Maandag 23/09/2019

The Joker

Met een lichte verwondering lees ik in het interview met Xander de Rycke (DM 17/3) dat ik niet wil optreden in comedycafé The Joker. Hier wordt de waarheid toch wat zinloos geweld aangedaan. Fokke (het mede-opperhoofd van The Joker) en ik proberen een datum te vinden, dus binnenkort speel ik, met volle goesting en absoluut zonder het dedain dat in het interview gesuggereerd wordt, in The Joker. En - dekking zoeken, Xander - misschien gebruik ik die avond zelfs een rode draad!

Wouter Deprez

Het islamitische 'vooroordeel'

Volgens 'wereldwatcher' Dominique Moïsi (DM 17/3) zagen moslims in Europese reacties op de oorlog in Libanon hun "vooroordeel" bevestigd dat het Westen altijd Israël steunt. Dat zegt hij in een interview met Tom Vandyck in De Morgen. Dat zogenaamde vooroordeel is nochtans heel terecht. Of heeft hij soms over de flauwe en eeuwig laattijdige oproepen tot gematigdheid vanwege Europa wanneer Israël het weer eens te bont maakt?

Al meer dan zestig jaar schendt Israël alle internationale rechtsregels en legt opeenvolgende VN-resoluties naast zich neer. De Verenigde Staten gebruiken systematisch hun veto in de Veiligheidsraad wanneer er een veroordeling van Israël dreigt gestemd te worden. En Europa? Dat is huilen met de pet op, of liever: eerst de zaken, dan de principes. Eén voorbeeld: het Associatieakkoord. Sinds juni 2000 geeft dat akkoord Israël gunstige handelsvoorwaarden voor Europa. In de bepalingen van het akkoord staat onder meer dat goederen uit de bezette gebieden niet in aanmerking komen voor preferentiële invoer. Israël schendt systematisch de territorialiteitsregel en staat erop de nederzettingen in de bezette gebieden te behandelen alsof ze onder het territoriale bereik van het akkoord met de EG vallen. De Israëlische regering heeft reeds toegegeven dat routinematig oorsprongscertificaten worden verstrekt voor goederen uit de nederzettingen. Ze beweert dat Israël daarmee het Associatieakkoord niet overtreedt, aangezien "de nederzettingen een deel van Israël zijn".

Die expliciete schending laat Europa gewoon gebeuren. Nochtans zou het opzeggen van het akkoord, wegens niet nakomen van de bepalingen, een perfect legitiem middel zijn om Israël te dwingen zijn bezettingspolitiek te veranderen.

Vooroordeel? Welk vooroordeel?

Koen Stuyck, Borgerhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234