dit jaar op "een beperkt aantal" feesten: niet meer dan vier.

Het cadeau waar je een man gelukkig mee maakt die alles al heeft, wil de reportagemaker weten. "Mij eens laten uitzetten met een mooi meisje, zeker? Zonder dat Marie-Jeanne erbij is." Het antwoord kwam verbazend snel, gevolgd door een enorme lach. "De wil is er nog. En de goesting ook." Als Willy lacht, gaat de hemel een klein beetje open.

Iedere week verschijnt een recap van 'The sky is the limit' op demorgen.be

Vandaag: aflevering 3.

Als Willy lacht, gaat de hemel een klein beetje open.Beeld vier

Jan Kriekels moet iets doen om zijn oude liefde te vergeten. Hij zet zijn handtekening voor de aankoop van een BMW i8. Denk aan minstens 120.000 euro, exclusief de Louis Vuitton-tassenset van 16.000 euro. "Krijg ik champagne?" Jan zei het lachend, maar het was duidelijk gemeend. Ik zou ook champagne willen als ik net een wagen van meer dan honderdduizend euro had gekocht. De dealer keek verbaasd.

Ook Kirsten neemt een drastische beslissing. Zij gaat opnieuw werken. "Je kan niet op de ziekenkas blijven leven." Zo is het maar net. Werken doet ze van thuis uit - bepaalde collega's zagen haar terugkeer naar het kantoor niet zitten. Maar thuiswerken vindt ze beter. Nu kan ze op zijn minst ongestoord naar het toilet gaan. Dat was op het werk blijkbaar zo'n ongemak geworden dat ze vrolijk de wagen nam om thuis te ontlasten. We trokken dezelfde blik zoals u nu naar uw scherm kijkt.

Een nieuwe wagen voor Jan Kriekels.Beeld vier

Willie Wortel

Naast Willy Naessens krijgen we er nog een kleurrijke figuur op leeftijd bij in The sky is the limit: de 80-jarige Remy De Moor. Hij liet zijn kunststoffenbedrijf RDM over aan zijn kinderen en richt zich nu vooral op wielrennen.

Als een soort Willie Wortel werkt hij aan knutselprojecten, in zijn eigen "speeltuin". Zo ontwikkelde hij hilarische reanimatiepoppen voor de weggeefprijs van 50 euro. Reanimatie is een feest. Niet voor het geld, al is die half miljoen euro omzet wel mooi meegenomen. Andere "grave ideeën": maden bij een lijk in een doodskist gooien, zodat lijken en hun kist van binnenuit worden opgegeten.

Iedereen op reis

Bij Willy Naessens blijft het net iets gezelliger. Op zijn gigantische domein in Celles maakt hij als een ware volksmenner zijn personeel warm voor wat nog komen zal. "Jullie zijn het belangrijkste kapitaal! De mensen! Hiep, hiep, hiep! Jullie krijgen een fanreis naar Tunesië met uw vrouw!" en zelfs: "Ik betaal de sociale wetgeving en belasting!" Hij gaat onze belastingen betalen. Er bestaat na vandaag geen twijfel meer over: iedereen wil voor Willy Naessens werken.

Ik kreeg maar één keer medelijden met Willy: toen zijn 'volk' hem tegen wil en dank op een mechanische stier wilde zetten. Ik hoorde zijn botten net niet kraken. Achteraf bleek dat nergens voor nodig: "Marie-Jeanne, je gaat me hier mogen masseren, hoor. Hèhèhèhè."

Willy betaalt de belasting.Beeld vier

Diploma-uitreiking

Op het personeelsfeest van Jan Kriekels gaat het er allemaal iets afstandelijker aan toe. Iedereen die al tien jaar bij Jan werkte, kreeg wel een cheque. Zoals het de betere diploma-uitreiking betaamt, wordt eerst de achternaam en dan pas de voornaam omgeroepen. "Als je niet komt, hou ik het geld." Er werd niet gelachen. Elk zijn bedrijfscultuur.

Terwijl Jan Kriekels nog napraat over alle snufjes op zijn nieuwe BMW, staat Willy de polonaise te dansen met zijn personeel. Hij heeft zowat elke Vlaamse schlagerzanger van betekenis uitgenodigd voor zijn feest. Bart Kaëll, Willy Sommers, Christoff. Tegen die laatste: "Je bent dezelfde weg aan het opgaan van Will Tura." Mensen springen, lachen, klappen, zingen. Willy ondergaat het met zichtbare voldoening.

Bij Jan Kriekels speelt intussen een bescheiden coverband. We kunnen niet allemaal voor Willy Naessens werken.

Cheques van Jan Kriekels: "Als je niet komt, hou ik het geld."Beeld vier
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234