Dinsdag 02/03/2021

The happy eater

Op het gevaar af te worden verketterd door ware foodies moet ik bekennen dat de Japanse keuken niet echt mijn favoriet is. Maar revue et corrigée, zoals ze dat bij Kabù doen, heeft ze wél mijn hart veroverd.

In het logo van Kabù is het accent op de u een groene veeg, als een blaadje. Het zegt meteen dat hier veel zorg wordt besteed aan de presentatie. Dat is op rekening te schrijven van eigenares Caroline Colson, die van opleiding binnenhuisarchitecte is.

Het hoekpand in de buurt van de Naamse Poort is zwart geschilderd, en opgefleurd met knalgroen kunstgras op de vloer. De tafels zijn gedekt met houten onderleggers en dito bestek, twee sierlijke kannetjes bevatten de sausen. Beeldige jongemannen in zwart hemd en broek bedienen.

Mijn tafelgenoot, een ex-collega die om de hoek werkt, komt hier wel vaker. Hij leerde me ook .Bar ( Point Bar) kennen, het eerdere project van Colson. Zoals ze je daar een menu laat samenstellen met glaasjes, doe je het hier met kistjes, bentoboxen, waar Japanners hun lunch in meenemen.

Voor 26 euro kies je uit drie categorieën een gerecht en stel je zo je Trio-menu samen. We bestellen een karaf witte huiswijn en bestuderen het aanbod in de rijtjes 'small dishes & salads', 'sushi, sashimi & carpaccio' en' fireplace'.

Als opwarmer komt er een kommetje lekkere misosoep.

Uit het eerste rijtje hebben we eensgezind yakitori van octopus gekozen, en we zijn dan ook wat in de war als we eerst iets anders voorgezet krijgen. Vergissing? Maar er zit een logica in, zoals zal blijken. We krijgen eerst het koude gerechtje. Voor mij zijn dat spring rolls van rauwe zeebaars, gevuld met groene kruiden en shiso (Japanse munt), komkommer en gelei van tobiko (kuit). Jammer dat de rolletjes recht uit de koelkast komen, en de vis dus vooral koud smaakt. De oranje maki (sushi in nori-blad) van zalm en sint-jacobsmosselen zien er aantrekkelijk uit in hun bentobox, en worden ook lekker bevonden.

Vervolgens krijgen we de twee warme gerechten samen. De armen van piepkleine inkvisjes zijn op spiesjes gebakken en op smaak gebracht met zeste van limoen, en een frisse mayonaise met yuzu ernaast. Heerlijk. Intrigerend is mijn tweede bakje, met lever, gebakken met kramiek, caramel van soja en een bakje peer met yuzu en miso. Heerlijk. Ik had nog getwijfeld aan de fijne sneetjes eend, en ben blij met mijn beslissing, want ik hoor dat de tapenade van asperges overheerst wordt door de truffelsmaak. De wilde groene asperges zijn dan weer top.

Na dit trio hebben we nog trek in een dessert, en dat worden gaspacho van abrikozen, gemarineerd in jasmijnthee met zeer geparfumeerd pistache-ijs, en een perfecte moelleux van donkere chocolade met groene thee (in een pipet), ijs van pruimen en confituur van rode vruchten. Een krachtige afsluiter.

Het is prettig om je na zo'n gevarieerde lunch nog licht en energiek te voelen. En dat is hier helemaal het geval.

Wat?

KABU

Kernstraat 48, 1000 Brussel, 02/514.28.00, www.kabu.be

Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

Waar?
In een smalle zijstraat van de Naamsestraat, vlakbij de Naamsepoort, aan de binnenkant van de kleine ring.

Keuken?

Speels Japans, hoog op smaak, licht en gevarieerd.

Interieur?
Zwarte muren, zwarte meubelen, zwart plafond, maar kundig uitgelicht zodat je geen claustrofobisch gevoel van een donkere ruimte krijgt.

Prijzen?

Lunch met drie selecties, een glas wijn en koffie: 22 euro.

Trio, te kiezen van de kaart: 26 euro.

7-gangenmenu: 58 euro.

Huiswijn 22 euro voor een liter.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234