Zondag 25/10/2020

'The Last Jedi' bekoort iedereen, behalve de fans

Lovende kritieken en topcijfers aan de kassa: regisseur Rian Johnson heeft een voltreffer gescoord met de nieuwe Star Wars-film. Toch zijn veel fans zijn niet tevreden: zij willen zelfs dat The Last Jedi geschrapt wordt uit de canon.

"Laat ons onze helden behouden." Met dat pleidooi eindigt de begeleidende tekst bij een online petitie, gericht aan de Walt Disney Company en opgestart door een zekere Henry Walsh. Het doel: de nieuwe Stars Wars-film, The Last Jedi, schrappen uit de officiële canon. Enkele - zo'n 35.000, op het moment van schrijven - diehardfans van de saga zijn niet opgezet met de nieuwe richting die Disney heeft ingeslagen. Te weinig respect voor de vroegere episodes, klinkt het, en voor alle spin-offs die sindsdien zijn gemaakt.

"Episode VIII is bespottelijk", schrijft Walsh. "De film heeft de erfenis van Luke Skywalker en de Jedi vernietigd, en de redenen waarom wij, de fans, van Star Wars hielden. Dit kan worden rechtgezet. Net zoals jullie dertig jaar aan verhalen hebben weggewist, vragen we om nog één extra verhaal te schrappen: The Last Jedi. Verwijder dat uit de canon, stel Episode IX uit en maak een nieuwe Episode VIII om Luke Skywalkers nalatenschap, integriteit en persoonlijkheid te bewaren."

De wijsheid van Yoda

De petitie is opvallend. De verzamelde filmpers bestempelde Rian Johnsons film vrijwel unaniem als een van de beste uit de franchise. De publieksreacties zijn meer verdeeld - de film scoort maar 55 procent op beoordelingswebsite Rotten Tomatoes - maar de kassa liegt niet. Met 451 miljoen dollar liet The Last Jedi het op vier na beste openingsweekend uit de filmgeschiedenis optekenen.

Het is dan ook opvallend dat net de diehardfans van Star Wars niet te spreken zijn over The Last Jedi. Fans die de familie Skywalker niet lieten vallen toen George Lucas en acteur Hayden Christensen patriarch Anakin neerzetten als een irritante huilebalk in Episodes I-III (1997-2005), ergeren zich nu plots te pletter - spoiler alert! - aan de donkere gedachten van Luke. Wat loopt er mis?

Een van de voornaamste ergernissen is dat heel wat sleutelspelers uit de originele trilogie worden afgeschreven. "The Force Awakensbetekende het einde van Han Solo, in The Last Jedihoudt het op voor Luke Skywalker en Admiral Ackbar", duidt Tim Veekhoven, oprichter van de Belgische Star Wars-fanclub TeeKay-421. "En Princess Leia zal ook niet terugkeren." Veel fans kunnen daar moeilijk mee om. "Dat zijn personages die even oud zijn als ik, figuren met wie ik ben opgegroeid."

Toch is Veekhoven zelf wel te vinden voor The Last Jedi. "Al wist ik wel dat hij polariserend zou werken. Er gebeurt heel veel in die film, en hij wijkt op veel vlakken af van wat we gewend zijn."

En Luke Skywalker is inderdaad een ander personage dan vroeger. "Iedereen dacht dat hij weer met zijn lightsaber ging zwaaien en tegen Stormtroopers ging vechten, maar dat is niet het geval. Er zit dan ook 34 jaar tussen Return of the Jedi en The Force Awakens. Wie verandert niet in zo'n lange tijd?" Dat Star Wars een nieuwe richting uitslaat, is niet noodzakelijk een slechte zaak, vindt Veekhoven. "Het is zoals Yoda zei inEpisode VI: 'You must unlearn what you have learned.'"

Stationsromannetjes

Een groot deel van de canon, zoals die werd uitgewerkt in honderden boeken en tv-series sinds de jaren 80, is daarbij gesneuveld. Moeilijk, want voor veel fans is die canon heilig: de geschiedenisboeken van het Star Wars-universum worden herschreven, en daar moeten de fans dan ook maar mee leren leven. "Dat is zelfs een goede zaak. Er waren vier of vijf Star Wars-canons ontstaan, niemand kon er nog aan uit. Nu is er weer één heldere, rechtlijnige canon. En we moeten eerlijk zijn: veel boeken die sinds Episode VIzijn verschenen, haalden nauwelijks het niveau van een stationsroman."

Een beetje zelfrelativering zou dan ook gepast zijn, stelt Veekhoven. Niet alleen omdat er precedenten zijn - "over de Ewoks in Return of the Jedi werd ook al gezeurd" - maar ook omdat het 'maar films' blijven. "Ze zijn heel belangrijk voor ons, maar je moet ze ook kunnen relativeren. Veel fans blijven vasthangen aan de originele trilogie, en die films zullen altijd hun waarde behouden. Disney doet iets nieuws met de franchise: ofwel ga je daarin mee, ofwel niet. Maar in dat laatste geval moet je je tijd maar aan andere dingen spenderen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234