Vrijdag 15/10/2021

The Matrix

Regisseur A. & L. Wachowski

Huurvideo

SF/Actie

Warner HV

Release 15 december

Reële Virtualiteit

Anno 2070. Thomas Anderson (Keanu Reeves), een doordeweekse IT-medewerker in een doordeweeks bedrijf, staat in zijn vrije tijd bekend als Neo, een bedreven computerhacker. Wanneer het meisje Trinity (Carrie-Anne Moss) op een avond contact met hem zoekt en Neo via haar door de genaamde Morpheus (Laurence Fishburne) op de hoogte wordt gebracht van het feit dat hij gezocht wordt door de 'agenten', belandt hij in een andere wereld: de échte wereld. De deuren van de perceptie worden voor het eerst voor hem geopend. Wat blijkt: al jaren leeft de mensheid in de geslotenheid van een Matrix-systeem, een virtuele realiteit. Alles en iedereen is gekoppeld aan de machine. Iedereen verlossen van die gesofisticeerde nepwereld is dan ook wat de vrijheidsstrijders verzameld rond Morpheus willen bewerkstelligen. Daarbij komt dat het orakel hen heeft ingelicht over de verlosser die komen zal: een man die niet aan moed en kracht zal ontbreken. Morpheus en de zijnen geloven er - zonder het te zien - rotsvast in dat Neo deze redder is. Zijn strijd met de schijn neemt dan ook buitengewone vormen aan. Cybernetische intelligentie confronteren met iets organisch als geloof, iemand moest er vroeg of laat opkomen. Laat dit nu de gebroeders Wachowski zijn in het jaar 1999 en u ziet 'Alice in Wonderland' zoals u haar nooit zag.

HHHHH

Huurvideo

Pleasantville

Regisseur Gary Ross

Satirische komedie

H.O.M. Vision

Release 15 december

De tiener David (Tobey MacGuire) hangt het liefst in de zetel voor de TV. Hij kijkt bijna uitsluitend naar de herhalingen van een zwartwitserie uit de jaren 50, 'Pleasantville'. De ideale plek: waar het nooit regent, waar mensen respect hebben voor elkaar, waar vaders uit werken gaan en moeders voor de innerlijke mens zorgen. Tweelingzus Jennifer (Reese Witherspoon) houdt zich van haar kant onledig met het uitproberen van versiertruuks. De avond van een van haar afspraakjes valt toevallig samen met de marathonuitzending van het lievelingsfeuilleton van Toby. Er volgt een ruzie over de afstandsbediening. Het toestel valt stuk op de grond. Gelijktijdig belt een reparateur aan. Hij spoort de twee aan zijn 'zapper' in gebruik te nemen. Voor iemand het goed en wel beseft, belanden beiden in... 'Pleasantville'. De perfecte wereld blijkt na enige tijd barsten te vertonen: plaatsen waar 'de kleur' dreigt door te dringen. Parabel-achtige vertelling voor jong en oud die een lans breekt voor de eigen identiteit versus de dwang van de grijze massa. Grappige visuele effecten worden afgewisseld met efficiënte dialogen.

HHHHH

Huurvideo

Convergence

Regisseur Gavin Wilding

Thriller

H.O.M. Vision

Release 15 december,

videopremière

De ervaren reporter Morley Allen (Christopher Lloyd) krijgt de jonge stagair-journaliste Ali Caine (Cynthia Preston) toegewezen. Aangezien ze paranormale fenomenen verslaan voor hun roddelblad, bestaat hun werk er voornamelijk in allerhande tips omtrent vreemde verhalen te onderzoeken naar hun geloofwaardigheid. Ali blijkt in haar vrije tijd trouwens zelf last te hebben van waanbeelden. Die vinden hun oorsprong in haar jeugd; het meisje ontsnapte na een vliegramp aan de dood. Als beiden door een verpleegster van een psychiatrisch centrum worden opgebeld en deze gewag maakt van een patiënt die de dood van anderen kan voorspellen, blijken de wegen van Allen en Caine elkaar niet toevallig te kruisen. Buiten de gefingeerde stralen in het zwerk convergeert er bitter weinig in dit verhaal. De combinatie 'doem en saai' lijkt naar onze bescheiden mening, sowieso fataal. We laten de confetti vandaag nog aanrukken!

HHHHH

Huurvideo

The Waterboy

Regisseur Frank Coraci

Komedie

Buena Vista HE

Release 15 december

Zonderling Bobby Boucher (Adam Sandler) is waterdrager bij een vermaarde Amerikaanse football-ploeg. Eigenlijk doet hij niets liever dan sporters voorzien van drankjes, ware het niet dat hij voortdurend het voorwerp van hun spot uitmaakt. Komt daarbij dat hij, na jaren dienst, aan de deur wordt gezet. Zijn moeder (Kathy Bates), die met hem samenleeft op een vreemdsoortige boerderij, houdt zich voornamelijk bezig met Bobby's bescherming en rare beesten bakken. Onze sympathieke waterdistributeur solliciteert bij het team van coach Klein (Henry Winkler) en krijgt een kans. Als ook daar met hem gelachen wordt, lopen zijn frustraties zo hoog op dat hij zijn aanvaller op meesterlijke wijze neerlegt. Coach Klein merkt Bobby's sportieve gaven op en laat hem het team vervoegen. Met groots resultaat. 'The Fonz' Winkler, Kathy Bates en (zelfs) Adam Sandler maken van deze eenvoudige plot, een onderhoudend verhaal. Kerstvakantievertier voor wanneer de regen weigert in sneeuwvlokken te vallen.

HHHHH

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234