Donderdag 15/04/2021

Video

'The Jane' van Sergio Herman heeft nu al tweede Michelinster te pakken

null Beeld ANP
Beeld ANP

Amper 20 maanden na de opening van 'The Jane' in Antwerpen, heeft het restaurant van Sergio Herman al zijn tweede Michelinster beet. Hertog Jan van Gert De Mangeleer, Hof van Cleve van Peter Goossens en De Karmeliet van Geert Van Hecke behouden hun drie sterren, maar ons land krijgt er geen nieuw driesterrenrestaurant bij.

'The Jane' van Sergio Herman schiet razendsnel naar de Belgische culinaire top. Amper 20 maanden geleden opende het restaurant de deuren en vandaag pronkt Sergio Herman al met twee sterren.

"Ongelooflijk dat gewaardeerd wordt wat we doen", zegt chef-kok Nick Bril van The Jane. "Het was nooit onze ambitie om dit te bereiken, want we zijn net hiervoor gestopt met een sterrenrestaurant (Oud Sluis). We wilden echt een nieuwe richting ingaan. Natuurlijk hebben we gezien dat je ook niet ver afwijkt van wat je het liefst doet. Je gaat voor verfijning en perfectie. Ik denk dat we daar nu de credits voor hebben gekregen."

Bril zegt dat de focus nu wel moet liggen op stabiliteit en continuïteit. "Als je twee sterren haalt, moet je ook bewijzen dat je het waard bent", klinkt het. Dat wordt alvast een uitdaging met 210 couverts per dag. "Net die combinatie van een groot aantal couverts in combinatie met de Michelinsterren maakt het uitdagend en spannend." Doorgroeien naar een derde ster? "Ik denk dat we er nu wel even klaar mee zijn", klonk het.

'Grand cru'-jaar
La Villa in the Sky in Elsene van chef Alexandre Dionisio doet het ook fantastisch. Het restaurant kreeg eind 2014 zijn eerste ster en een jaar later al een tweede ster. D'Eugenie à Emilie, het restaurant van Eric Fernez in Baudour, krijgt ook een tweede ster. België en Luxemburg hebben nu samen twintig tweesterrenrestaurants.

10 restaurants kregen voor het eerst een ster: onder andere Bistrot du Nord in Antwerpen, dEssensi in Schilde, Danny in Maasmechelen en Alain Bianchin in Overijse sleepten hun eerste ster in de wacht. Het aantal eensterrestaurants blijft staan op 117.

De auteurs van de gids noemen 2016 een culinair 'grand cru'-jaar.

Nick Bril pronkt met de Michelingids, waarin zijn restaurant The Jane is opgenomen met twee sterren. Beeld BELGA
Nick Bril pronkt met de Michelingids, waarin zijn restaurant The Jane is opgenomen met twee sterren.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234