Maandag 18/11/2019

The Reference gaat internationaal

E-business

Voorafgaand aan beursgang

Geen gebrek aan zelfvertrouwen bij internetbedrijf

Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij internetbedrijf The Reference. De naam alleen al is daar een bewijs van. De overstap van Peter Rodrigues, rechterhand van Johan Mussche bij Spector, doet dat zelfvertrouwen nog groeien. En dan zijn er nog de bestellingen voor volgend jaar. The Reference heeft nu al een orderboek van getekende contracten goed voor 100 miljoen frank. Een cijfer dat mooi afsteekt tegen een verwachte omzet dit jaar van 150 miljoen frank.

The Reference is de oudste bouwer van internet-websites in België. Het bedrijf is toch al 6 jaar oud en werd in 1993 opgericht door Jo en Ben Caudron. Eerst specialiseerde het zich in het bouwen van websites, later ontwikkelde het een strategie die onder de noemer e-business valt. Het liefst noemen ze zich 'e-business architects', mensen die op maat werken bij internettoepassingen. Daartoe behoren onder meer consultancy en technologie. Het bedrijf maakt zich klaar voor een enorme groei de volgende jaren, met als hoogtepunt een beursgang, die ten vroegste in 2001 moet plaatsvinden. Volgend jaar komt er een exponentiële groei in personeelsbestand, worden er buitenlandse kantoren geopend en wordt vooral werk gemaakt van de verkoop van het eigen xCA-platform. Daarin wordt toegangstechnologie compatibel gemaakt. Jo Caudron gaf het voorbeeld van iemand die via de boordcomputer van de wagen informatie krijgt, daar verder op ingaat via de computer op kantoor, 's middags meer gegevens krijgt op restaurant via de mobiele telefoon en 's avonds kan reageren via de informatie die hij op het tv-scherm krijgt. The Reference specialiseert zich in het met elkaar verbinden van die technologieën. Vorige week nam consultant PriceWaterhouseCoopers een participatie van 50 pct. in concurrent Evisor. Was dat ook geen interessant alternatief voor The Reference geweest? Feit is dat Evisor nu kan rekenen op een wereldwijd netwerk en op financiële middelen, dingen die The Reference ook nodig heeft. Jo Caudron bevestigde gisteren dat The Reference ook door consultantbedrijven benaderd werd. Het is duidelijk dat een van de taken van Rodrigues het zoeken naar partners wordt die ofwel financiële ofwel operationele ondersteuning kunnen geven. Er zouden daarover al een aantal contacten bestaan. Opvallend is dat het bedrijf winst realiseert met een omzet van 150 miljoen frank en 70 personeelsleden. Volgens Caudron heeft dat te maken met het feit dat de helft van die mensen pas de laatste drie maanden werd aangeworven. Volgend jaar komen er daar minstens 50 mensen bij, voorspelde Caudron gisteren. Die moeten onder meer meewerken aan de internationalisering van het bedrijf. Volgend jaar worden kantoren geopend in Frankrijk, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië. JAB

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234